ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
Φώτο: Shutterstock

Ο πρίγκιπας Άντριου αποχωρίζεται τον βασιλικό τίτλο του στη Βρετανία

Ο πρίγκιπας Άντριου ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τον βασιλικό τίτλο του λόγω σκανδάλων, δηλώνοντας πως αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες σε βάρος του και βάζει σε προτεραιότητα το καθήκον προς την οικογένεια και τη χώρα του.

Ο πρίγκιπας Άντριου, του οποίου το όνομα συνδέεται με σκάνδαλα και κυρίως με τις σχέσεις του με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Αμερικανό χρηματιστή Τζέφρι Έπστιν, ανακοίνωσε ότι αποποιείται τον βασιλικό του τίτλο, του Δούκα του Γιορκ. Στην ανακοίνωσή του, ο πρίγκιπας αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μετά από συζήτηση με τον βασιλιά Κάρολο Γ' και την οικογένειά του, αποφασίστηκε πως οι συνεχιζόμενες κατηγορίες εναντίον του βλάπτουν το έργο της βασιλικής οικογένειας. Ο ίδιος δηλώνει ότι δίνει προτεραιότητα στο καθήκον του προς την οικογένεια και τη χώρα του.

Ο πρίγκιπας Άντριου δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον τίτλο του Δούκα του Γιορκ ή τις αντίστοιχες τιμές, ενώ επαναλαμβάνει την άρνησή του ως προς τις κατηγορίες. Εδώ και πέντε χρόνια έχει αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή, υπό την πίεση των σκανδάλων.

Σε ηλικία 65 ετών, ο πρίγκιπας χάνει με άμεση ισχύ τον τίτλο του Δούκα του Γιορκ, καθώς οι σχέσεις του με τον Τζέφρι Έπστιν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελί του το 2019, έχουν προκαλέσει έντονη αρνητική δημοσιότητα. Από τον Νοέμβριο του 2019, ο Άντριου δεν έχει δημόσιο ρόλο και το 2022 έχασε τόσο τους στρατιωτικούς τίτλους όσο και τις βασιλικές χορηγίες.

Ωστόσο, διατηρεί τον τίτλο του πρίγκιπα, ως γιος της βασίλισσας Ελισάβετ που πέθανε το 2022.

Οι αποκαλύψεις για τη σχέση του με τον Έπστιν συνεχίζονται, ιδιαίτερα με την επικείμενη κυκλοφορία βιβλίου μετά θάνατον, αποσπάσματα του οποίου έχουν ήδη δημοσιευτεί στον Τύπο. Σε αυτό, η Βιρτζίνια Τζιούφρε, η κύρια κατήγορος του πρίγκιπα, περιγράφει τη σχέση που ισχυρίζεται ότι είχε μαζί του όταν ήταν 17 ετών.

Η Βιρτζίνια Τζιούφρε, η οποία αυτοκτόνησε τον Απρίλιο σε ηλικία 41 ετών, είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη το 2021 κατά του πρίγκιπα Άντριου.

Ο ίδιος συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις και απέφυγε δίκη στη Νέα Υόρκη καταβάλλοντας σημαντικό χρηματικό ποσό ως εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Γιβέτ Κούπερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΥΠΕΞ Κούπερ σε Κίνα και Ινδία για επίσημη επίσκεψη

Η υπουργός Εξωτερικών Βρετανίας Ιβέτ Κούπερ επισκέπτεται Κίνα και Ινδία για ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Θα συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους σε Πεκίνο και Δελχί, καθώς και με στελέχη επιχειρήσεων και ακαδημαϊκούς.
Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Άντι Μπέρναμ: Θα ζητήσει πρόωρες εκλογές αν εκλεγεί πρωθυπουργός

Ο Άντι Μπέρναμ σκέφτεται πρόωρες εκλογές αν εκλεγεί αρχηγός Εργατικών και πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη Sun. Συζητά με τη Σαμπάνα Μαχμούντ για το Υπ. Οικονομικών, ενώ η Άντζελα Ρέινερ ίσως επιστρέψει στην κυβέρνηση.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία δημιουργεί 300.000 νέες προσωρινές θέσεις εργασίας για νέους

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία 300.000 επιπλέον προσωρινών θέσεων εργασίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους, μετά από έκθεση που προειδοποιεί για τον κίνδυνο «χαμένης γενιάς» εκτός αγοράς εργασίας.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πτώση άνω του 5% στην τιμή πετρελαίου λόγω αισιοδοξίας για συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν σημαντική πτώση, καθώς ενισχύεται η αισιοδοξία για συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν που θα τερματίσει τον πόλεμο. Το Brent αγγίζει τα 94,61 δολάρια και το WTI τα 88,31 δολάρια ανά βαρέλι.
Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη δείχνει τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής

Το πρόσφατο κύμα καύσωνα σε Ευρώπη, Ινδία και Ασία δείχνει τις σκληρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον Σ. Στιλ του ΟΗΕ, που τόνισε την ανάγκη στροφής σε καθαρές μορφές ενέργειας για την αντιμετώπισή της.