ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι
Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι απευθύνεται στα ΜΜΕ ως Πρόεδρος της Αιγύπτου.

Ο πρόεδρος Σίσι εγκαινιάζει το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου εγκαινίασε με λαμπρότητα το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο παρουσία διεθνών ηγετών, τονίζοντας τη σημασία του για τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός μίλησε για την επίτευξη ενός μεγάλου ονείρου.

Με κάθε επισημότητα εγκαινιάστηκε το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM) στο Κάιρο, παρουσία του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Στην τελετή παρευρέθηκαν βασιλείς, αρχηγοί κρατών και ηγέτες από όλο τον κόσμο, σηματοδοτώντας τη διεθνή σημασία του έργου.

Ο πρόεδρος της χώρας χαρακτήρισε το γεγονός ως "ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας του παρόντος και του μέλλοντος, στο όνομα αυτής της αρχαίας πατρίδας". Η εκδήλωση είχε στόχο, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του τουρισμού, με ένα εντυπωσιακό θέαμα στο προαύλιο του μουσείου.

Ο πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι αναφέρθηκε στη μακρά διαδρομή υλοποίησης του έργου, επισημαίνοντας ότι "όλοι ονειρευτήκαμε αυτό το έργο και αναρωτηθήκαμε αν θα μπορούσε να υλοποιηθεί και αν θα ήμασταν παρόντες αυτή τη μεγάλη μέρα". Σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε πως το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών πραγματοποιήθηκε τα τελευταία επτά με οκτώ χρόνια, μετά από μια περίοδο παύσης λόγω των συνθηκών που επικράτησαν στην Αίγυπτο από το 2011.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, περίπου 80 επίσημες αντιπροσωπείες παρέστησαν στα εγκαίνια, ενώ η μισή σύνθεση τους αποτελούταν από βασιλείς, πρίγκιπες, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Η μνημειώδης πρόσοψη του μουσείου, με πανοραμική θέα στο οροπέδιο της Γκίζας και τις πυραμίδες, αποτέλεσε το επίκεντρο του εορταστικού θεάματος. Ισχυρά μέτρα ασφαλείας εφαρμόστηκαν στην περιοχή, ενώ αιγυπτιακές σημαίες κυμάτιζαν σε γέφυρες και κεντρικούς δρόμους.

Το κτίριο, κατασκευασμένο από πέτρα και γυαλί, καλύπτει έκταση μισού εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων. Η υλοποίηση του έργου, με οικονομική και τεχνική υποστήριξη από την Ιαπωνία, κόστισε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια και διήρκεσε είκοσι χρόνια.

Κορυφαίο έκθεμα του μουσείου αποτελεί ο θησαυρός του Τουταγχαμών, με 5.000 ταφικά αντικείμενα να συγκεντρώνονται για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο. Το GEM φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 αρχαία αντικείμενα, εκ των οποίων τα μισά θα εκτεθούν, προσφέροντας τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο αφιερωμένη σε έναν μόνο πολιτισμό, με ιστορία 5.000 ετών και τριάντα δυναστείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια στους Αιγύπτιους για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Αιγύπτιο πρόεδρο Ελ-Σίσι και τον λαό της Αιγύπτου για τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, επισημαίνοντας τη σημασία του έργου για τον πολιτισμό και τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-Αιγύπτου.
Ομιλητής στο Μνημείο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέρμη: Εκκίνηση εκδηλώσεων για Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας στις 15/2

Ο Δήμος Θέρμης ανέλαβε τον τίτλο «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2026», παρουσιάζοντας 48 δράσεις που ξεκινούν στις 15 Φεβρουαρίου με τελετή έναρξης και ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού, υπογραμμίζοντας τη στήριξη στη νεολαία.
Καρναβαλιστές σε αποκριάτικη παρέλαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκριάτικες εκδηλώσεις και καρναβαλικές παρελάσεις στον νομό Θεσσαλονίκης

Ο νομός Θεσσαλονίκης γιορτάζει δυναμικά τις Απόκριες με αυξανόμενες καρναβαλικές παρελάσεις και εκδηλώσεις. Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, στο κέντρο της πόλης, θα γίνει μεγάλη παρέλαση χωρίς άρματα και βασίλισσα, με πολύχρωμες ομάδες καρναβαλιστών.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα του ΠτΔ Κωνσταντίνου Τασούλα για αύριο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας θα παρευρεθεί τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου στις 19:00 στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αναβολή όλων των εκδηλώσεων για το επόμενο τριήμερο

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του για το επόμενο τριήμερο, μετά το εργατικό δυστύχημα σε εργοστάσιο τροφίμων στα Τρίκαλα, εκφράζοντας συμπαράσταση στους εργαζόμενους και στις οικογένειες των θυμάτων.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης επισκέφθηκε το 29ο Παζάρι Βιβλίου

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Θάνος Πετραλιάς επισκέφθηκαν το 29ο Παζάρι Βιβλίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος. «Χιλιάδες βιβλία, γεμάτα ιδέες και εμπειρίες. Αξίζει να πάτε!» σημείωσε ο υπουργός σε ανάρτησή του.