ΓΔ: 2026.76 0.71% Τζίρος: 164.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:18:38
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
Πρόσφυγες συγκεντρώνονται στην έρημο του Σουδάν, απεικονίζοντας την ανθρωπιστική κρίση της περιοχής.

ΟΗΕ ζητά πρόσβαση στην ελ-Φάσερ μετά από καταγγελίες ωμοτήτων στο Σουδάν

Ο ΟΗΕ ζητά άμεση πρόσβαση στην πόλη ελ Φάσερ του Νταρφούρ, όπου μετά την κατάληψη από τις ΔΤΥ υπάρχουν καταγγελίες για βαρβαρότητες και οι κάτοικοι παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με τον Τομ Φλέτσερ.

Τα Ηνωμένα Έθνη εντείνουν τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην ελ Φάσερ, την πόλη του Νταρφούρ που δοκιμάζεται από λιμό και καταγγελίες για μαζικά αντίποινα, μετά την κατάληψή της από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/RSF) τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ.

Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο Φλέτσερ ανέφερε πως η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή αποτελεί τεράστια πρόκληση, καθώς η πόλη αντιμετωπίζεται ως "σκηνή εγκλήματος" λόγω των αναφορών για συστηματικές εκτελέσεις, συλλήψεις και βιασμούς.

Πολλοί από τους κατοίκους που παρέμειναν στην ελ-Φάσερ μετά την ανάληψη ελέγχου από τις παραστρατιωτικές δυνάμεις, εξακολουθούν να αγνοούνται. Ο Φλέτσερ τόνισε την ανάγκη για ασφαλές πέρασμα, ώστε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν πρόσβαση στην πόλη και οι επιζώντες να μπορέσουν να διαφύγουν.

Οι συνομιλίες με τις ΔΤΥ χαρακτηρίστηκαν από τον Φλέτσερ ως "ιδιαιτέρως ευαίσθητες", εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα εξασφαλίσουν πρόσβαση σε σύντομο χρονικό διάστημα. "Θα εργαστούμε σκληρά για να μπούμε μέσα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πτώση της ελ-Φάσερ στις 26 Οκτωβρίου ενίσχυσε τον έλεγχο των ΔΤΥ στην περιοχή του Νταρφούρ, μέσα στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τον σουδανικό στρατό. Οι τηλεπικοινωνίες στην πόλη έχουν διακοπεί μετά την επίθεση των ΔΤΥ.

Σύμφωνα με τον Φλέτσερ, έχουν καταγραφεί μαζικές ωμότητες, εκτελέσεις, βασανιστήρια και σεξουαλική βία σε μεγάλη κλίμακα. Η πόλη, που βρισκόταν υπό πολιορκία για μεγάλο διάστημα, χρειάζεται άμεσα τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Οι ΔΤΥ υποστηρίζουν ότι οι αναφορές για ωμότητες είναι υπερβολικές, αλλά διεξάγουν εσωτερικές έρευνες για περιστατικά κακοποίησης. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ανακοινώσει ότι συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες για μαζικές δολοφονίες και βιασμούς στην ελ-Φάσερ.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι εγκατέλειψαν την πόλη μετά την κατάληψη από τις ΔΤΥ, ωστόσο μόνο ένα μέρος εξ αυτών έφτασε στην κοντινή Ταουίλα, υπό τον έλεγχο ουδέτερων δυνάμεων. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε απομονωμένα χωριά γύρω από την ελ-Φάσερ.

Προκλήσεις στην ανθρωπιστική πρόσβαση

Ο Φλέτσερ, που επισκέφθηκε την Ταουίλα όπου έχουν καταφύγει περίπου μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι, χαρακτήρισε τη διαδρομή των 350 χιλιομέτρων προς τα σύνορα με το Τσαντ "απολύτως επικίνδυνη".

Η παράδοση βοήθειας θα εξαρτηθεί από την παροχή ασφαλούς περάσματος από τις ΔΤΥ για τις αυτοκινητοπομπές των Ηνωμένων Εθνών και τους αμάχους, καθώς και από τη διασφάλιση λογοδοσίας για τους υπαίτιους των φρικαλεοτήτων.

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ είχε επίσης επαφές με τον αρχηγό του σουδανικού στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, στο Πορτ Σουδάν, με στόχο την εξασφάλιση πλήρους πρόσβασης στη χώρα, καθώς στο παρελθόν έχουν υπάρξει γραφειοκρατικά εμπόδια από την πλευρά του στρατού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ελ Φάσερ, Σουδάν

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συνεδριάζει στη Γενεύη για την κατάσταση στην ελ Φάσερ, Σουδάν, εξετάζοντας την αποστολή ερευνητικής ομάδας για παραβιάσεις δικαιωμάτων μετά την κατάληψη από τις ΔΤΥ.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Εποικοδομητικές συνομιλίες Φλέτσερ με τον στρατηγό Μπουρχάν στο Σουδάν

Ο Τομ Φλέτσερ, επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, εξέφρασε ικανοποίηση για τις συνομιλίες με τον στρατηγό Μπουρχάν στο Σουδάν, επιδιώκοντας ανεξάρτητη δράση υπέρ όσων έχουν ανάγκη. Ο Μπουρχάν ζήτησε σεβασμό στην εθνική κυριαρχία.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το Νότιο Σουδάν βαδίζει προς επικίνδυνη αρνητική πορεία

Το ΣΑ ΟΗΕ συζήτησε για Σουδάν και Ν. Σουδάν. Ο Ζαν-Πιερ Λακρουά προειδοποίησε για επικίνδυνη πορεία, αύξηση παραβιάσεων εκεχειρίας, αλλαγές ισορροπιών εξουσίας και ενίσχυση εντάσεων λόγω διάχυσης της σύγκρουσης.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απειλή απόσυρσης στήριξης στη δύναμη ΟΗΕ στην Αμπιέι, Σουδάν

Οι ΗΠΑ θέτουν όρους για τη συνέχιση της στήριξής τους στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ σε Αμπιέι, αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ Σουδάν και Νοτίου Σουδάν, απαιτώντας σεβασμό της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2011 από τα εμπλεκόμενα μέρη.