Φώτο: Shutterstock

Πτώση – ρεκόρ για το ΑΕΠ της ευρωζώνης στο α’ τρίμηνο

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 3,8% σε τριμηνιαία βάση και 3,3% σε ετήσια στο α' τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1995.

Τη χειρότερη πορεία στην ιστορία του ακολούθησε στο α’ τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ της ευρωζώνης, καθώς συρρικνώθηκε 3,8% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ αυτό της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 3,5%, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που δημοσιοποίησε η Eurostat. 

Στην ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία σημειώνει ότι ο Μάρτιος, που ήταν ο τελευταίος μήνας του τριμήνου, άρχισαν να εφαρμόζονται ευρέως από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί (σε τριμηνιαία βάση) κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ. 

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,3% στην ευρωζώνη και κατά 2,7% στην ΕΕ, ενώ είχε αυξηθεί κατά 1% και 1,3%, αντίστοιχα, στο προηγούμενο τρίμηνο. Αυτές οι μειώσεις είναι οι μεγαλύτερες από το τρίτο τρίμηνο του 2009 (-4,5% για την Ευρωζώνη και -4,4% για την ΕΕ).
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεν αναμένει πλήρη ανάκαμψη της ευρωζώνης πριν το 2022 ο Τζεντιλόνι

Ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης και την άμβλυνση των ανισοτήτων εντός της ευρωζώνης εκφράζει ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στην Deutsche Welle.
ΔΙΕΘΝΗ

ESM: Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης πρέπει να παραμείνει στρατηγική προτεραιότητα

Ο επικεφαλής οικονομολόγος Ρ. Στράουχ και η επικεφαλής για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την ανάλυση της αγοράς Ν. Μάσερ, επισημαίνουν ότι η χαμηλή χρηματιστηριακή αποτίμηση των τραπεζών δείχνει ότι εξακολουθούν να έχουν αδυναμίες.