ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου
Στοιβαγμένες πινακίδες με το λογότυπο του Εργατικού Κόμματος Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Εργατικοί χάνουν προπύργιο στην Ουαλία, ενίσχυση για το Reform UK

Το Εργατικό Κόμμα υπέστη βαριά ήττα στο Κερφίλι της Ουαλίας, χάνοντας μια παραδοσιακά ασφαλή έδρα. Το Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ ενισχύεται, προκαλώντας ανησυχία στους Εργατικούς.

Σημαντική εκλογική ήττα υπέστη το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία, χάνοντας την κοινοβουλευτική έδρα του Κερφίλι στην Ουαλία, μια περιοχή που αποτελούσε παραδοσιακό προπύργιο του κόμματος. 

Το αποτέλεσμα αυτό αναδεικνύει την αυξανόμενη απειλή του Κόμματος Μεταρρύθμισης (Reform UK), σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ενίσχυσης της οικονομίας και αντιμετώπισης των ανησυχιών για τη μετανάστευση.

Στις επαναληπτικές εκλογές, οι Εργατικοί του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ περιορίστηκαν στην τρίτη θέση, πίσω από το κεντροαριστερό εθνικιστικό κόμμα Πλάιντ Κάμρι (Plaid Cymru), που εξασφάλισε τη νίκη, και το Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο υπουργός των Εργατικών, Νικ Τόμας-Σίμοντς, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα απογοητευτικό, επισημαίνοντας ότι το κόμμα αντιμετωπίζει το αποτέλεσμα με ταπεινοφροσύνη και ακούει τους ψηφοφόρους.

Το Πλάιντ Κάμρι συγκέντρωσε το 47% των ψήφων, το Reform UK ακολούθησε με 36% και οι Εργατικοί περιορίστηκαν στο 11%. Οι εκλογές διεξήχθησαν μετά τον θάνατο βουλευτή των Εργατικών, ενώ οι επερχόμενες εκλογές για το κοινοβούλιο της Ουαλίας τον Μάιο αναμένεται να καθορίσουν το μέγεθος της πτώσης των Εργατικών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον δημοσκόπο Τζον Κέρτις, οι Εργατικοί βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση στην Ουαλία, γεγονός που αντανακλά την ευρύτερη πολιτική εικόνα στη Βρετανία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική υποχώρηση της δημοτικότητας των Εργατικών έναντι του Reform UK από τον Ιούλιο του 2024, όταν το κόμμα είχε σημειώσει σαρωτική νίκη.

Ο Κέρτις σχολίασε ότι το Reform θα απογοητευτεί που ήρθε δεύτερο με 36%, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε με την ιδέα ότι αυτό, με κάποιο τρόπο, δείχνει ότι έδυσε το άστρο του Νάιτζελ Φάρατζ. Οι επόμενες εθνικές εκλογές για το βρετανικό κοινοβούλιο αναμένονται μετά το 2029.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η υπηρεσία ασφαλείας μιλά για έγκλημα πολέμου μετά το πλήγμα στο Λβιβ

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί έγκλημα πολέμου τη ρωσική νυχτερινή επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην περιοχή του Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χέρι με κάψουλες φαρμάκου
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα: Επανέρχεται το βάρος μετά τη διακοπή φαρμάκου αδυνατίσματος

Η διακοπή φαρμάκων αδυνατίσματος αναιρεί τα οφέλη στο βάρος και άλλες παραμέτρους υγείας μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων 9.341 ασθενών. Το βάρος και οι δείκτες υγείας επανέρχονται στα αρχικά επίπεδα μετά τη διακοπή.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός πρωθυπουργός: Τα πιο δύσκολα έπονται για την Ουκρανία

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η ειρήνη στην Ουκρανία πλησιάζει, αλλά τα δύσκολα βήματα παραμένουν. Η Βρετανία θα επιτηρεί ενδεχόμενη εκεχειρία και θα εντείνει τις πιέσεις στη Ρωσία, στοχεύοντας εμπόρους πετρελαίου και τον σκιώδη στόλο.