ΓΔ: 2103.31 -0.22% Τζίρος: 10.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:49:37
Οικογενειακή ασφάλιση προστασία
Φώτο: Shutterstock

Ηρωική οικιακή βοηθός σώζει βρέφος και ηλικιωμένη από πυρκαγιά στο Χονγκ Κονγκ

Η 28χρονη Ροντόρα Αλκάραζ από τις Φιλιππίνες έσωσε βρέφος και ηλικιωμένη από πυρκαγιά στο Χονγκ Κονγκ, αναδεικνύοντας την καθοριστική συμβολή των αλλοδαπών οικιακών βοηθών και τις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους. .

Η ιστορία της 28χρονης Ροντόρα Αλκάραζ από τις Φιλιππίνες συγκίνησε το Χονγκ Κονγκ, καθώς η οικιακή βοηθός κατάφερε να διασώσει ένα τριών μηνών βρέφος και την ηλικιωμένη μητέρα της εργοδότριάς της από φλεγόμενο κτίριο. 

Το περιστατικό σημειώθηκε μόλις μία μέρα μετά την άφιξή της στην πόλη, όταν βρέθηκε εγκλωβισμένη στο διαμέρισμα του συγκροτήματος Wang Fuk, που είχε γεμίσει καπνό, σύμφωνα με περιγραφές της οικογένειας και φίλων της.

Η πράξη της Αλκάραζ αναδείχθηκε ως παράδειγμα της σημαντικής συμβολής των οικιακών βοηθών στο Χονγκ Κονγκ, όπου εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπές εργαζόμενες φροντίζουν παιδιά και ηλικιωμένους, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και με χαμηλές αποδοχές.

Σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, η γερουσιαστής των Φιλιππίνων Ιμί Μάρκος εξήρε τη Ροντόρα Αλκάραζ και όλες τις αλλοδαπές εργαζόμενες που «συνεχίζουν να θυσιάζονται για τις οικογένειές τους ακόμη και μακριά από τα σπίτια τους».

 Παράλληλα, η Ένωση για την Ευημερία Εργαζομένων στο Εξωτερικό χαρακτήρισε την Αλκάραζ «σύγχρονη ηρωίδα και πρότυπο συμπόνοιας και κουράγιου» για τους Φιλιππινέζους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της εργοδότριάς της, Κάνον Τσουνγκ, το βρέφος και η ηλικιωμένη μητέρα της νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση στην εντατική μονάδα.

Η πυρκαγιά της περασμένης Τετάρτης, που στοίχισε τη ζωή σε 156 ανθρώπους, προκάλεσε πανικό και μετακινήσεις κατοίκων. Πάνω από 2.600 ένοικοι μεταφέρθηκαν σε προσωρινά καταλύματα, με 1.013 να φιλοξενούνται σε ξενώνες, ξενοδοχεία ή κατασκηνώσεις και 1.607 σε μεταβατικές οικιστικές μονάδες, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η Αλκάραζ, γνωστή και ως Τζάκι, εργαζόταν από τα 17 της ως οικιακή βοηθός στις Φιλιππίνες, φροντίζοντας τα παιδιά της Ρόντα Λιν Ντάγιο, η οποία τόνισε ότι «ο τρόπος που φρόντιζε τα παιδιά ήταν διαφορετικός, υπήρχε αληθινή αγάπη».

Στο Χονγκ Κονγκ απασχολούνται περίπου 368.000 ξένες οικιακές βοηθοί, που αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα δέκατο του εργατικού δυναμικού της πόλης. Η πλειονότητα προέρχεται από τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός εργαζομένων από το Μπανγκλαντές, τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη.

Η Αλκάραζ, που έχει οκτώ αδέλφια, αποφάσισε να εργαστεί στο εξωτερικό για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά της, αφού ο πατέρας της είναι ψαράς. Προηγουμένως είχε εργαστεί για δύο χρόνια στο Κατάρ, πριν βρει εργασία στο Χονγκ Κονγκ.

Όπως επισημαίνει η αδελφή της, Ρέιτσελ Λορέτο, «είμαστε πολύ περήφανοι για την αδελφή μας». Το περιστατικό αναδεικνύει την πολύτιμη συμβολή των αλλοδαπών εργαζομένων στην κοινωνία του Χονγκ Κονγκ, αλλά και τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Χούθι θα αφήσουν ελεύθερους 9 Φιλιππινέζους ναυτικούς από το Eternity C

Η Μανίλα ανακοίνωσε ότι οι Χούθι θα απελευθερώσουν εννέα Φιλιππινέζους ναυτικούς του πλοίου Eternity C, που βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι ναυτικοί θα μεταφερθούν αρχικά από τη Σαναά στη Μουσκάτ, χάρη στη διαμεσολάβηση του Ομάν.
Ουρανοξύστες Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Στους 146 ανήλθαν οι νεκροί από φωτιά σε πολυώροφο στο Χονγκ Κονγκ

Τουλάχιστον 146 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά σε συγκρότημα πολυκατοικιών στο Χονγκ Κονγκ, ενώ εκφράζονται φόβοι για αύξηση των θυμάτων. Η φωτιά ξέσπασε για άγνωστους λόγους στο εργοτάξιο ανακαίνισης.
Ουρανοξύστες σε πόλη Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Χονγκ Κονγκ: Ξέσπασμα οργής για τη θανατηφόρα πυρκαγιά σε πολυκατοικία

Σοκ στο Χονγκ Κονγκ από τη φονική πυρκαγιά με 128 νεκρούς. Το Πεκίνο προειδοποιεί για εκμετάλλευση της τραγωδίας. Συνελήφθη 24χρονος που ξεκίνησε εκστρατεία για λογοδοσία και ανεξάρτητη έρευνα, με πάνω από 100.000 υπογραφές.
Ουρανοξύστες σε πόλη Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κινεζική εκστρατεία πρόληψης πυρκαγιών σε ψηλά κτίρια

Η Κίνα ξεκινά πανεθνική εκστρατεία ελέγχου και επισκευών για την πυρασφάλεια σε ψηλές πολυκατοικίες, μετά τη φονική πυρκαγιά στο Χονγκ Κονγκ. Έλεγχοι θα γίνουν σε υλικά μόνωσης, σκαλωσιές, εξοπλισμό πυρασφάλειας και εξόδους κινδύνου.
Ουρανοξύστες Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Χονγκ Κονγκ: 128 νεκροί σε πυρκαγιά ουρανοξυστών, ολοκληρώθηκαν οι έρευνες

Χονγκ Κονγκ: Οι αρχές ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις διάσωσης μετά την πυρκαγιά σε συγκρότημα ουρανοξυστών, με 128 νεκρούς, 79 τραυματίες και περίπου 200 αγνοουμένους. Το σύστημα πυρανίχνευσης δεν λειτούργησε.