ΓΔ: 2199.5 -3.43% Τζίρος: 323.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:04:42
Εμανουέλ Μακρόν ομιλία
Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά επίσημα σε εκδήλωση στο Παρίσι με φόντο λευκό τοίχο.

Ο Μακρόν επιτρέπει τη συμμετοχή ισραηλινών εταιρειών στη Milipol

Ο Μακρόν επέτρεψε σε όλες τις ισραηλινές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στη Milipol Paris, σύμφωνα με το Ελιζέ, διατηρώντας το ίδιο δόγμα για τις αμυντικές εκθέσεις στη Γάζα, παρά τις φετινές απαγορεύσεις σε κάποιες εταιρείες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αποφάσισε να επιτρέψει «σε όλες τις ισραηλινές επιχειρήσεις που το επιθυμούν» να συμμετάσχουν στην έκθεση ασφάλειας και εσωτερικής ασφάλειας Milipol Paris. Η έκθεση θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 21 Νοεμβρίου στην περιοχή του Παρισιού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ.

Η γαλλική προεδρία επισήμανε ότι «στο πλαίσιο του πολέμου στη Γάζα, το δόγμα σχετικά με τη συμμετοχή ισραηλινών επιχειρήσεων σε εκθέσεις που ειδικεύονται στα πεδία της Άμυνας και της ασφάλειας παραμένει σε ισχύ».

Από το 2024, η γαλλική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την πρόσβαση σε πολλές εκθέσεις αμυντικού υλικού για ισραηλινές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον πόλεμο στη Γάζα.

Ωστόσο, «με δεδομένη την εξέλιξη της κατάστασης επί του πεδίου μετά την κατάπαυση του πυρός», ο αρχηγός του κράτους αποφάσισε να επιτρέψει τη συμμετοχή όλων των ισραηλινών επιχειρήσεων στην έκθεση Milipol, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το Ελιζέ σημείωσε ότι «η απόφαση αυτή έχει σκοπό να συμβάλει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τις ισραηλινές αρχές σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις».

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οκτώ ισραηλινές εταιρίες δεν θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής στη Milipol.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις είχαν αποκλειστεί από την έκθεση Eurosatory την άνοιξη του 2024, ενώ τελικά συμμετείχαν στην έκθεση Euronavale το φθινόπωρο, ύστερα από δικαστική απόφαση.

Τον Ιούνιο του 2024, με κυβερνητική απόφαση, είχε απαγορευθεί η πρόσβαση ισραηλινών βιομηχανιών αμυντικών όπλων στην έκθεση αεροναυπηγικής του Μπουρζέ, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά του Ισραήλ.

Στις 10 Οκτωβρίου τέθηκε σε ισχύ συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ οδήγησε στον θάνατο 1.221 ανθρώπων από ισραηλινής πλευράς, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζονται σε επίσημα δεδομένα.

Έκτοτε, τουλάχιστον 69.176 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, τα στοιχεία του οποίου θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Αύξηση πυρηνικών κεφαλών με απόφαση που ανήκει στον πρόεδρο

Ο Μακρόν ανακοίνωσε αύξηση των γαλλικών πυρηνικών κεφαλών, χωρίς πλέον δημοσιοποίηση των αριθμών. Τόνισε ότι δεν προτίθεται να ξεκινήσει κούρσα εξοπλισμών και ότι η απόφαση για χρήση ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Σύνοδος 35 χωρών για την Ουκρανία την Τρίτη, ανακοινώνει το Ελιζέ

Την Τρίτη πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη 35 χωρών για στήριξη της Ουκρανίας, με συντονισμό Μακρόν και Στάρμερ. Τη Δευτέρα ο Μακρόν συναντά τον Στουμπ στο Παρίσι και ακολουθεί τηλεδιάσκεψη για θέματα ασφαλείας στην Αρκτική.
Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Πρώιμες συνομιλίες Μερτς - Μακρόν για ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή

Οι συνομιλίες Μερτς-Μακρόν για ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν στοχεύουν στη μείωση του ρόλου των ΗΠΑ, ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, τονίζοντας συνεργασία και ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής ασπίδας.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: «Μήνυμα ελπίδας και αποφασιστικότητας» από το Μόναχο

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την παρέμβασή του στη Διάσκεψη Μονάχου «μήνυμα ελπίδας και αποφασιστικότητας» για την Ευρώπη, τονίζοντας τα επιτεύγματά της και την ανάγκη ενίσχυσης, απαντώντας έμμεσα σε περσινές επικρίσεις των ΗΠΑ.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: 35 χώρες, ανάμεσά τους ΗΠΑ, υπόσχονται εγγυήσεις στην Ουκρανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η σύνοδος κορυφής στο Παρίσι αποτέλεσε σημαντικό βήμα για διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με 35 δυτικές χώρες να προσφέρουν εγγυήσεις ασφάλειας. Ιδρύεται νέο επιχειρησιακό κέντρο για τον συντονισμό των ενόπλων δυνάμεων.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 35 χώρες στηρίζουν ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για Ουκρανία

Τριάντα πέντε χώρες επικύρωσαν τη «διακήρυξη του Παρισιού», προσφέροντας ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ώστε μελλοντική συμφωνία να μην οδηγήσει σε υπονόμευση της ασφάλειάς της.