ΓΔ: 2011.41 -1.32% Τζίρος: 234.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Scope Group
Φωτο: Shutterstock

Ο οίκος Scope υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ σε AA-

«Η αποδυνάμωση των προτύπων διακυβέρνησης, ιδίως η διάβρωση της καθιερωμένης διάκρισης των εξουσιών, μειώνει την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα της αμερικανικής πολιτικής», λένε οι αναλυτές της Scope.

Ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των Ηνωμένων Πολιτειών από AA σε AA-, αναφέροντας ως κύριους λόγους την επιδείνωση των προτύπων διακυβέρνησης και την αυξανόμενη πολιτική απρόβλεπτη κατάσταση, μετέδωσε το DPA.

Ωστόσο, οι προοπτικές αναβαθμίστηκαν από «αρνητικές» σε «σταθερές», ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή του ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός με έδρα το Βερολίνο .

«Η αποδυνάμωση των προτύπων διακυβέρνησης, ιδίως η διάβρωση της καθιερωμένης διάκρισης των εξουσιών, μειώνει την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα της αμερικανικής πολιτικής», λένε οι αναλυτές της Scope. Λένε ότι αυτή η συμπεριφορά αντικατοπτρίζεται επίσης στις τελωνειακές και εμπορικές πολιτικές της Ουάσινγκτον, αυξάνοντας τον κίνδυνο σφαλμάτων στην καθημερινή διακυβέρνηση.

Ο οργανισμός επισημαίνει ως ανησυχητική τάση την «αυξανόμενη συγκέντρωση εξουσίας στην εκτελεστική εξουσία», η οποία, όπως λέει, παρακάμπτει την εποπτεία από το Κογκρέσο και τη δικαστική εξουσία.

«Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αγνοήσει τις δικαστικές αποφάσεις, έχει αμφισβητήσει την εξουσία των δικαστηρίων και έχει ωθήσει τους ανεξάρτητους θεσμούς στην περιφέρεια», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Ένα αρνητικό παράδειγμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα πολυάριθμα προεδρικά διατάγματα με τα οποία ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει μόνος του τις πολιτικές του.

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης την αυξανόμενη πολιτική πόλωση που είναι εμφανής στο τρέχον αδιέξοδο του προϋπολογισμού, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία των ΗΠΑ. Αυτή η διχόνοια δυσχεραίνει την επίτευξη συμβιβασμών και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς όπως η φορολογία, η υγειονομική περίθαλψη και το συνταξιοδοτικό σύστημα, τονίζει η έκθεση.

Εκτός από τους πολιτικούς παράγοντες, η οικονομική κατάσταση της χώρας αποτελεί επίσης πηγή ανησυχίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερχρεωμένες, με ένα αυξανόμενο μερίδιο των εσόδων να πηγαίνει σε πληρωμές τόκων. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, ο δείκτης χρέους θα μπορούσε να φτάσει το 140% του ΑΕΠ έως το 2030, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το «Μεγάλο Όμορφο Νομοσχέδιο» που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, το οποίο αυξάνει τις κυβερνητικές δαπάνες σε ορισμένους τομείς παρά την αντίθεση στο Κογκρέσο, ασκεί επίσης πρόσθετη πίεση στον προϋπολογισμό.

Παρά την υποβάθμιση, ο οργανισμός σημείωσε ότι η αξιολόγηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να υποστηρίζεται από «μια υγιή, ανταγωνιστική και ιδιαίτερα διαφοροποιημένη οικονομία», την υψηλή εμπιστοσύνη στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, τον ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και την εξουσία του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Ωστόσο, ο Scope προειδοποιεί για έναν αυξανόμενο κίνδυνο πολιτικής πίεσης στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

«Οι συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να επηρεάσει τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να εμποδίσουν την Fed να επιτύχει τον μακροπρόθεσμο στόχο της για τον πληθωρισμό του 2%», αναφέρει η ανάλυση.

Ο οργανισμός είναι ένας σχετικά νέος παράγοντας στον τομέα της αξιολόγησης και, από το 2023, είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός οργανισμός που αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μέχρι στιγμής, η παγκόσμια αγορά αξιολόγησης κυριαρχείται από τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P Global), Moody's και Fitch.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αξιόχρεο ΗΠΑ: Δύο υποβαθμίσεις σε 12 χρόνια - Οι διαφορές μεταξύ τους

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,4% στο β' τρίμηνο φέτος, περισσότερο από το 1,8% του α' τριμήνου, διαψεύδοντας όσους έβλεπαν επιδείνωση της οικονομίας.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν τίθεται θέμα μόνιμης διχοτόμησης της Γάζας, λέει ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο

Ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν μόνιμη διχοτόμηση στη Γάζα, αν και ο ισραηλινός στρατός έχει τον έλεγχο του μισού θύλακα. Η αμερικανική βοήθεια ανοικοδόμησης δεν θα δοθεί στις περιοχές υπό έλεγχο Χαμάς.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Νέα σύνοδος με Πούτιν μόνο με συμφωνία για την Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αν δεν διαφαίνεται συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας πως δεν θέλει να χάνει τον χρόνο του.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Τραμπ με τον εμίρη Κατάρ για την κρίση στη Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε στο προεδρικό αεροσκάφος με τον εμίρη και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τους οποίους επαίνεσε για τον ρόλο τους στην εκεχειρία στη Γάζα, κατά τη διάρκεια στάσης για ανεφοδιασμό στη χώρα.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Τέσσερις τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε στοχευμένο πλήγμα κατά μέλους της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Νουσεϊράτ, στη Γάζα, παρά την κατάπαυση πυρός, δηλώνοντας πως ο στόχος προετοίμαζε επίθεση εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών.