ΓΔ: 2210.85 0.14% Τζίρος: 304.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γερμανικές εκλογές κόμματα
Κουμπιά γερμανικών κομμάτων και ψηφοδέλτιο ενόψει των εκλογών στη Γερμανία.

H AfD πρώτη σε δημοσκόπηση – Ιστορικό χαμηλό για Μερτς

Η AfD διατηρεί προβάδισμα με 26% στη νέα δημοσκόπηση Forsa για το RTL/ntv, ενώ τα κυβερνητικά κόμματα μένουν κάτω από 40%. Η δημοτικότητα του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς υποχωρεί σε νέο χαμηλό, με 73% δυσαρέσκεια στο έργο του.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διατηρεί τη θέση του ισχυρότερου κόμματος, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση «Trendbarometer» που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των σταθμών RTL/ntv. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, CDU/CSU και SPD, συγκεντρώνουν συνολικά ποσοστό κάτω του 40%, ενώ η δημοτικότητα του καγκελάριου σημειώνει νέο αρνητικό ρεκόρ.

Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa δείχνει την AfD να διατηρεί το 26% και την πρώτη θέση, ενώ η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) ακολουθεί με 25%, σημειώνοντας άνοδο κατά μία μονάδα. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) παραμένει στο 14%, οι Πράσινοι στο 12% και η Αριστερά στο 11%, χωρίς μεταβολή στα ποσοστά τους. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) περιορίζονται στο 3%, ενώ η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) καταγράφει μη μετρήσιμο ποσοστό μετά την αποχώρηση της ιδρύτριας και πρώην αρχηγού της. Το ποσοστό των αναποφάσιστων και των απέχοντων ανέρχεται στο 25%.

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, εν μέσω της αντιπαράθεσης για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, βλέπει τα προσωπικά του ποσοστά αποδοχής να υποχωρούν περαιτέρω. Στο ερώτημα αν οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από το έργο του, το 73% απαντά αρνητικά, ενώ μόλις το 25% εκφράζει θετική άποψη. Μόλις το 16% θεωρεί ότι τα CDU και CSU «είναι καλύτερα καταρτισμένα προκειμένου να χειριστούν τα προβλήματα της Γερμανίας», το χαμηλότερο ποσοστό για το έτος, με την AfD να ακολουθεί με 15%. Το 51% των ερωτηθέντων απαντά πως «κανένα κόμμα» δεν είναι κατάλληλο για τη διαχείριση των προβλημάτων.

Αναφορικά με τις προσδοκίες για την οικονομία, το 16% των πολιτών αναμένει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης τα επόμενα χρόνια, ενώ το 61% προβλέπει επιδείνωση. Ως σημαντικότερο ζήτημα για τη χώρα, το 34% αναφέρει τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 25% την οικονομική κατάσταση της Γερμανίας, το 23% την κατάσταση του κυβερνητικού συνασπισμού και το 20% την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρομπέρτα Μετσόλα βήμα ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Απαγόρευση Ευρωκοινοβουλίου σε Ιρανούς διπλωμάτες – Κλιμακώνει η Τεχεράνη

Η Ρομπέρτα Μετσόλα ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την είσοδο εκπροσώπων του Ιράν σε όλες τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την ίδια ώρα, το Ιράν κάλεσε Ευρωπαίους διπλωμάτες για υποστήριξη στους διαδηλωτές.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Καταδίκη της βίας του Ιράν κατά διαδηλωτών

Ο καγκελάριος Μερτς καταδίκασε τη βία των δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράν κατά ειρηνικών διαδηλωτών. Ζητήθηκε από την ΕΕ να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη διαδικτυακής υποστήριξης.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία και Γερμανία εξετάζουν ΝΑΤΟϊκή παρουσία στη Γροιλανδία κατά ΗΠΑ

Ευρωπαϊκές χώρες, με ηγέτιδα τη Βρετανία και τη Γερμανία, εξετάζουν αύξηση στρατιωτικής παρουσίας στη Γροιλανδία, για να δείξουν στις ΗΠΑ ότι λαμβάνουν σοβαρά την ασφάλεια στην Αρκτική. Η Γερμανία προτείνει κοινή αποστολή ΝΑΤΟ εκεί.