ΓΔ: 2275.53 -0.58% Τζίρος: 120.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:13:42
Μαχητές της Χαμάς Γάζα
Φωτο: Ένοπλοι άνδρες της Χαμάς. Credit: Shutterstock

Χαμάς: Οι μαχητές μας στη Ράφα δεν θα παραδοθούν

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ της Χαμάς διαμηνύουν πως δεν θα παραδοθούν στη Ράφα. Απορρίπτουν πρόταση για παράδοση όπλων και ασφαλές πέρασμα.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της που βρίσκονται στη Ράφα, περιοχή της Λωρίδας της Γάζας υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, δεν σκοπεύουν να παραδοθούν στις ισραηλινές δυνάμεις.

Παράλληλα, κάλεσαν τους διαμεσολαβητές των διαπραγματεύσεων να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για εξεύρεση λύσης, καθώς η συνεχιζόμενη κρίση απειλεί την εκεχειρία που διαρκεί ήδη έναν μήνα.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι προτάθηκε στους μαχητές να παραδώσουν τα όπλα τους, με αντάλλαγμα το ασφαλές πέρασμα σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Η πρόταση, που μεταφέρθηκε από Αιγύπτιους διαμεσολαβητές, στόχευε στην άρση του αδιεξόδου και περιλάμβανε την παράδοση των όπλων στην Αίγυπτο, καθώς και την παροχή πληροφοριών για τη θέση των τούνελ, ώστε να καταστραφούν.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ, η ευθύνη για την εμπλοκή αποδίδεται στο Ισραήλ, ενώ τονίζεται ότι οι μαχητές τους αμύνονται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Αναβολή επίσκεψης στο Αμπού Ντάμπι λόγω ασθένειας προέδρου

Ο Ερντογάν ανέβαλε επίσκεψή του στο Αμπού Ντάμπι λόγω προβλήματος υγείας του προέδρου των ΗΑΕ. Του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση και η νέα ημερομηνία της συνάντησης θα οριστεί αργότερα, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζητά άμεση και πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε «πλήρη και άμεση» αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του σχεδίου του για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και ανακοίνωσε στήριξη 5 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζητά άμεση και πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε για άμεση αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς, στο πλαίσιο του σχεδίου του για τη Γάζα, και ανακοίνωσε πως θα δοθούν 5 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της περιοχής, σε συνεδρίαση στις 19 Φεβρουαρίου.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο επαινεί τη «διαδρομή» της Συρίας παρά τα εμπόδια

Ο Μάρκο Ρούμπιο επαίνεσε τη βελτίωση στη Συρία παρά τις δυσκολίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας Κούρδων-συριακών αρχών και άλλων συμφωνιών με μειονότητες, σε δηλώσεις του στη Μπρατισλάβα.
Σημαία ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κύπρος παρατηρητής στο Συμβούλιο για την Ειρήνη

Η Κύπρος αποδέχθηκε πρόσκληση ως Παρατηρητής στη συνάντηση για τη Γάζα, που θα γίνει στην Ουάσινγκτον στις 19 Φεβρουαρίου 2026, ενισχύοντας τον ενεργό ρόλο της στην περιοχή και στηρίζοντας διεθνείς πρωτοβουλίες για ειρήνη.