ΓΔ: 2591.18 -0.47% Τζίρος: 81.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:58:38
Τζρεντριχ Μερτζ στο βήμα
Φώτο: Shutterstock

Αντιδράσεις στη Γερμανία για δήλωση Μερτς σχετικά με μετανάστες

Κριτική δέχεται ο καγκελάριος Μερτς για τον όρο «πρόβλημα στο αστικό τοπίο» σχετικά με τους μετανάστες στη Γερμανία, ενώ μέλη από CDU και Πράσινους ζητούν ανασκευή, τονίζοντας πως τέτοια λόγια διχάζουν και προσβάλλουν μέρος της κοινωνίας.

Έντονες αντιδράσεις, ακόμη και εντός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), προκάλεσε η φράση «πρόβλημα στο αστικό τοπίο» που χρησιμοποίησε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς για να περιγράψει την κατάσταση με τους μετανάστες στη Γερμανία.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου, ο κ. Μερτς ανέφερε πως «έχουμε προχωρήσει πολύ» στη μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «εξακολουθούμε φυσικά να έχουμε αυτό το πρόβλημα στο αστικό τοπίο». Ο ίδιος τόνισε πως ο υπουργός Εσωτερικών προχωρά σε επιστροφές σε μεγάλη κλίμακα.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Καταρίνα Ντρέγκε, χαρακτήρισε τη δήλωση «μεροληπτική» και «άσεμνη», καλώντας τον καγκελάριο να ανασκευάσει. Όπως δήλωσε, τέτοιες τοποθετήσεις διχάζουν την κοινωνία και πλήττουν τη Γερμανία, ζητώντας «περισσότερη ευπρέπεια» στη δημόσια συζήτηση.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Πρασίνων Φέλιξ Μπάλαστσακ υπογράμμισε ότι η στάση του κ. Μερτς στέλνει «μοιραίο μήνυμα» και αμφισβητεί τη θέση ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη χώρα, ακόμη και αν ζουν, εργάζονται και πληρώνουν φόρους στη Γερμανία.

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Γενς Σπαν, υπερασπίστηκε τον καγκελάριο, τονίζοντας ότι οι συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης είναι ορατές στους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς και τις αγορές των γερμανικών πόλεων.

Παρέμβαση έκανε και ο κυβερνήτης δήμαρχος του Βερολίνου, Κάι Βέγκνερ (CDU), σημειώνοντας πως το Βερολίνο είναι μια ποικιλόμορφη και διεθνής πόλη, ενώ τα προβλήματα βίας και εγκληματικότητας δεν μπορούν να αποδοθούν σε συγκεκριμένες εθνικότητες.

Από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ο υποψήφιος για τη δημαρχία του Βερολίνου, Στέφεν Κραχ, κατηγόρησε τον κ. Μερτς ότι μιμείται τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος είχε πρόσφατα χρησιμοποιήσει παρόμοια ρητορική.

Ο βουλευτής της Αριστεράς, Φεράτ Κοτσάκ, έκανε λόγο για «απέραντο ρατσισμό» και χαρακτήρισε τη δήλωση του καγκελάριου «εξαιρετικά επικίνδυνη». Υπενθύμισε μάλιστα ότι το 2017, η Άγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει πως δεν μπορούσε να ξεχωρίσει ποιοι είναι μετανάστες και ποιοι όχι στον δρόμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Ευρώπη μπορεί να δράσει, αναγκαίες οι περικοπές του προϋπολογισμού

Ο καγκελάριος Μερτς δηλώνει πως η Ευρώπη μπορεί να δράσει εξωτερικά και οικονομικά, απαιτούνται όμως περαιτέρω βήματα. Τάσσεται υπέρ ενός πιο συγκρατημένου προϋπολογισμού και συνέχισης της στήριξης προς Ουκρανία.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Άμεση ανάγκη για αύξηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Ουκρανία, ειδικά ενόψει του 2027 οπότε αναμένεται σημαντικό δημοσιονομικό κενό.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Αντιμέτωπη με «πολύ δύσκολες» δημοσιονομικές διαπραγματεύσεις

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, προειδοποίησε για πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις σχετικά με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ 2028-2034, αλλά εκτίμησε πως συμφωνία είναι εφικτή ως τα τέλη του χρόνου.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς καταδίκασε τον εξτρεμισμό στη Bundestag

Ο καγκελάριος Μερτς ζήτησε μεγαλύτερη προσπάθεια κατά του εξτρεμισμού, επικρίνοντας AfD και Αριστερά για στρεβλή πραγματικότητα. Υπερασπίστηκε τη στήριξη στην Ουκρανία και προειδοποίησε για δίκαιη ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική.
Κτίριο CDU Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζέντερ στηρίζει Μερτς: Αποφάσεις CDU για τείχος κατά άκρων στη Γερμανία

Ο Μάρκους Ζέντερ δήλωσε ότι στηρίζει τον Φρίντριχ Μερτς ως καγκελάριο και δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα, ενώ η συζήτηση για την ηγεσία του CDU συνεχίζεται έπειτα από αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα και εσωτερικές πιέσεις.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Καλεί SPD-Πράσινους να μην συνεργαστούν με Αριστερά στο Βερολίνο

Ο καγκελάριος Μερτς εξέφρασε σοκ για το ενδεχόμενο συμμαχίας Αριστεράς-Πρασίνων-SPD στον Δήμο Βερολίνου, τονίζοντας ότι αμφισβητούνται βασικές αρχές της κοινωνίας και καλώντας τα άλλα κόμματα να εμποδίσουν δήμαρχο από την Αριστερά.