ΓΔ: 2108.3 0.17% Τζίρος: 260.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ρωσική σημαία κυβερνητικό κτίριο
Η ρωσική σημαία κυματίζει σε κεντρικό κυβερνητικό κτίριο της Ρωσίας.

Στη λίστα «εξτρεμιστών» Ρωσίας οι Κασιάνοφ και Γκουρίεφ

Η ρωσική αρχή Rosfinmonitoring πρόσθεσε τον Μιχαήλ Κασιάνοφ και τον Σεργκέι Γκουρίεφ στη λίστα «εξτρεμιστών και τρομοκρατών», στοχεύοντας γνωστούς επικριτές του Κρεμλίνου που ζουν εξόριστοι.

Η ρωσική αρχή εποπτείας οικονομικών υποθέσεων, Rosfinmonitoring, ενέταξε τον πρώην πρωθυπουργό Μιχαήλ Κασιάνοφ και τον διακεκριμένο οικονομολόγο Σεργκέι Γκουρίεφ στον κατάλογο των «εξτρεμιστών και τρομοκρατών», σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση.

Η προσθήκη των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε έναν κατάλογο που αριθμεί πλέον 19.131 άτομα και 823 οργανώσεις, όπως αναφέρεται στον επίσημο ιστότοπο της Rosfinmonitoring.

Ο συγκεκριμένος κατάλογος, ο οποίος έχει διευρυνθεί σημαντικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αποτελεί εργαλείο για τις ρωσικές αρχές με στόχο την ανάδειξη προσώπων και φορέων που θεωρούνται ότι εμπλέκονται σε ενέργειες κατά του κράτους.

Η Rosfinmonitoring, υπεύθυνη για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, διαθέτει τη δυνατότητα να προχωρά σε πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών όσων περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Ο Μιχαήλ Κασιάνοφ υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Ρωσίας κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, μέχρι την αποπομπή του τον Φεβρουάριο του 2004. Μετά την αποχώρησή του, ανέλαβε ενεργό ρόλο στην αντιπολίτευση και το 2022 εγκατέλειψε τη Ρωσία, καταδικάζοντας δημόσια την εισβολή στην Ουκρανία. Τον Νοέμβριο του 2023 είχε χαρακτηριστεί «ξένος πράκτορας».

Ο Σεργκέι Γκουρίεφ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και νυν κοσμήτορας της London Business School, έχει διατυπώσει δημόσια κριτική κατά του Κρεμλίνου.

Σε πρόσφατο άρθρο του, κάλεσε τις δυτικές κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, να παράσχουν προηγμένα όπλα στην Ουκρανία και να ενθαρρύνουν το "brain drain" από τη Ρωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρώσοι στρατιώτες καταδικάστηκαν για τη δολοφονία Αμερικανού εθελοντή

Τρεις Ρώσοι στρατιώτες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έως 12 ετών για τον βασανισμό και τη δολοφονία του Αμερικανού εθελοντή Ράσελ Μπέντλεϊ, με το στρατοδικείο στο Ντονέτσκ να επιβάλλει βαριές ποινές για το έγκλημα που συγκλόνισε τη Μόσχα.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Πιέσεις στη ρωσική οικονομία από κυρώσεις, επιφυλάξεις Μερτς για ΗΠΑ

Ο Μακρόν δηλώνει ότι η ρωσική οικονομία δέχεται πιέσεις από τις νέες κυρώσεις, ενώ ο Μερτς εκφράζει επιφυλάξεις για πτυχές της αμερικανικής στάσης σχετικά με τον πόλεμο, ενόψει συνομιλιών στο Λονδίνο.
Κατεστραμμένη γέφυρα Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά στρατεύματα φέρονται να κατέλαβαν χωριό έξω από το Χάρκοβο

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Κουτσέριβκα στο Χάρκοβο, ενώ προχώρησαν σε εκτεταμένους βομβαρδισμούς σε υποδομές στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΘΑ. Το Reuters αναφέρει πως δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με drones και πυραύλους στην Κρεμεντσούκ της Ουκρανίας

Ρωσική αεροπορική επίθεση με drones και πυραύλους σημειώθηκε τη νύχτα στην Κρεμεντσούκ, προκαλώντας εκρήξεις. Η πόλη υπέστη διακοπές σε ρεύμα, θέρμανση και νερό, σύμφωνα με τον δήμαρχο και ουκρανικά μέσα.