ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με φόντο αμερικανικές σημαίες.

Ο Τραμπ βάζει τέλος στη μακρύτερη δημοσιονομική παράλυση των ΗΠΑ

Ο Τραμπ υπέγραψε νόμο που έβαλε τέλος στο μεγαλύτερο shutdown των ΗΠΑ (43 μέρες) και καταφέρθηκε κατά των Δημοκρατικών, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς και υπερασπίστηκε ξανά την οικονομική του πολιτική.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νόμο που τερματίζει τη μακροβιότερη δημοσιονομική παράλυση στην ιστορία των ΗΠΑ, διάρκειας 43 ημερών. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο πρώην πρόεδρος εξαπέλυσε επικρίσεις κατά της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και επανέλαβε τα οφέλη της οικονομικής του πολιτικής.

Απευθυνόμενος στους δημοκρατικούς αντιπάλους του, ο Τραμπ τόνισε πως η κυβέρνηση «δεν υποχωρεί ποτέ σε εκβιασμούς», με τους ρεπουμπλικάνους βουλευτές να τον χειροκροτούν στο Οβάλ Γραφείο. Παράλληλα, κατηγόρησε τους «εξτρεμιστές του άλλου κόμματος» ότι προκάλεσαν το shutdown για «λόγους καθαρά πολιτικάντικους».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών. Οι υπηρεσίες του Λευκού Οίκου είχαν ανακοινώσει πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι ο Τραμπ θα υπέγραφε άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο, ώστε να λήξει το «καταστροφικό» shutdown που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε πολλούς τομείς της αμερικανικής οικονομίας.

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 222 ψήφους υπέρ και 209 κατά, ενώ μόλις έξι δημοκρατικοί βουλευτές συντάχθηκαν με την πλειοψηφία των ρεπουμπλικάνων. Δύο ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν το κείμενο. Ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, εξέφρασε ικανοποίηση για το τέλος της κρίσης, ενώ επέκρινε τη στάση των δημοκρατικών.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, οι δημοκρατικοί γνώριζαν τις συνέπειες της παράλυσης και προχώρησαν παρ' όλα αυτά, χαρακτηρίζοντας το shutdown ως «ανώφελο, άδικο και απάνθρωπο».

Επιπτώσεις και διαφωνίες για το «Obamacare»

Μετά από πάνω από 40 ημέρες δημοσιονομικής παράλυσης, ορισμένοι δημοκρατικοί γερουσιαστές υποχώρησαν και ενέκριναν τον νόμο μαζί με τους ρεπουμπλικάνους, παρατείνοντας τον προϋπολογισμό έως τα τέλη Ιανουαρίου. Το νομοσχέδιο ωστόσο παραμένει ασαφές σχετικά με την παράταση των επιδοτήσεων για το «Obamacare», γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των δημοκρατικών.

Μία από τις παραχωρήσεις αφορά την επανένταξη των ομοσπονδιακών υπαλλήλων που απολύθηκαν λόγω του shutdown, ενώ προβλέπονται και κεφάλαια για το πρόγραμμα SNAP, που παρέχει επισιτιστική βοήθεια σε πάνω από 42 εκατομμύρια Αμερικανούς, έως τον Σεπτέμβριο. Έτσι, αποτρέπεται η διακοπή της βοήθειας σε περίπτωση νέας δημοσιονομικής κρίσης στο τέλος Ιανουαρίου.

Λόγω των κανόνων της Γερουσίας, απαιτήθηκαν οκτώ ψήφοι της αντιπολίτευσης για την έγκριση του νομοσχεδίου, με τα μέλη αυτά να δέχονται έντονη κριτική από το κόμμα τους για τις παραχωρήσεις και τις υποσχέσεις της άλλης πλευράς.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Γκάβιν Νιούσομ μέσω X, ο οποίος έκανε λόγο για «συνθηκολόγηση» και «προδοσία» των αμερικανών εργαζομένων. Άλλοι δημοκρατικοί αναρωτήθηκαν γιατί υπήρξε υποχώρηση λίγες ημέρες μετά τις νίκες του κόμματος σε τοπικές εκλογές.

Το μέλλον του «Obamacare» και οι κοινωνικές συνέπειες

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας των δημοκρατικών στη Βουλή, Χακίμ Τζέφρις, κάλεσε τους ρεπουμπλικάνους να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για άμεση ψηφοφορία σχετικά με το «Obamacare». Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι και οι μεσαίες τάξεις αξίζουν την ίδια σιγουριά που απολαμβάνουν οι πιο εύποροι πολίτες.

Όπως επεσήμανε, «δεν είναι πολύ αργά» για την παράταση των χρηματοδοτήσεων. Εάν δεν παραταθούν οι φοροαπαλλαγές και οι επιδοτήσεις, το κόστος ασφάλισης υγείας θα υπερδιπλασιαστεί το 2026 για 24 εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα με το KFF.

Κατά τη διάρκεια του shutdown, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο δημόσιοι λειτουργοί έμειναν απλήρωτοι, ενώ η καταβολή επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα. Επιπλέον, χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν λόγω ελλείψεων σε ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, καθώς πολλοί επέλεξαν να μην εργαστούν χωρίς αμοιβή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Κούβας προς Τραμπ: "Δεν δεχόμαστε υποδείξεις"

Ο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ απέρριψε την απειλή του Τραμπ, τονίζοντας ότι η Κούβα είναι ανεξάρτητη και δεν δέχεται υποδείξεις, ενώ υπογράμμισε πως η χώρα του θα αμυνθεί απέναντι στις πιέσεις των ΗΠΑ ως το τέλος.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία και Γερμανία εξετάζουν ΝΑΤΟϊκή παρουσία στη Γροιλανδία κατά ΗΠΑ

Ευρωπαϊκές χώρες, με ηγέτιδα τη Βρετανία και τη Γερμανία, εξετάζουν αύξηση στρατιωτικής παρουσίας στη Γροιλανδία, για να δείξουν στις ΗΠΑ ότι λαμβάνουν σοβαρά την ασφάλεια στην Αρκτική. Η Γερμανία προτείνει κοινή αποστολή ΝΑΤΟ εκεί.
Ντόναλντ Τραμπ Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ενημερώνεται για τη διαχείριση των διαμαρτυριών στο Ιράν

Ο πρόεδρος Τραμπ πρόκειται να ενημερωθεί για ενδεχόμενες αντιδράσεις στις διαμαρτυρίες στο Ιράν, όπως κυρώσεις, στρατιωτικές ενέργειες και κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Το Reuters δεν έχει επαληθεύσει το ρεπορτάζ.
Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη απειλεί ΗΠΑ και Ισραήλ, 116 καταγεγραμένοι νεκροί στις διαδηλώσεις

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου προειδοποίησε τον Τραμπ ότι παρέμβαση των ΗΠΑ θα φέρει αντίποινα κατά Ισραήλ και αμερικανικών βάσεων. 116 νεκροί στις διαδηλώσεις, η πρόσβαση στο διαδίκτυο παραμένει κομμένη.
Μετάλλιο Νόμπελ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Νόμπελ Ειρήνης δεν μεταβιβάζεται, απαντά το Ινστιτούτο στην πρόταση Ματσάδο

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ διευκρίνισε ότι το βραβείο Ειρήνης δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, να μοιραστεί ή να ανακληθεί, τονίζοντας ότι η απόφαση απονομής είναι οριστική και αμετάκλητη, σύμφωνα με τον κανονισμό του Ιδρύματος.