ΓΔ: 2203.09 -0.85% Τζίρος: 205.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:02
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά από το προεδρικό βήμα στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Δέχεται 7.500 πρόσφυγες το 2026, εκ των οποίων 30 λευκοί Αφρικάνερ

Ο Τραμπ όρισε ως ανώτατο όριο τους 7.500 πρόσφυγες για το 2026, αριθμό-ρεκόρ χαμηλό. Στις θέσεις αυτές, 30 προορίζονται για λευκούς Αφρικάνερ της Νότιας Αφρικής. Η απόφαση εντάσσεται στη σκληρή αναδιαμόρφωση της προσφυγικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όρισε ως ανώτατο όριο τις 7.500 προσφύγες για το οικονομικό έτος 2026, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό προσφύγων που έχει εγκριθεί στην ιστορία της χώρας, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης της αμερικανικής προσφυγικής πολιτικής.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου, προβλέπει ότι 30 θέσεις θα διατεθούν σε Νοτιοαφρικανούς της λευκής μειονότητας Αφρικάνερ. Ο Τραμπ υποστηρίζει πως οι Αφρικάνερ υφίστανται διώξεις στη Νότια Αφρική λόγω φυλετικών διακρίσεων, ισχυρισμός που έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση της χώρας.

Με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ ανέστειλε προσωρινά τις υποδοχές προσφύγων, δηλώνοντας ότι θα επανεκκινήσουν μόνο εφόσον αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Εντός λίγων εβδομάδων ξεκίνησε προσπάθεια να υποδεχθεί λευκούς Αφρικάνερ, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, μόλις 138 Νοτιοαφρικανοί είχαν γίνει δεκτοί ως πρόσφυγες στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει άσυλο και σε «άλλα θύματα παράνομων ή άδικων διακρίσεων στις πατρίδες τους».

Εσωτερικό έγγραφο του Απριλίου, που συνέταξαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ανέφερε πως ενδέχεται να δοθεί προτεραιότητα σε Ευρωπαίους που έχουν στοχοποιηθεί λόγω των απόψεών τους, όπως η αντίθεση στη μαζική μετανάστευση ή η στήριξη λαϊκιστικών κομμάτων. Ωστόσο, στο σημερινό έγγραφο δεν υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές ή άλλες εθνικές ομάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κόμι, πρώην διευθυντής FBI, κατηγορείται ότι απείλησε τη ζωή Τραμπ

Νέες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμι για φερόμενες απειλές κατά της ζωής του Τραμπ, λόγω ανάρτησής του το Μάιο 2025. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και στηρίζει την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επιτίθεται δριμύτατα στον καγκελάριο Μερτς για το Ιράν

Σε ανάρτησή του, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Γερμανό καγκελάριο Μερτς ότι υποστηρίζει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του και σχολιάζοντας αρνητικά την οικονομική κατάσταση της Γερμανίας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η στήριξη στον Τραμπ υποχωρεί εν μέσω φόβων για το κόστος ζωής στις ΗΠΑ

Η δημοτικότητα του προέδρου Τραμπ έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της θητείας του, με μόλις το 34% των Αμερικανών να εγκρίνει το έργο του, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, επικρίνοντας τη διαχείριση του στο κόστος ζωής και το θέμα του Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ στη σκηνή
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πολλαπλασιάζονται στα social οι θεωρίες ότι ο Τραμπ σκηνοθετεί τις απόπειρες δολοφονίας του

Μετά την επίθεση στο γκαλά του Λευκού Οίκου, ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας για στημένη απόπειρα κατά του Τραμπ πλημμύρισαν το διαδίκτυο, συγκεντρώνοντας 80 εκατ. θεάσεις μόνο στο X σε δύο ημέρες.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν ζητά άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ άμεσα από τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ δήλωσε πως το Ιράν βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης και ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ, ενώ το Ιράν τακτοποιεί ζητήματα ηγεσίας. Δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την Τεχεράνη.
Ντόναλντ Τραμπ στη σκηνή
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λευκός Οίκος αποδίδει σε δαιμονοποίηση την τρίτη απόπειρα κατά Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος απέδωσε την ευθύνη για την επίθεση δάσκαλου σε εκδήλωση ανταποκριτών στη «λατρεία του μίσους» της αριστεράς, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Κάρολαϊν Λέβιτ. Αναφέρθηκε και σε τρίτη απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ.