ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γκάβιν Νιούσομ Καλιφόρνια
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκ. Νιούσομ. Credits: Shutterstock

Ο Νιούσομ σκέφτεται υποψηφιότητα για τις προεδρικές των ΗΠΑ το 2028

Ο κυβερνήτης Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2028, με την απόφασή του να αναμένεται μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2026.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2028. Τόνισε ωστόσο ότι η τελική του απόφαση θα ληφθεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2026.

Κατά το τρέχον έτος, ο Νιούσομ έχει προβεί σε κινήσεις που δείχνουν πως διερευνά τις πιθανότητες να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Παράλληλα, έχει αναδειχθεί σε σημαντική προσωπικότητα του κόμματος, συγκρουόμενος με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε διάφορα ζητήματα.

Σε ερώτηση που του τέθηκε στην εκπομπή “Sunday Morning” του CBS σχετικά με το αν σκέφτεται την υποψηφιότητα, ο Νιούσομ απάντησε: «Ναι, θα ήταν ψέματα αν έλεγα το αντίθετο».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ο Τραμπ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία. Ωστόσο, ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν πως «υπάρχουν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να το κάνει».

Ο Νιούσομ έχει φέρει την Καλιφόρνια στο επίκεντρο των προσπαθειών των Δημοκρατικών για ανασχεδιασμό των εκλογικών περιφερειών, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν ανάλογες ενέργειες σε πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους. Στόχος και των δύο κομμάτων είναι ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις εκλογές του 2026, όπου σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν οριακή πλειοψηφία.

Επιπλέον, ο Νιούσομ έχει συγκρουστεί με τον Τραμπ για την απόφασή του να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στο Λος Άντζελες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Κούβας: Οι ΗΠΑ δεν έχουν ηθικό δικαίωμα να κρίνουν τις μεταρρυθμίσεις μας

Η Αβάνα δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν την ηθική ή πολιτική εξουσία να κρίνουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν στην Κούβα, παρά τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις και τις επικρίσεις για "προπέτασμα καπνού".
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ελβετία ο Βανς, έφτασε η ιρανική αντιπροσωπεία στο Μπούργκενστοκ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, αναχώρησε για Ελβετία ώστε να συμμετάσχει σε συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό ζήτημα και κατάπαυση πυρός στον Λίβανο. Παρόντες και η ηγεσία του Πακιστάν σε τεχνικό επίπεδο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλή για επιβολή διοδίων στα Στενά του Ορμούζ από τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει «αμερικανικά διόδια» στα Στενά του Ορμούζ αν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν αποτύχουν, ζητώντας οι ΗΠΑ να αποζημιωθούν για τον ρόλο τους ως «φύλακας» στη Μέση Ανατολή.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Centcom: Διαψεύδουμε το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από ΗΠΑ

Ο αμερικανικός στρατός διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ιράν για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, επισημαίνοντας πως η θαλάσσια διέλευση παραμένει ανοιχτή και οι αμερικανικές δυνάμεις παρακολουθούν την κατάσταση για να το διασφαλίσουν.
Φρεγάτα πολεμικού ναυτικού
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο στρατός εγγυάται την εφαρμογή της συμφωνίας με το Ιράν, λέει η Centcom

Ο αμερικανικός στρατός δηλώνει πως παραμένει σε εγρήγορση για την τήρηση της εκεχειρίας με το Ιράν, μετά το νέο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από την Τεχεράνη. Παράλληλα, 55 πλοία διέπλευσαν με ασφάλεια σήμερα τα Στενά.
Τζόρτζια Μελόνι σε ράλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι σε Τραμπ: Η φιλία μας δεν αύξησε τη δημοτικότητά μου

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απάντησε διαδικτυακά στον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως η δημοτικότητά της δεν σχετίζεται με εκείνον, η Ιταλία παραμένει κυρίαρχη και συμβούλεψε τον Τραμπ να εστιάσει στη δική του δημοτικότητα.