ΓΔ: 2183.44 0.21% Τζίρος: 209.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Στρατιώτης ΗΠΑ στολή
Φώτο: Shutterstock

Η Εθνοφρουρά δεν θα σταλεί στο Πόρτλαντ λόγω δικαστικής απόφασης

Ομοσπονδιακή δικάστρια ανέστειλε την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Πόρτλαντ, απορρίπτοντας το αίτημα Τραμπ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της, δεν υφίσταται εξέγερση ή κίνδυνος που να δικαιολογεί την επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων.

Η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Πόρτλαντ ανεστάλη με απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, εξέλιξη που αποτελεί πλήγμα για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ είχε διατάξει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων σε πόλεις με δημοκρατική διοίκηση, προβάλλοντας ως στόχο την αποκατάσταση της τάξης.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να «στείλει όλα τα στρατεύματα που είναι αναγκαία» για την προστασία του Πόρτλαντ, κάνοντας λόγο για «πόλεμο» στην πόλη.

Η ομοσπονδιακή δικάστρια Κάριν Ίμεργκουτ μπλόκαρε προσωρινά την εφαρμογή της απόφασης αυτής. Σύμφωνα με το σκεπτικό της, το οποίο εκτείνεται σε 106 σελίδες, δεν διαπιστώνεται «εξέγερση» ή «κίνδυνος εξέγερσης» που να δικαιολογεί την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς για ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στο Πόρτλαντ.

Η κυβέρνηση Τραμπ διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Από τον Ιούνιο, ο πρόεδρος έχει αποστείλει την Εθνοφρουρά σε διάφορες πόλεις υπό δημοκρατική διοίκηση, όπως το Λος Άντζελες και η Ουάσιγκτον, παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών αρχών.

Ο Τραμπ επικαλείται την αύξηση της εγκληματικότητας και θέτει ως προτεραιότητα της δεύτερης θητείας του την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης. Η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Πρόσφατα, η αμερικανική δικαιοσύνη ακύρωσε την ανάπτυξη εκατοντάδων στρατιωτικών στο Σικάγο, μετά από αίτημα του δημάρχου και του κυβερνήτη του Ιλινόι. Έπειτα από κατεπείγουσα προσφυγή του προέδρου Τραμπ, το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέρη να καταθέσουν επιπλέον επιχειρήματα έως τις 17 Νοεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάντερ Λουκασένκο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λουκασένκο απένειμε χάρη σε 15 πολιτικούς κρατούμενους στη Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, απένειμε χάρη σε 15 πολιτικούς κρατούμενους, έπειτα από προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον τρία άτομα που είχαν καταδικαστεί για άλλα εγκλήματα αφέθηκαν ελεύθερα.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χίλαρι Κλίντον: «Δεν θυμάμαι αν είδα τον Έπστιν», καλεί Τραμπ να καταθέσει

Η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει πως δεν είχε επαφές με τον Τζέφρι Έπστιν και δεν γνωρίζει για τα εγκλήματά του, καλώντας να καταθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Κατηγορεί τη ρεπουμπλικανική επιτροπή για απόπειρα εκτροπής της προσοχής από τους δεσμούς Τραμπ-Έπστιν.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πολύ λυπηρή» η σύλληψη του πρώην πρίγκιπα Άντριου

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ λυπηρή» τη σύλληψη του πρώην πρίγκιπα Άντριου λόγω καταγγελιών που σχετίζονται με τον Έπστιν, τονίζοντας ότι είναι άσχημο για τη βασιλική οικογένεια και ο ίδιος έχει απαλλαγεί πλήρως από οποιαδήποτε κατηγορία.
Ντόναλντ Τραμπ στη σκηνή
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια σε 59χρονο για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ το 2024

Ένας 59χρονος καταδικάστηκε σε ισόβια για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, κατά την προεκλογική περίοδο του 2024. Καταδικάστηκε επίσης για επίθεση σε ομοσπονδιακούς πράκτορες και άλλα αδικήματα.
Ντόναλντ Τραμπ στη σκηνή
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια κάθειρξη στον Ράιαν Ράουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ο Ράιαν Ράουθ, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα δύο μήνες πριν τις εκλογές του 2024, καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια. Ο 59χρονος κρίθηκε ένοχος σε πέντε κατηγορίες και του επιβλήθηκε η ανώτατη ποινή.