ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Παλάτι του Ουέστμινστερ

Άποψη: Γιατί η Βρετανία θεωρείται αδύνατο να κυβερνηθεί

Το βρετανικό πολιτικό σκηνικό αλλάζει ραγδαία, με τους Συντηρητικούς και Εργατικούς να χάνουν έδαφος και τους ψηφοφόρους να στρέφονται σε νέα κόμματα, ενώ η δυσαρέσκεια κυριαρχεί και η ανάγκη για αποφασιστική ηγεσία γίνεται επιτακτική.

Το μεταπολεμικό πολιτικό κατεστημένο στη Βρετανία βρίσκεται σε φάση κατάρρευσης. Οι Συντηρητικοί έχουν εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο, ενώ οι Εργατικοί καταγράφουν απώλειες σε δημοσκοπήσεις και χάνουν ψήφους προς διάφορες κατευθύνσεις.

Η χώρα αντιμετωπίζει μια νέα πολυκομματική πραγματικότητα, η οποία δοκιμάζεται από ένα εκλογικό σύστημα σχεδιασμένο για δύο κόμματα. Όπως διαφαίνεται, μετά τις επόμενες εκλογές, η Βρετανία ενδέχεται να αποκτήσει μια κυβέρνηση που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών έχει κορυφωθεί. Σειρά αποτυχιών έχει οδηγήσει στη μετάβαση από την πολιτική της διαχείρισης σε μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από απελπισία και απογοήτευση. Ωστόσο, οι εξελίξεις δεν είναι προδιαγεγραμμένες, καθώς η πολιτική εξαρτάται από την ηγεσία, την έμπνευση και το θάρρος.

Ο Κιρ Στάρμερ ξεκίνησε ως ένας σοβαρός ηγέτης, πλαισιωμένος από στελέχη με επίγνωση της ανάγκης για επενδύσεις. Η κατάσταση που παρέλαβε ήταν δύσκολη: ο προϋπολογισμός των Τόρις ήταν προβληματικός, το εμπόριο με την ΕΕ αντιμετώπιζε δυσκολίες και η παγκόσμια συγκυρία, με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιβάρυνε το κλίμα.

Παρά τη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι προσδοκίες για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτική και ενότητα της χώρας δεν υλοποιήθηκαν. Οι Εργατικοί φαίνεται να υποτίμησαν το μέγεθος των προκλήσεων, όπως τα προβλήματα στις κοινωνικές δαπάνες, η δυσλειτουργία του κράτους και οι πιέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες λόγω αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Η φράση «δεν δουλεύει τίποτα» παραμένει διαδεδομένη στην κοινωνία.

Ταυτόχρονα, η ενίσχυση των κοινωνικών δικτύων και τα διαχρονικά προβλήματα εντείνουν τον φόβο για τον «μετανάστη» ως αιτία όλων των αποτυχιών. Η εγκατάλειψη της διαχειριστικής πολιτικής μετά τις εκλογές έχει αφήσει κενό που διαρκεί.

Το δικομματικό σύστημα έχει ουσιαστικά διαλυθεί. Στα δεξιά, το Reform προετοιμάζεται για μεγαλύτερο ρόλο, ενώ η πεποίθηση ότι ο Στάρμερ θα επικρατήσει έναντι του Φάρατζ φαίνεται αβέβαιη. Αν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή, η πιθανότητα κυβέρνησης υπό τον Φάρατζ αυξάνεται.

Στα αριστερά, οι Πράσινοι ενισχύουν τη θέση τους, ενώ η πολυκομματική δυναμική εντείνει τα προβλήματα για τους Εργατικούς. Ο Φάρατζ ενδέχεται να αξιοποιήσει τις θέσεις των Πρασίνων σε θέματα όπως ο έλεγχος των συνόρων, η νομιμοποίηση των ναρκωτικών και οι φόροι, για να υπονομεύσει μια πιθανή συμμαχία υπό τους Εργατικούς.

Ο Στάρμερ διακρίνεται ως ικανός διαχειριστής, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να αφουγκραστεί τις ανάγκες της κοινωνίας ή να προωθήσει τις απαραίτητες αλλαγές. Ακόμη και αν αποχωρήσει, η ανάδειξη ενός ηγέτη με το απαιτούμενο χάρισμα παραμένει πρόκληση για τους Εργατικούς.

Πηγή: The New Statesman

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα δουλεύει από Μάντσεστερ μία μέρα τη βδομάδα

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, Άντι Μπέρναμ, θα εργάζεται μία μέρα την εβδομάδα από το Μάντσεστερ, ιδρύοντας το «No 10 North», για να φέρει την εξουσία κοντά στον λαό και να ενισχύσει την ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.
Ρωσικά πολεμικά πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός ΥΠΑΜ: "Ανεύθυνη" η ρωσική άσκηση κοντά στα βρετανικά παράλια

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γουές Στρίτινγκ χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την ρωσική άσκηση με πραγματικά πυρά 40 ναυτικά μίλια νότια του Πλίμουθ, τονίζοντας πως πρόκειται για επίδειξη δύναμης.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σφυροκόπησε και λήστεψε την πρώην υπουργό, λέει ο εισαγγελέας

Ο Τζόσουα Κέρι, 28 ετών, κατηγορείται για τη δολοφονία της πρώην υπουργού Αν Γουίτικαμ, την οποία χτύπησε 21 φορές με σφυρί στο σπίτι της στη νοτιοδυτική Αγγλία. Η Γουίτικαμ βρέθηκε νεκρή στις 9 Ιουλίου.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γουές Στρίτινγκ από Υγείας, νέος υπουργός Άμυνας στη Βρετανία

Ο Γουές Στρίτινγκ διορίστηκε υπουργός Άμυνας από τον νέο πρωθυπουργό Άντι Μπέρναμ, μετά την παραίτησή του από την κυβέρνηση Στάρμερ. Δήλωσε ότι θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις και θα στηρίξει τους διεθνείς συμμάχους, κυρίως την Ουκρανία.
λογαριασμός ρεύματος και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Μείωση φόρων στο ρεύμα υπόσχεται ο νέος πρωθυπουργός

Η νέα βρετανική κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος από 1η Οκτωβρίου, χρηματοδοτώντας το μέτρο μέσω της ακύρωσης του σχεδίου εθνικής ψηφιακής ταυτότητας, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.