ΓΔ: 2594.52 1.38% Τζίρος: 366.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:37
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας

ΗΠΑ: Δύο ελληνικές οργανώσεις στη λίστα τρομοκρατίας λόγω διασύνδεσης με Antifa

Δύο ελληνικές οργανώσεις, που συνδέονται με την Antifa, θα ενταχθούν στις λίστες τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Πρόκειται για την «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» και την «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Δύο ελληνικές οργανώσεις αναμένεται να ενταχθούν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs), σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Πρόκειται για τις «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» και «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», οι οποίες κατηγορούνται για διασυνδέσεις με την ομάδα Antifa.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνεται ότι η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης της αμερικανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πολιτική βία που αποδίδεται σε ομάδες όπως η Antifa. Η Antifa Ost, που εδρεύει στη Γερμανία, καθώς και τρεις ακόμη βίαιες ομάδες Antifa στην Ιταλία και στην Ελλάδα, χαρακτηρίζονται ως Ειδικώς Ορισμένοι Παγκόσμιοι Τρομοκράτες, με την πρόθεση να συμπεριληφθούν και ως Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις από τις 20 Νοεμβρίου 2025.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι οργανώσεις αυτές υιοθετούν επαναστατικές αναρχικές ή μαρξιστικές ιδεολογίες, συμπεριλαμβανομένου του αντιαμερικανισμού, του «αντικαπιταλισμού» και της αντιχριστιανικότητας, τις οποίες αξιοποιούν για να υποκινούν και να δικαιολογούν βίαιες ενέργειες. Οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως θα συνεχίσουν να αξιοποιούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την προστασία της εθνικής και δημόσιας ασφάλειας, αποστερώντας χρηματοδότηση και πόρους από τρομοκρατικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και άλλες ομάδες Antifa διεθνώς.

Σε δεύτερη ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καταγράφει τη δράση των τεσσάρων ευρωπαϊκών οργανώσεων, κατηγορώντας τες για οργάνωση ή διάπραξη βομβιστικών επιθέσεων, ένοπλων ενεργειών και άλλων πολιτικά υποκινούμενων πράξεων.

Ειδικότερα, για την «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» σημειώνεται πως πρόκειται για ελληνική αναρχική και αντικαπιταλιστική ομάδα, η οποία φέρεται να έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά κρατικών στόχων. Η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για τοποθέτηση βόμβας κοντά στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδή, στις 18 Δεκεμβρίου 2023.

Όσον αφορά την «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», η ανακοίνωση αναφέρει ότι πρόκειται επίσης για ελληνική αναρχική και «αντικαπιταλιστική» ομάδα, που συνδέει τις ενέργειές της με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, επικαλούμενη την αντίθεσή της στις «καπιταλιστικές δομές», την «κρατική καταστολή» και την αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη. Η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για δύο επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς, στο ελληνικό Υπουργείο Εργασίας (3 Φεβρουαρίου 2024) και στα γραφεία της Hellenic Train (11 Απριλίου 2025).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για τον Νίκο Μαζιώτη

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγόρευσε την είσοδο του Νίκου Μαζιώτη στις ΗΠΑ, μετά την αποφυλάκισή του, εφαρμόζοντας νέους περιορισμούς σε άτομα συνδεδεμένα με ακροαριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη Ρούμπιο για τις σημερινές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο αεροδρόμιο Ριάντ με 12 νεκρούς. Δήλωσε πως οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν άμεσα.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του δράστη επίθεσης σε βάση το 2009

Η εκτέλεση του Νιντάλ Χάσαν, δράστη της επίθεσης του 2009 στη βάση Φορτ Χουντ στο Τέξας, θα μεταδοθεί ζωντανά στην τηλεόραση, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Πολέμου. Θα υπάρξουν νεότερες πληροφορίες σύντομα.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προειδοποίηση πολιτών στη Σαουδική Αραβία μετά τις επιθέσεις στο Ριάντ

Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί τους Αμερικανούς στη Σαουδική Αραβία να παραμείνουν σε επαγρύπνηση μετά τις επιθέσεις των Χούθι στο αεροδρόμιο Ριάντ, ενώ απαιτείται ειδική άδεια για μεταφορά εκεί από εργαζόμενους της αμερικανικής κυβέρνησης.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δύο μέλη της ιρανικής αποστολής στον ΟΗΕ απελάθηκαν

Οι ΗΠΑ απέλασαν δύο μέλη της ιρανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη που αγνόησαν εντολή να φύγουν μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η απόφαση ακολουθεί σχετική ενημέρωση από το Ιράν.