ΓΔ: 2196.8 1.67% Τζίρος: 158.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:21:44
Σημαίες Γερμανίας Φινλανδίας
Οι σημαίες της Γερμανίας και της Φινλανδίας απεικονίζονται υφαντές δίπλα-δίπλα.

Η Σάνα Μαρίν καταγγέλλει σεξισμό κατά γυναικών στην κυβέρνησή της

Η Σάνα Μαρίν, πρώην πρωθυπουργός Φινλανδίας, καταγγέλλει στα απομνημονεύματά της τον σεξισμό και τις διαδικτυακές απειλές που δέχτηκε η ίδια και οι γυναίκες της κυβέρνησής της κατά τη θητεία της.

Η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, καταγγέλλει τον σεξισμό που αντιμετώπισαν οι γυναίκες μέλη της κυβέρνησής της, όπως αποκαλύπτει στα απομνημονεύματά της που κυκλοφορούν σήμερα. Σύμφωνα με την ίδια, κατά τη διάρκεια της θητείας της υπήρξε «ακατάπαυστη ροή διαδικτυακών απειλών» προς τις γυναίκες υπουργούς.

Το 2019, η Μαρίν εξελέγη πρωθυπουργός σε ηλικία 34 ετών, αποτελώντας τη νεότερη γυναίκα στον κόσμο που ανέλαβε το αξίωμα. Ηγήθηκε μιας κεντροαριστερής συμμαχίας πέντε γυναικών, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν κάτω των 35 ετών.

Γρήγορα έγινε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες πολιτικές προσωπικότητες διεθνώς και χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως «πρωθυπουργός ροκ σταρ».

Στο βιβλίο της με τίτλο «Hope in Action: A Memoir about the Courage to Lead», που κυκλοφορεί στα γαλλικά από τον εκδοτικό οίκο Flammarion στις 5 Νοεμβρίου, επισημαίνει ότι η ηλικία και το φύλο της επηρέασαν σημαντικά τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε τόσο η ίδια όσο και η κυβέρνησή της. Καταγγέλλει έντονη διαδικτυακή παρενόχληση μισογυνισμού εις βάρος των υπουργών.

Όπως αναφέρει, οι αρχηγοί των κομμάτων έγιναν στόχος «ακατάπαυστης ροής διαδικτυακών απειλών, κυρίως σεξουαλικού χαρακτήρα». Η ίδια δέχθηκε απειλές για βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής επίθεσης, σε τέτοιο βαθμό που, όπως δηλώνει, «έχασα τον λογαριασμό».

Ο κυβερνητικός συνασπισμός χαρακτηρίστηκε υποτιμητικά ως «κυβέρνηση του κραγιόν» ή «κυβέρνηση κοριτσιών». Οι ηγετικές ικανότητες των μελών της αμφισβητήθηκαν διαρκώς, χωρίς να τεκμηριώνονται οι σχετικές κατηγορίες, όπως σημειώνει η Μαρίν.

Επιπλέον, η συμπεριφορά των γυναικών υπουργών κρινόταν με βάση παρωχημένα ηθικά πρότυπα, που παραπέμπουν σε εποχές όπου η κοινωνική θέση των γυναικών ήταν περιορισμένη.

Παρά τη δημοφιλία της κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Μαρίν δίχασε τη φινλανδική κοινωνία, ειδικά μετά από σκάνδαλα που αφορούσαν την προσωπική της ζωή και έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα στα μέσα ενημέρωσης.

Τον Αύγουστο του 2022, βίντεο με τη Μαρίν να διασκεδάζει σε πάρτι με διασημότητες προκάλεσαν δημόσια συζήτηση και έγιναν πρωτοσέλιδο παγκοσμίως. Υποβαλλόμενη σε έντονες πιέσεις, προχώρησε σε εξέταση για ναρκωτικά ώστε να διαψεύσει κάθε υπόνοια ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Η ίδια δηλώνει πως δεν θα άλλαζε τη στάση της, ακόμη και αν γνώριζε εκ των προτέρων τις αντιδράσεις που θα προκαλούσαν τα βίντεο. Όπως γράφει, «Τι είδους ζωή θα ήταν αυτή;»

Η Μαρίν επισημαίνει ότι το πραγματικό της «πολιτικό έγκλημα» ήταν πως δεν ταίριαζε στην παραδοσιακή εικόνα ενός πρωθυπουργού. Ήταν, όπως λέει, «πολύ χαλαρή, πολύ ανεπίσημη» και προτιμούσε να περνά τα βράδια της με φίλους, αντί για επίσημα δείπνα.

Μετά την ήττα των σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές του Απριλίου 2023, η Σάνα Μαρίν ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την πολιτική και ανέλαβε ρόλο συμβούλου στρατηγικής στο Tony Blair Institute for Global Change.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Στάρμερ στο επίκεντρο της κρίσης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε στη Βουλή τη στάση του για τη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει πολιτική λύση και δεν συμμετείχε στις αρχικές επιθέσεις, ενώ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με το Ιράν.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Φάμελλου-Χαρίτση στον πρωθυπουργό για σύγκληση πολιτικών αρχηγών

Με επιστολές σε Μητσοτάκη και Πρόεδρο Δημοκρατίας, Φάμελλος και Χαρίτσης ζητούν άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και των συνεπειών της για τα ελληνικά συμφέροντα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοικτός ο πρωθυπουργός σε κατ’ ιδίαν ενημέρωση πολιτικών αρχηγών για Ιράν

Ο πρωθυπουργός είναι διαθέσιμος να ενημερώσει πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με ραντεβού κατόπιν αιτήματος. Αύριο συναντά τον Νίκο Ανδρουλάκη και την Τετάρτη μιλά στη Βουλή για τις διεθνείς εξελίξεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Έβρο την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται αύριο τον Έβρο, με στάσεις σε συνοριακό σταθμό, περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες, εγκαταστάσεις τεχνολογίας και το εργοτάξιο της νέας μονάδας φυσικού αερίου στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης.