ΓΔ: 2104.21 -0.08% Τζίρος: 165.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σκιά όπλου Κολομβίας
Σκιά όπλου πάνω στη ραγισμένη σημαία της Κολομβίας, σύμβολο ένοπλης σύγκρουσης.

Κολομβία: 15 ανήλικοι νεκροί σε βομβαρδισμούς, αυξάνεται η πίεση στον Πέτρο

Τουλάχιστον 15 ανήλικοι σκοτώθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κολομβία, προκαλώντας κριτική στον πρόεδρο Πέτρο, ενώ οι αρχές ερευνούν τη νομιμότητα των επιθέσεων και τη συνεχιζόμενη στρατολόγηση παιδιών.

Τουλάχιστον 15 ανήλικοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κολομβία από τον Οκτώβριο, εξαιτίας βομβαρδισμών των ενόπλων δυνάμεων εναντίον ανταρτικών ομάδων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Τα περιστατικά αυτά έχουν προκαλέσει έντονη κριτική προς τον πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο, καθώς μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται έφηβοι που είχαν στρατολογηθεί παρά τη θέλησή τους.

Οι επιχειρήσεις εντάθηκαν μετά από πιέσεις των ΗΠΑ για αυστηρότερη αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών. Ο πρόεδρος Πέτρο διέταξε αύξηση των επιθέσεων εναντίον ένοπλων οργανώσεων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 28 φερόμενοι ως αντάρτες την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο συνήγορος του λαού ανακοίνωσε ότι επτά παιδιά σκοτώθηκαν σε στρατιωτικό πλήγμα στη Γουαβιάρε, στον Αμαζόνιο, στις 10 Οκτωβρίου. Παράλληλα, η γενική στρατιωτική εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβώσει αν επίθεση με 19 νεκρούς στη Γουαβιάρε συμμορφώθηκε με τους κανόνες που διέπουν τη νόμιμη χρήση βίας στο πλαίσιο της ένοπλης σύγκρουσης.

Ο πρόεδρος Πέτρο ανέφερε άλλους πέντε ανήλικους που σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στην Κακετά την 1η Οκτωβρίου, καθώς και έναν ακόμη στην Αράουκα, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, την περασμένη Πέμπτη.

"Όλοι (οι ανήλικοι) ήταν θύματα εξαναγκαστικής στρατολόγησης από εγκληματίες που τους οδήγησαν σε εχθροπραξίες", σημείωσε ο πρόεδρος Πέτρο μέσω X.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία ανέφερε ότι τρεις ανήλικοι σκοτώθηκαν στη Γουαβιάρε στις 24 Αυγούστου. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν ως στόχο το EMC, το λεγόμενο Κεντρικό Γενικό Επιτελείο, παράταξη διαφωνούντων των πρώην FARC, υπό τον Ιβάν Μορδίσκο.

Ένοπλες οργανώσεις στην Κολομβία συνεχίζουν να στρατολογούν ανηλίκους, συχνά διά της βίας ή με δόλο, ενισχύοντας τις τάξεις τους και στέλνοντάς τους στη μάχη. Η συνήγορος του λαού Ίρις Μαρίν είχε τονίσει σε συνέντευξή της τον Οκτώβριο ότι οι ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να λαμβάνουν κάθε δυνατή προφύλαξη για την προστασία των παιδιών.

Η εξαναγκαστική στρατολόγηση ανηλίκων συγκαταλέγεται στις σοβαρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία, όπου ο πόλεμος μεταξύ στρατού, ανταρτών, παραστρατιωτικών και καρτέλ διαρκεί εδώ και έξι δεκαετίες.

Σύμφωνα με την ειδική δικαιοδοσία για την ειρήνη (JEP), που δημιουργήθηκε μετά τη συμφωνία ειρήνης του 2016 μεταξύ κράτους και FARC, έκτοτε απαγάγεται κατά μέσο όρο ένας ανήλικος κάθε δύο ημέρες.

Καθώς απομένει λιγότερο από ένας χρόνος μέχρι τη λήξη της θητείας του προέδρου Πέτρο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποτυχία στον στόχο αποκατάστασης της ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων με ένοπλες οργανώσεις, ενώ η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας της τελευταίας δεκαετίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

ELN: Τριήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας σε ελεγχόμενες περιοχές λόγω ΗΠΑ

Ο ELN της Κολομβίας καλεί τους πολίτες σε περιοχές υπό τον έλεγχό του να παραμείνουν στα σπίτια τους για τρεις ημέρες από την Κυριακή, λόγω φόβων επέμβασης από τις ΗΠΑ, επικαλούμενος απειλές Τραμπ για χώρες παραγωγής κοκαΐνης.
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Πρόταση για αμνηστία και μεταβατική κυβέρνηση στη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, υποστήριξε τη χορήγηση γενικής αμνηστίας και τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης στη Βενεζουέλα, ζητώντας ειρηνική λύση στην κρίση και περισσότερη δημοκρατία, όχι καταστολή.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σκέψεις για επιχειρήσεις κατά ναρκωτικών σε Μεξικό, Κολομβία, Βενεζουέλα

Ο Τραμπ επανέλαβε τις απειλές για επίθεση σε Βενεζουελάνους λαθρεμπόρους ναρκωτικών, ενώ εξετάζει επέκταση στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Μεξικό-Κολομβία. Παράλληλα, επέκρινε την Ευρώπη και υποστήριξε εκλογές στην Ουκρανία.
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Πιθανή σύνδεση πτωμάτων στη θάλασσα με πλήγμα των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, ζήτησε έρευνα για δύο πτώματα που βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, θεωρώντας πιθανή την εμπλοκή αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής.
Επιβατικό αεροπλάνο νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Ακυρώνονται πτήσεις Κολομβίας - Παναμά προς Βενεζουέλα για λόγους ασφαλείας

Οι αεροπορικές SATENA, Copa Airlines και Wingo ακυρώνουν δρομολόγια από Κολομβία και Παναμά προς Βενεζουέλα, επικαλούμενες παρεμβολές στα συστήματα πλοήγησης και αυξημένους κινδύνους ασφαλείας.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Απελευθερώθηκαν 28 όμηροι από αντάρτες στην Κολομβία

Η οργάνωση ELN άφησε ελεύθερους 28 ομήρους, ανάμεσά τους και πέντε ανήλικους, μετά από επίθεση σε ανταγωνιστική ομάδα που στοίχισε πάνω από 100 ζωές στα σύνορα με Βενεζουέλα, γεγονός που απειλεί τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών.