ΓΔ: 2666.41 -0.02% Τζίρος: 47.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:13:36
Σημαία Αφγανιστάν

ΟΗΕ: Στο Αφγανιστάν η καλλιέργεια οπίου μειώθηκε 20% το 2025

Η έκταση καλλιέργειας οπιοπαπαρούνας στο Αφγανιστάν μειώθηκε φέτος κατά 20%, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συνεχίζοντας τη μεγάλη πτώση μετά την απαγόρευσή της από τους Ταλιμπάν. Η παραγωγή μειώθηκε στους 296 τόνους, καταγράφοντας νέα πτώση.

Σημαντική μείωση καταγράφει η καλλιέργεια παπαρούνας του οπίου στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκτίμηση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η συνολική έκταση γης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της πρώτης ύλης της ηρωίνης παρουσίασε φέτος πτώση κατά 20%, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία που ξεκίνησε το 2023 μετά την απαγόρευση της καλλιέργειας από τους Ταλιμπάν.

Όπως αναφέρει το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) στην ετήσια επισκόπησή του, η συγκομιδή οπίου μειώθηκε ακόμη ταχύτερα, με πτώση 32% και παραγωγή που εκτιμάται στους 296 τόνους. Το Αφγανιστάν, που επί χρόνια ήταν ο κορυφαίος παραγωγός οπίου παγκοσμίως, βλέπει πλέον τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να περιορίζονται δραστικά.

Η φετινή μείωση κατά 20% ακολουθεί μια αντίστοιχη αύξηση 19% το 2024, ωστόσο οι διακυμάνσεις αυτές είναι μικρές σε σχέση με τη μαζική πτώση που καταγράφηκε το 2023, μετά την ανακοίνωση των Ταλιμπάν το 2022 για απαγόρευση της παραγωγής ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, το UNODC εκτιμά ότι η συνολική έκταση καλλιέργειας το 2025 διαμορφώνεται σε 102.000 στρέμματα, έναντι 128.000 στρεμμάτων το 2024 και πολύ χαμηλότερα από τα προ της απαγόρευσης επίπεδα του 2022, όταν έφτανε τα 2.320.000 στρέμματα.

Παρά τη συρρίκνωση της παραγωγής, η τιμή του αποξηραμένου οπίου υποχώρησε κατά 27%, στα 570 δολάρια ανά κιλό. Σύμφωνα με το UNODC, αυτή η εξέλιξη "δείχνει μια στροφή στη δυναμική της αγοράς και μπορεί να επιφέρει αύξηση των προσπαθειών να καλλιεργηθεί παρανόμως όπιο σε άλλες χώρες". Τα στοιχεία για τις καλλιέργειες, τις τιμές και τις κατασχέσεις υποδηλώνουν θεμελιώδεις αλλαγές στις αγορές ναρκωτικών και στο λαθρεμπόριο στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών, με έμφαση στη μεθαμφεταμίνη, συνεχίζει να αυξάνεται μετά την απαγόρευση του οπίου. Το UNODC σημειώνει ότι "καθώς η βασισμένη στη γεωργία παραγωγή οπιούχων μειώνεται, τα συνθετικά ναρκωτικά φαίνεται πως έχουν γίνει το νέο επιχειρηματικό μοντέλο του οργανωμένου εγκλήματος λόγω της σχετικά εύκολης παραγωγής τους, της μεγαλύτερης δυσκολίας στον εντοπισμό και της σχετικής ανθεκτικότητάς τους στις κλιματικές αλλαγές".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηνωμένα Έθνη κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Ελεύθερα δύο μέλη της αποστολής του ΟΗΕ μετά από σύλληψη

Δύο αφγανοί εργαζόμενοι της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, που είχαν συλληφθεί στις 9 Αυγούστου στη Χεράτ, αφέθηκαν ελεύθεροι και είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ.
Έκρηξη στο αεροδρόμιο Καμπούλ
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη σε σχολείο στην Καμπούλ: Δεκάδες τραυματίες μαθητές

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ καταδίκασε επίθεση κοντά σε σχολείο στην Καμπούλ, όπου ζει η μειονότητα Χαζάρα, με πολλά παιδιά τραυματίες. Κάτοικος ανέφερε ότι οι τραυματίες μεταφέρονταν στο νοσοκομείο και με ιδιωτικά οχήματα λόγω έλλειψης ασθενοφόρων.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο υπάλληλοι του ΟΗΕ συνελήφθησαν από Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Δύο Αφγανοί υπάλληλοι του ΟΗΕ συνελήφθησαν στη Χεράτ από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ταλιμπάν και κρατούνται χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι κατηγορίες ή να έχει επιτραπεί επίσκεψη της UNAMA, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Προσαγωγές εργαζομένων ΜΚΟ λόγω «ανεπαρκούς» γενειάδας

Αφγανοί εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, συνεργάτες του ΟΗΕ, προσήχθησαν στο δυτικό Αφγανιστάν επειδή είχαν ξυρίσει τα γένια τους, παραβιάζοντας τους κανόνες των Ταλιμπάν, σύμφωνα με πηγές ανθρωπιστικών οργανώσεων στο AFP.
Σημαία Αφγανιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος κώδικας διαζυγίων από τις αρχές των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε νέο κώδικα για τον χωρισμό συζύγων, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ διαβρώνει τα δικαιώματα των γυναικών και ενισχύει τον διαχωρισμό τους στο Αφγανιστάν με πολύπλοκες διαδικασίες για τις γυναίκες.