ΓΔ: 2203.09 -0.85% Τζίρος: 205.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:02
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Ο Ρούμπιο ζητά τερματισμό αποστολής όπλων σε παραστρατιωτικούς Σουδάν

Ο Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στις ΔΤΥ του Σουδάν, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος εντείνεται, ειδικά μετά την κατάληψη του Νταρφούρ και τις καταγγελίες για σφαγές αμάχων στην Ελ Φάσερ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, κάλεσε να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στο Σουδάν, όπου ο εμφύλιος πόλεμος που διαρκεί πάνω από δύο χρόνια έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κ. Ρούμπιο δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της G7 στον Καναδά ότι «κάτι πρέπει να γίνει για να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων και η υποστήριξη στις ΔΤΥ, καθώς συνεχίζουν να προελαύνουν».

Μετά την κατάληψη του πλήρους ελέγχου της περιοχής Νταρφούρ από τους παραστρατιωτικούς, οι μάχες μεταφέρθηκαν στην περιοχή Κορντοφάν. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, με καταγγελίες για σφαγές αμάχων, ιδιαίτερα σε νοσοκομείο στην Ελ Φάσερ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κόμι, πρώην διευθυντής FBI, κατηγορείται ότι απείλησε τη ζωή Τραμπ

Νέες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμι για φερόμενες απειλές κατά της ζωής του Τραμπ, λόγω ανάρτησής του το Μάιο 2025. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και στηρίζει την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Στρατιωτικό drone δειλινό
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: 11 νεκροί από επίθεση drone στο νότιο τμήμα της χώρας

Τουλάχιστον 11 νεκροί από επίθεση drone στη Ραμπάκ, Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με το AFP. Στόχος ήταν ομάδα που στηρίζει τον στρατό κατά των ΔΤΥ. Η σύγκρουση από το 2023 έχει προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση και μαζικές μετακινήσεις.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν ζητά άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ άμεσα από τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ δήλωσε πως το Ιράν βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης και ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ, ενώ το Ιράν τακτοποιεί ζητήματα ηγεσίας. Δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την Τεχεράνη.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας κλειδί για τη σταθερότητα στον Κόλπο

Ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ δήλωσε πως η ασφάλεια στον Κόλπο απαιτεί αξιόπιστες εγγυήσεις ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν θα επιτεθούν ξανά στη χώρα. Πολλές χώρες καταδίκασαν το Ιράν για τον έλεγχο στο στενό του Χορμούζ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Το Hilton τηρούσε τα πρωτόκολλα λέει μετά την επίθεση στο Δείπνο Ανταποκριτών

Το Washington Hilton τόνισε ότι ακολούθησε αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας όταν ένοπλος εισέβαλε κατά τη διάρκεια δείπνου του προέδρου Τραμπ, ενώ η Μυστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ξενοδοχείο συνεργάζονταν για την ασφάλεια.
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από αμερικανικό βομβαρδισμό σε ταχύπλοο διακίνησης ναρκωτικών

Τρεις άνδρες σε ταχύπλοο που συμμετείχαν σε διακίνηση ναρκωτικών σκοτώθηκαν σε αμερικανικό βομβαρδισμό στον Ειρηνικό, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τα θύματα της αμφιλεγόμενης επιχείρησης σε τουλάχιστον 185.