ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Εκλογές στην Ιταλία
Εκλογικό ψηφοδέλτιο σε κάλπη με φόντο τη σημαία της Ιταλίας.

Η ιταλική Γερουσία εγκρίνει τη δικαστική μεταρρύθμιση, επόμενο βήμα το δημοψήφισμα

Η ιταλική γερουσία ενέκρινε τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Για να ισχύσει απαιτείται δημοψήφισμα, εκτός αν εγκριθεί από τα δύο τρίτα της Βουλής. Κύριο σημείο διαφωνίας ο διαχωρισμός σταδιοδρομίας δικαστών και εισαγγελέων.

Η γερουσία της Ρώμης ενέκρινε σήμερα τη μεταρρύθμιση του ιταλικού δικαστικού συστήματος, σύμφωνα με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.

Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική θετική ψήφο του ιταλικού κοινοβουλίου. Για να τεθεί σε ισχύ η μεταρρύθμιση, απαιτείται η έγκριση της πλειοψηφίας των πολιτών μέσω δημοψηφίσματος, καθώς αφορά συνταγματικούς κανόνες και θεσμούς. Το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο αν η μεταρρύθμιση είχε εγκριθεί από τα δύο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών.

Το μέτρο που προκάλεσε τη μεγαλύτερη πολιτική αντιπαράθεση είναι ο λεγόμενος «διαχωρισμός των επαγγελματικών σταδιοδρομιών». Αυτό σημαίνει πως οι εισαγγελείς δεν θα μπορούν να αναλαμβάνουν καθήκοντα δικαστή και το αντίστροφο. Επίσης, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα διαχωριστεί σε δύο τμήματα: το ένα για τους δικαστές και το άλλο για τους εισαγγελείς. Οι κυρώσεις σε βάρος των δικαστικών πλέον δεν θα αποφασίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, αλλά από ένα νέο «Πειθαρχικό Δικαστήριο».

Σε ανάρτησή της στο «Χ», η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση ως «αποφασιστικό βήμα προς ένα πιο λειτουργικό και ισορροπημένο σύστημα, το οποίο θα είναι στο πλευρό των πολιτών».

Η επικεφαλής της κυβέρνησης τόνισε επίσης πως πρόκειται για «ιστορικής σημασίας αποτέλεσμα και ουσιαστική δέσμευση προς τους Ιταλούς».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος των «Πέντε Αστέρων», Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε στη βουλή ότι «υπάρχει ένα ολόκληρο σχέδιο με στόχο την ξεθεμελίωση του Συντάγματος, ώστε να αποδυναμωθεί η δικαιοσύνη» και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση αυτή θέλει να εξασφαλίσει απόλυτες εξουσίες και εμείς θα την αντικρούσουμε».

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, οι γερουσιαστές της κεντροδεξιάς χειροκρότησαν, ενώ εκείνοι της αντιπολίτευσης σήκωσαν πλακάτ με το σύνθημα «όχι στις απόλυτες εξουσίες».

Ο Ιταλικός Σύνδεσμος Δικαστικών εκτιμά ότι με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση «μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η διάκριση και η ισορροπία ανάμεσα στις διάφορες εξουσίες, έτσι όπως ορίζεται από το Σύνταγμα της χώρας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Έτοιμη να υπογράψει Mercosur αν διασφαλιστούν απαντήσεις αγροτών

Η ιταλική κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία με τη Mercosur, μόλις δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στους αγρότες, οι οποίες εξαρτώνται από αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναμένονται σύντομα.
Σημαία της Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Πολίτες προσφεύγουν κατά της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή

Εκατοντάδες πολίτες στην Ιαπωνία κατέθεσαν αγωγή κατά της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ανεπαρκή δράση για την κλιματική αλλαγή που θέτει σε κίνδυνο την υγεία, τα εισοδήματα και το περιβάλλον.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Σε δίκη για διαφθορά ο πρώην υπουργός Χοσέ Λουίς Άμπαλος

Ο Χοσέ Λουίς Άμπαλος, πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Πέδρο Σάντσεθ, οδηγείται σε δίκη για παράτυπες συμβάσεις μασκών στην πανδημία, με την εισαγγελία να ζητά ποινή κάθειρξης 24 ετών. Παραμένει προφυλακισμένος.
Σημαία Ουγγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Αστυνομική επίβλεψη στα κέντρα ανηλίκων μετά το σκάνδαλο

Υπό αστυνομική επίβλεψη τίθενται όλα τα ουγγρικά κέντρα κράτησης ανηλίκων, μετά από καταγγελίες κακοποίησης σε φυλακή της Βουδαπέστης όπου κρατούνται 60 αγόρια και έχει ήδη ξεσπάσει σκάνδαλο με πρώην διευθυντή.