ΓΔ: 2738.96 1.07% Τζίρος: 202.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:56:38
Πανοραμικό Βερολίνο

Ο Μπουαλέμ Σανσάλ έφτασε στο Βερολίνο μετά την αποφυλάκισή του

Ο Μπουαλέμ Σανσάλ, συγγραφέας γαλλοαλγερινής καταγωγής, έφτασε στο Βερολίνο μετά την απονομή χάριτος κι αποφυλάκισής του, έπειτα από παρέμβαση του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο γαλλοαλγερινός συγγραφέας Μπουαλέμ Σανσάλ έφθασε στο Βερολίνο, μετά την αποφυλάκισή του που πραγματοποιήθηκε με προεδρική χάρη από τον πρόεδρο της Αλγερίας. Η άφιξή του στη γερμανική πρωτεύουσα επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωσή του.

Όπως δήλωσε η Κέρστιν Γκάμελιν, ο Σανσάλ και η συνοδεία του έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο για ιατρική φροντίδα. Η απονομή της χάριτος έγινε έπειτα από αίτημα του Γερμανού προέδρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της αλγερινής προεδρίας.

Ο Μπουαλέμ Σανσάλ είχε συλληφθεί πριν από έναν χρόνο από τις αλγερινές αρχές και τον περασμένο Μάρτιο καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση με την κατηγορία της υπονόμευσης της εθνικής ενότητας. Ο ίδιος, επί χρόνια επικριτής του αλγερινού καθεστώτος και κάτοικος Γαλλίας, αρνήθηκε τις κατηγορίες, δηλώνοντας πως δεν είχε πρόθεση να προσβάλει τη χώρα ή τους θεσμούς της.

Η αλγερινή προεδρία τόνισε πως ο πρόεδρος Τεμπούν ανταποκρίθηκε θετικά στην έκκληση του Σταϊνμάιερ, χαρακτηρίζοντάς τη «αξιοσημείωτη» λόγω των ανθρωπιστικών κινήτρων της. Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Τεμπούν είχε στο παρελθόν χαρακτηρίσει τον Σανσάλ «απατεώνα».

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο 81χρονος συγγραφέας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς πάσχει από καρκίνο. Η παρέμβαση του προέδρου της Γερμανίας ακολούθησε παρόμοιες εκκλήσεις από συγγραφείς, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η υπόθεση Σανσάλ ενίσχυσε το διπλωματικό ρήγμα μεταξύ Αλγερίας και Γαλλίας, της πρώην αποικιακής δύναμης. Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την αναγνώριση από τη Γαλλία της κυριαρχίας του Μαρόκου στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροδρόμιο Βερολίνου Τέγκελ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Drone ανάγκασε κλείσιμο του αεροδρομίου Βερολίνου για 45 λεπτά

Συναγερμός σήμανε στο αεροδρόμιο Βερολίνου λόγω drone, με διακοπή πτήσεων για 45 λεπτά. Πτήσεις εκτράπηκαν σε Δρέσδη και Λειψία. Φέτος, έχουν καταγραφεί 28 θεάσεις drones, οι περισσότερες στη Γερμανία.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αντιδράσεις για τις σχέσεις της Αριστεράς στο Βερολίνο με το οργανωμένο έγκλημα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσία του Ίσα Ρέμο, αρχηγού διαβόητης συμμορίας, στο πάρτι νίκης της Αριστεράς στο Βερολίνο, με το κόμμα να δηλώνει πως δεν ελέγχουν τους καλεσμένους.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας συγχαίρει το Die Linke για τη νίκη στο Βερολίνο

Συγχαρητήρια επιστολή στην Elif Eralp για τη νίκη του Die Linke στο Βερολίνο έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας τη σημασία της για την Αριστερά στη Γερμανία και τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας ενάντια στην Ακροδεξιά.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Βαυαρία: Υπό αμφισβήτηση η οικονομική συμβολή στο ταμείο εξίσωσης

Ο Μάρκους Ζέντερ αμφισβήτησε το σύστημα δημοσιονομικής εξίσωσης, επικρίνοντας τα κονδύλια της Βαυαρίας για το Βερολίνο, επιτέθηκε στην πολιτική της Αριστεράς και προειδοποίησε για επανεξέταση της συμφωνίας, αν προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός πρέσβης: Απειλή για τους Εβραίους η άνοδος του Die Linke στο Βερολίνο

Ο Ισραηλινός πρέσβης στη Γερμανία, Ρον Πρόσορ, προειδοποιεί για άμεση απειλή στην εβραϊκή κοινότητα του Βερολίνου μετά τη νίκη του κόμματος Die Linke και εκφράζει ανησυχία για «απροκάλυπτο αντισημιτισμό» εκ μέρους της Αριστεράς.
Λογότυπο AfD Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Η AfD ζητά κυρώσεις για Μερτς και στηρίζει συμμαχία με CDU σε όλα τα επίπεδα

Η Αλίς Βάιντελ της AfD ζήτησε «συνέπειες» για τον Μερτς μετά τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα, επιδιώκοντας μακροπρόθεσμη συνεργασία AfD-CDU. Ο Μερτς δήλωσε ότι συνεχίζει το έργο του με στήριξη από το κόμμα.