ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ζοχράν Μαμντάνι πορτρέτο
Ο Ζοχράν Μαμντάνι δίνει δήλωση στα μέσα έξω από κατάστημα στη Νέα Υόρκη.

ΗΠΑ: Ο Μαμντάνι νέος δήμαρχος Νέας Υόρκης, ήττα για Τραμπ στις εκλογές

Ο σοσιαλιστής Ζοράν Μαμντάνι εκλέγεται πρώτος μουσουλμάνος και νεότερος δήμαρχος Νέας Υόρκης, κερδίζοντας με διαφορά τον Άντριου Κουόμο, ενώ τα αποτελέσματα δείχνουν ήττες για τον Τραμπ στις τοπικές εκλογές.

Ο σοσιαλιστής Ζοράν Μαμντάνι εκλέχθηκε δήμαρχος της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τις προβολές πολλών μέσων ενημέρωσης, μετά από μια νύχτα τοπικών εκλογών που σημαδεύτηκε από ήττες για τον Ντόναλντ Τραμπ. Η εκλογή του Μαμντάνι ερμηνεύεται ως μήνυμα δυσπιστίας προς τον πρώην πρόεδρο, έναν χρόνο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο 34χρονος Μαμντάνι, ένθερμος αντίπαλος του Τραμπ, επικράτησε με σημαντική διαφορά έναντι του βασικού του αντιπάλου, του κεντρώου πρώην κυβερνήτη Άντριου Κουόμο. Ο Μαμντάνι θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ και ο νεότερος που έχει εκλεγεί ποτέ στη θέση αυτή.

Η νίκη του προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στους υποστηρικτές του, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Μπρούκλιν για να γιορτάσουν το αποτέλεσμα. Ο ίδιος, απευθυνόμενος στο πλήθος, τόνισε ότι "η Νέα Υόρκη θα γίνει το φως" σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, επισημαίνοντας πως η πόλη μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τη χώρα.

Στην αντίπερα όχθη, οι υποστηρικτές του Κουόμο εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, χαρακτηρίζοντας "άδικη" τη νίκη του Μαμντάνι. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σχολίασε ότι "το μέλλον προμηνύεται λίγο καλύτερο", αναφερόμενος στις επιτυχίες των Δημοκρατικών.

Ιδιαίτερα υψηλή ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων, καθώς πριν κλείσουν οι κάλπες είχαν ήδη προσέλθει περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής των τελευταίων 60 ετών.

Ο Μαμντάνι, που γεννήθηκε στην Ουγκάντα από οικογένεια ινδικής καταγωγής και απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 2018, επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής στη Νέα Υόρκη. Οι προτάσεις του περιλαμβάνουν έλεγχο των τιμών των ενοικίων, δωρεάν λεωφορεία και παιδικούς σταθμούς, μέτρα που χαρακτηρίζονται ως σοσιαλδημοκρατικά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που είχε χαρακτηρίσει τον Μαμντάνι "κομμουνιστή", απέδωσε τις ήττες των Ρεπουμπλικανών στη "δημοσιονομική παράλυση" και στο ότι το δικό του όνομα δεν βρισκόταν στα ψηφοδέλτια. Παράλληλα, είχε καλέσει τους εβραίους ψηφοφόρους να μην στηρίξουν τον Δημοκρατικό υποψήφιο, λόγω της στάσης του υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης. Ο Μαμντάνι, στην επινίκια ομιλία του, δεσμεύτηκε να αγωνιστεί κατά του αντισημιτισμού.

Σημαντική ήταν και η παρουσία των νέων, που αποτέλεσαν τη βάση της εκλογικής του νίκης. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο Μαμντάνι συσπείρωσε ψηφοφόρους απογοητευμένους από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, αναζητώντας νέα πρόσωπα και λύσεις.

Εκλογικά αποτελέσματα σε άλλες πολιτείες

Στη γειτονική πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ, η Δημοκρατική Μίκι Σέριλ εξελέγη κυβερνήτης, επικρατώντας του Ρεπουμπλικανού Τζακ Τσαταρέλι. Η Βιρτζίνια εξέλεξε την πρώτη γυναίκα κυβερνήτη της, τη Δημοκρατική Άμπιγκεϊλ Σπάνμπεργκερ, ενώ στην Καλιφόρνια εγκρίθηκε μέτρο για την αναδιαμόρφωση του εκλογικού χάρτη υπέρ των Δημοκρατικών.

Ο Μαμντάνι, στην επινίκια ομιλία του, ευχαρίστησε όσους στήριξαν το κίνημά του και δεσμεύτηκε να παλέψει για μια πιο προσιτή Νέα Υόρκη, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική δικαιοσύνη. Επανέλαβε τη δέσμευσή του για πάγωμα των ενοικίων και δημιουργία ενιαίου συστήματος φύλαξης παιδιών, στοχεύοντας στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι σε ράλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι σε Τραμπ: Η φιλία μας δεν αύξησε τη δημοτικότητά μου

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απάντησε διαδικτυακά στον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως η δημοτικότητά της δεν σχετίζεται με εκείνον, η Ιταλία παραμένει κυρίαρχη και συμβούλεψε τον Τραμπ να εστιάσει στη δική του δημοτικότητα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: H Mελόνι ήθελε να ξαναγίνουμε φίλοι για να ανέβει στα γκάλοπ

Νέες επικρίσεις κατά της Τζόρτζια Μελόνι έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας πως θέλει να επανέλθει στις δημοσκοπήσεις μέσω σχέσης με τις ΗΠΑ, ενώ της καταλογίζει ότι αποστασιοποιήθηκε από την Ουάσιγκτον στο θέμα του Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ παρέλαβε νέο αεροσκάφος από το Κατάρ, ετοιμάζει ταξίδια

Ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία και θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην Κίνα εντός του 2026, ενώ ανακοίνωσε και τη σύνοδο με τον Σι Τζινπίνγκ στη χώρα αυτή αργότερα μέσα στη χρονιά.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δηλώνει ότι η Μελόνι ζήτησε φωτογραφία μαζί του στη σύνοδο G7

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι τον παρακάλεσε να βγάλουν μαζί φωτογραφία στη Σύνοδο της G7, προσθέτοντας πως η Μελόνι χαιρόταν που του μίλησε, αλλά εκείνος δεν ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί της αρχικά.