ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Εκρέμ Ιμάμογλου ομιλία
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου μιλά σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη με φόντο το λογότυπο του CHP.

Η τουρκική αντιπολίτευση καταγγέλλει πολιτική δίωξη κατά του Ιμάμογλου

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη για πολιτικούς σκοπούς, μετά το αίτημα για ποινή κάθειρξης 2.430 ετών στον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) απέρριψε ως «πολιτική προπαγάνδα» το αίτημα της εισαγγελίας για την επιβολή ποινής κάθειρξης άνω των 2.000 ετών στον πρώην δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του CHP, Ντενίζ Γιουτζέλ, στην Άγκυρα, «με το κατηγορητήριο αυτό, η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι θέλει να σπρώξει αυτή τη χώρα μακριά από τη δημοκρατία». Υπογράμμισε πως πρόκειται για πολιτικό και όχι νομικό κείμενο, το οποίο στοχοποιεί το σύνολο του κόμματος.

Ο Ιμάμογλου, που θεωρείται ισχυρός αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνελήφθη τον Μάρτιο με κατηγορίες για τρομοκρατία και διαφθορά, ενώ απομακρύνθηκε από τη θέση του δημάρχου.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης κατέθεσε χθες το κατηγορητήριο, ζητώντας συνολική ποινή κάθειρξης 2.430 ετών για 142 αδικήματα. Ο Ιμάμογλου κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για ίδρυση και ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος.

Η υπόθεση επεκτείνεται και σε μέλη της οικογένειάς του, καθώς και σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, περισσότεροι από 400 ύποπτοι, ανάμεσά τους ο πατέρας και ο γιος του Ιμάμογλου, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και δημοσιογράφοι, όπως ο Ρουσέν Τσακίρ, ο οποίος κατηγορείται για υποστήριξη εγκληματικής οργάνωσης, αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως τέσσερα έτη.

Το κατηγορητήριο αναμένεται να εξεταστεί από το δικαστήριο, διαδικασία που θεωρείται τυπική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Τραμπ για Ιράν και ασφάλεια Ορμούζ

Ο Ερντογάν και ο Τραμπ συζήτησαν τηλεφωνικά για την ένταση που ακολούθησε τη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν, με έμφαση στην ανάγκη συγκράτησης της κρίσης και διατήρησης της περιφερειακής σταθερότητας.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ανήσυχοι για τις επιθέσεις στο Ιράν, ζητάμε κατάπαυση πυρός

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, τονίζοντας ότι η Άγκυρα παρακολουθεί με λύπη και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή.
Σημαία Τουρκίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: «Απαράδεκτη» η ένταση ΗΠΑ–Ισραήλ–Ιράν, ζητά διάλογο η Άγκυρα

Ο επικεφαλής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας εξέφρασε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο σύγκρουσης ΗΠΑ-Ισραήλ-Ιράν, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη εξέλιξη και καλώντας σε επιστροφή στη διπλωματία για διασφάλιση της ειρήνης.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Κίνδυνος για τη σταθερότητα, να παύσουν άμεσα οι επιθέσεις

Η Άγκυρα εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν, καλώντας σε άμεση παύση στρατιωτικών ενεργειών, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης και παραβίασης του διεθνούς δικαίου.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ακυρώθηκαν οι αποψινές πτήσεις προς Τεχεράνη από Κωνσταντινούπολη

Τρεις πτήσεις από Κωνσταντινούπολη προς Τεχεράνη ακυρώθηκαν από Turkish Airlines και δύο ιρανικές εταιρείες, ενώ δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις για τους λόγους, εν μέσω αμερικανικών απειλών κατά του Ιράν.
Αμπντουλάχ Οτζαλάν δίκη
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ο αρχηγός του PKK μιλά για ελπίδα σε «νέα εποχή»

Ο Οτσαλάν καλεί σε έναρξη νέας πολιτικής εποχής και δράση από το τουρκικό κράτος, παραμένοντας αποφασισμένος για μια δημοκρατική διαδικασία. Συνεχίζει να κρατείται σε απομόνωση από το 1999, παρά τις εκκλήσεις του.