ΓΔ: 2099.8 -0.34% Τζίρος: 133.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ουρανοξύστες σε πόλη Κίνας
Άποψη νυχτερινής πόλης με πυκνή δόμηση και ψηλά κτίρια στην Κίνα.

Χονγκ Κονγκ: Τουλάχιστον 83 νεκροί σε πολυκατοικία

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε ηγετικά στελέχη κατασκευαστικής εταιρείας για ανθρωποκτονία από αμέλεια μετά την φονικότερη πυρκαγιά των τελευταίων 80 ετών, με 83 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ προχώρησε στη σύλληψη κορυφαίων στελεχών κατασκευαστικής εταιρείας, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, μετά τη φονικότερη πυρκαγιά των τελευταίων 80 ετών στην πόλη. Η πυρκαγιά σε συγκρότημα ουρανοξυστών κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 83 ανθρώπους, ενώ 250 έως 300 άτομα παραμένουν αγνοούμενα.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον πιθανό ρόλο που διαδραμάτισαν τα ικριώματα από μπαμπού, τα οποία είχαν τοποθετηθεί στο πλαίσιο εργασιών ανακαίνισης.

Την επόμενη ημέρα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο συγκρότημα Wang Fuk Court, στη συνοικία Τάι Πο, οι διασώστες κατάφεραν να σβήσουν τις φλόγες που είχαν τυλίξει τέσσερα από τα οκτώ κτίρια. Η φωτιά σε άλλες τρεις πολυκατοικίες τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ μόνο ένα κτίριο του συγκροτήματος δεν επλήγη.

Ομάδες διάσωσης αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες λόγω του πυκνού καπνού και των υψηλών θερμοκρασιών για περισσότερο από 24 ώρες, προσπαθώντας να προσεγγίσουν εγκλωβισμένους ενοίκους στους ψηλότερους ορόφους. Σε βίντεο, πυροσβέστες με φακούς πραγματοποιούν έρευνες στα αποκαΐδια των ουρανοξυστών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μεταξύ των 83 θυμάτων βρίσκεται και ένας 37χρονος πυροσβέστης, ενώ ο προηγούμενος απολογισμός ανέφερε 75 νεκρούς.

Όσον αφορά τους τραυματίες, 12 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, 29 σε σοβαρή και 17 σε σταθερή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ιδιαίτερα συγκινητικές είναι οι εικόνες από τα καταφύγια όπου έχουν μεταφερθεί 900 ένοικοι του συγκροτήματος. Μια μητέρα, κρατώντας τη φωτογραφία της κόρης της από την αποφοίτησή της, αναζητούσε απεγνωσμένα το παιδί της, τονίζοντας πως «εκείνη κι ο πατέρας της δεν έχουν ακόμη βγει έξω» και ότι «δεν είχαν νερό να σώσουν το κτίριό μας».

Η αστυνομία συνέλαβε δύο διευθυντές και έναν σύμβουλο μηχανικό της Prestige Construction, της εταιρείας που είχε αναλάβει τα έργα συντήρησης των κτιρίων. Οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας λόγω της χρήσης επικίνδυνων υλικών.

Όπως δήλωσε η αστυνομική διευθύντρια Εϊλίν Τσουνγκ, «έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας επέδειξαν υπερβολική αμέλεια, που οδήγησε σε αυτό το δυστύχημα και είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα, προκαλώντας πολλά θύματα».

Κατά τη διάρκεια εφόδου στα γραφεία της εταιρείας, οι αρχές κατέσχεσαν έγγραφα, κατάλογο εργαζομένων, 14 υπολογιστές και τρία κινητά τηλέφωνα.

Η φονικότερη πυρκαγιά από το 1948

Σύμφωνα με την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανήλθε σε 83 έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όπως μετέδωσε η εφημερίδα South China Morning Post. Πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά στο Χονγκ Κονγκ από το 1948, όταν 176 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αποθήκη.

Σε τηλεγράφημα προς τον επίσκοπο του Χονγκ Κονγκ, ο πάπας Λέων εξέφρασε την «πνευματική αλληλεγγύη του σε όλους όσοι υποφέρουν από τις επιπτώσεις αυτής της καταστροφής, ιδίως τους τραυματίες και τις οικογένειες που θρηνούν».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι, ανακοίνωσε τη δημιουργία ταμείου ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (39 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) για τη στήριξη των πληγέντων. Παράλληλα, εταιρείες όπως οι Xiaomi, Xpeng, Geely, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του ιδρυτή της Alibaba Τζακ Μα και η Tencent ανακοίνωσαν σημαντικές δωρεές.

Τη δεύτερη νύχτα μετά την πυρκαγιά, δεκάδες πληγέντες φιλοξενούνται σε κοντινό εμπορικό κέντρο, με αρκετούς να επισημαίνουν πως τα επίσημα καταφύγια θα έπρεπε να διατίθενται κατά προτεραιότητα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανική Αστυνομία νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Επίθεση σε συναγωγή - Δύο συλλήψεις για τρομοκρατία

Δύο άτομα συνελήφθησαν για την επίθεση έξω από συναγωγή στο Μάντσεστερ, που άφησε δύο νεκρούς και τρεις σοβαρά τραυματίες. Η αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν ως τρομοκρατικό και ανακοίνωσε ότι ο δράστης σκοτώθηκε.
Ουρανοξύστες σε πόλη Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Χονγκ Κονγκ: 65 νεκροί από φωτιά σε πολυκατοικία

Στους 65 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη μεγάλη πυρκαγιά σε ουρανοξύστη στο Χονγκ Κονγκ, με 70 τραυματίες, σύμφωνα με τις αρχές. Τραυματίστηκαν και 10 πυροσβέστες, στη μεγαλύτερη τραγωδία της περιοχής εδώ και δεκαετίες.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 54χρονου διεθνώς καταζητούμενου Αλβανού στα σύνορα της Κακαβιάς

Αστυνομικοί στην Κακαβιά συνέλαβαν 54χρονο Αλβανό με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ιταλικές αρχές για ανθρωποκτονία και βαριά σωματική βλάβη. Οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελία.
Ουρανοξύστες σε πόλη Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Χονγκ Κονγκ: Τέσσερις νεκροί σε πυρκαγιά πολυκατοικίας

Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους κι ένας πυροσβέστης, από μεγάλη φωτιά σε συγκρότημα κατοικιών στο Τάι Πο, Χονγκ Κονγκ. Πολλοί εγκλωβισμένοι, ενώ δύο τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρά εγκαύματα.
αστυνομία Πακιστάν όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Τρεις νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας σε μεθοριακές δυνάμεις

Τρεις συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε επίθεση βομβιστών-καμικάζι στο αρχηγείο της συνοριοφυλακής στην Πεσάβαρ του Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Οι δράστες εξουδετερώθηκαν άμεσα.
αστυνομία Πακιστάν όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Καμικάζι επίθεση με 3 νεκρούς σε δυνάμεις συνοριοφυλακής

Ένοπλοι και δύο βομβιστές καμικάζι επιτέθηκαν σε αρχηγείο της συνοριοφυλακής στην Πεσάβαρ του Πακιστάν, με τουλάχιστον τρεις νεκρούς. Ο στρατός έχει αποκλείσει την περιοχή, καθώς θεωρείται πως υπάρχουν ακόμη τρομοκράτες εντός.