Η παγκόσμια ζήτηση για βασικά ορυκτά που χρησιμοποιούνται στον τομέα της αυτοκίνησης αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα, η ζήτηση για λίθιο προβλέπεται να πενταπλασιαστεί έως το 2040, ενώ το γραφίτη και το νικέλιο εκτιμάται πως θα διπλασιαστούν την ίδια περίοδο. Παράλληλα, η κατανάλωση κοβαλτίου και σπάνιων γαιών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί έως και 60% μέχρι το 2040.
Ο χαλκός διατηρεί τη μεγαλύτερη εδραιωμένη αγορά μεταξύ των ορυκτών και η ζήτησή του αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% μέχρι το 2040.
Η πρόοδος της τεχνολογίας μπαταριών στα ηλεκτρικά οχήματα και οι νέες μορφές αποθήκευσης ενέργειας ενισχύουν τη ζήτηση για αυτά τα ορυκτά. Επιπλέον, η συνεχής ανάπτυξη των δικτύων και του βιομηχανικού εξοπλισμού απαιτεί αυξημένες ποσότητες χαλκού.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για κρίσιμα ορυκτά απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, νέα ορυχεία και σύγχρονες μονάδες διύλισης.
Αν και οι συνολικές προμήθειες για ορισμένα βασικά ενεργειακά ορυκτά βρίσκονται σε καλό δρόμο, υπάρχουν εξαιρέσεις όπως ο χαλκός και το λίθιο, όπου η προσφορά εξόρυξης υπολείπεται της ζήτησης. Το 2035 προβλέπονται ελλείμματα 30% για τον χαλκό και 40% για το λίθιο.
Το έλλειμμα στον χαλκό θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό λόγω της μείωσης των βαθμών μεταλλευμάτων, του αυξανόμενου κόστους και της επιβράδυνσης στην ανακάλυψη νέων πόρων. Για το λίθιο, η ταχεία αύξηση της ζήτησης αναμένεται να οδηγήσει σε ελλείμματα στη δεκαετία του 2030, παρά την επάρκεια της αγοράς σήμερα.
Η γεωγραφική συγκέντρωση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων παραμένει υψηλή για τα περισσότερα ορυκτά, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα έργων. Η προσφορά από τις τρεις κορυφαίες χώρες παραγωγής για χαλκό, νικέλιο και κοβάλτιο προβλέπεται να αυξηθεί έως το 2035.
Ενδεικτικά, το μερίδιο των τριών μεγαλύτερων παραγωγών νικελίου αναμένεται να φτάσει το 85% της αγοράς το 2035, από 75% το 2024, με την Ινδονησία να ενισχύει σημαντικά τη θέση της στις αγορές νικελίου και κοβαλτίου.
Αντίθετα, το μερίδιο του λιθίου από τους τρεις κορυφαίους παραγωγούς προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το 70%. Νέοι προμηθευτές, όπως η Μαδαγασκάρη και η Μοζαμβίκη για τον γραφίτη και η Αυστραλία για τις σπάνιες γαίες, αναμένεται να διαφοροποιήσουν ελαφρώς την αγορά.
Η συγκέντρωση στη διύλιση αυξάνεται ιδιαίτερα για το νικέλιο, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής στην Ινδονησία. Παράλληλα, η Κίνα διατηρεί κυρίαρχο ρόλο ως προμηθευτής διύλισης για σχεδόν όλα τα ορυκτά.
Μέχρι το 2035, η Κίνα εκτιμάται ότι θα προμηθεύει πάνω από το 60% του διυλισμένου λιθίου και κοβαλτίου, καθώς και περίπου το 80% του γραφίτη και των σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες.