ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κενές μπλε κερκίδες
Κενές μπλε κερκίδες σε γήπεδο ποδοσφαίρου, ιδανικές για αθλητικά άρθρα.

Μουντιάλ 2026: Αδιάφοροι οι διοργανωτές στις δηλώσεις Τραμπ

Οι διοργανωτές του Μουντιάλ 2026 διαψεύδουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μετακινήσει αγώνες από πόλεις που δεν θεωρεί ασφαλείς, παρά τις σχετικές δηλώσεις του για Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ και Βοστώνη.

Οι διοργανωτές του Μουντιάλ 2026 απέρριψαν τις ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα μετακίνησης αγώνων από πόλεις που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν θεωρεί «ασφαλείς». Οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που αφορούσαν το ενδεχόμενο μεταφοράς αναμετρήσεων από το Σαν Φρανσίσκο και το Σιάτλ σε περίπτωση μη συνεργασίας με τις πολιτικές του για τη μετανάστευση και το έγκλημα, προκάλεσαν συζητήσεις.

Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα όταν ο Τραμπ αναφέρθηκε στη Βοστώνη και τη δήμαρχό της, Μισέλ Γου, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσε να επικοινωνήσει απευθείας με τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο. Ωστόσο, ο Τζον Κρίστικ, επικεφαλής της επιτυχημένης υποψηφιότητας των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού για τη συνδιοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός του τουρνουά προχωρά απρόσκοπτα και δεν επηρεάζεται από πολιτικές τοποθετήσεις.

Όπως δήλωσε ο Κρίστικ, «Από όσα βλέπω, δεν υπάρχει η παραμικρή απόσπαση προσοχής όσον αφορά την ετοιμότητα». Τα εισιτήρια για τη διοργάνωση έχουν ήδη τεθεί σε κυκλοφορία, ενώ τα πακέτα φιλοξενίας έχουν πουληθεί εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της FIFA, πάνω από ένα εκατομμύριο εισιτήρια έχουν αγοραστεί, με φιλάθλους από 212 χώρες και περιοχές να έχουν εξασφαλίσει θέσεις.

Η FIFA διατηρεί τον τελικό λόγο για οποιαδήποτε αλλαγή έδρας στο Μουντιάλ 2026, υπενθυμίζοντας πως «η ασφάλεια είναι ευθύνη των κυβερνήσεων». Όπως επισημαίνεται, «Εκείνες αποφασίζουν τι είναι προς το συμφέρον της δημόσιας ασφάλειας», ενώ εκφράζεται η προσδοκία όλες οι 16 πόλεις-διοργανώτριες να είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν επιτυχώς τους αγώνες.

Ο Ρικάρντο Τράντε, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μουντιάλ 2014 στη Βραζιλία, σημείωσε ότι ο μεγάλος αριθμός κατάλληλων γηπέδων στις ΗΠΑ καθιστά «εφικτό» το ενδεχόμενο μετακίνησης αγώνων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα συμβεί μετά την κλήρωση της 5ης Δεκεμβρίου. Όπως ανέφερε, σε μια χώρα με πολλές κατάλληλες εγκαταστάσεις, η αλλαγή έδρας μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, που θα φιλοξενήσουν οκτώ αγώνες, μεταξύ των οποίων και τον τελικό, συνεχίζουν την προετοιμασία τους. Ο Άλεξ Λάσρι, διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής Φιλοξενίας NYNJ, τόνισε ότι προγραμματίζονται καθημερινά φεστιβάλ φιλάθλων σε όλη τη μητροπολιτική περιοχή και διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν ανησυχίες για ενδεχόμενη μετακίνηση αγώνων. Όπως δήλωσε, «αν θέλει κάποιος να μεταφέρει αγώνες από το Σικάγο εδώ ή από οπουδήποτε αλλού, θα είμαστε παραπάνω από χαρούμενοι να τους φιλοξενήσουμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Συρία: Ο Τραμπ δηλώνει εμπιστοσύνη στον Άχμεντ αλ Σάρα

Ο πρώην τζιχαντιστής και μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ Σάρα, επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο και συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ, οδηγώντας σε προσωρινή άρση κυρώσεων, χωρίς το συνηθισμένο πρωτόκολλο επισκέψεων.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία προς ΗΠΑ: Διευκρινίσεις για την πρόθεση επανάληψης πυρηνικών δοκιμών

Η Μόσχα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να ξεκαθαρίσει τις δηλώσεις Τραμπ για νέες πυρηνικές δοκιμές, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει σοβαρή διεθνή αντίδραση και πιθανή ρωσική απάντηση.
Πύραυλος Topol Μ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν ζητά προτάσεις για επανάληψη πυρηνικών δοκιμών στη Ρωσία

Ο Πούτιν ζήτησε προτάσεις για πιθανές πυρηνικές δοκιμές, απαντώντας σε δηλώσεις του Τραμπ για επανέναρξη των αμερικανικών δοκιμών. Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να απαντήσει εάν προχωρήσουν οι ΗΠΑ ή άλλη πυρηνική δύναμη.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Η Σέινμπαουμ απορρίπτει στρατιωτική επέμβαση ΗΠΑ στη χώρα

Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, απέκλεισε την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ στη χώρα της, ξεκαθαρίζοντας πως δεν συμφωνεί με καμία ξένη παρέμβαση, μετά τα δημοσιεύματα για αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων.