ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: Ο Τραμπ ίσως κλειδί για λήξη πολέμου Ουκρανίας – Μήνυμα προς Πούτιν

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι μόνο ο Τραμπ μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές συζητήσεις και την ανάγκη συνέχισης της πίεσης προς τη Ρωσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες ότι καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να διαδραματίσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και το ισχυρότερο έθνος διεθνώς, ενώ η ευθύνη για την άρση του αδιεξόδου βαραίνει πρωτίστως την αμερικανική πλευρά.

Ο κ. Ρούτε αναφέρθηκε στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι «η επίτευξη της ειρήνης δεν είναι κάτι που γίνεται τραβώντας μια γραμμή, με μια κίνηση» και απαιτεί προτάσεις και συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών. Τόνισε επίσης τη σημασία της στενής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ευθυγράμμιση στην ειρηνευτική διαδικασία.

Σχετικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην ειρηνευτική διαδικασία, διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη. Εάν όμως το ΝΑΤΟ κληθεί να συμμετάσχει, το ζήτημα θα εξεταστεί ξεχωριστά.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της πίεσης προς τη Ρωσία, καθώς το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων παραμένει αβέβαιο. Όπως δήλωσε, στόχος είναι η Μόσχα να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει διέξοδος και να οδηγηθεί σε συμβιβασμό στο άμεσο ή έστω στο κοντινό μέλλον.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συμμετοχή έξι χωρών – με πιθανότητα να γίνουν επτά – στο πρόγραμμα PURL του ΝΑΤΟ, που αφορά στη χρηματοδότηση όπλων για την Ουκρανία. Αναγνώρισε και τη συμβολή της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, οι οποίες, αν και εκτός ΝΑΤΟ, στηρίζουν το πρόγραμμα, στέλνοντας μήνυμα τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία για τη συνέχιση της στήριξης και την αποφασιστικότητα της Συμμαχίας.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Ρούτε σχολίασε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει επίσημη θέση επί του θέματος, ωστόσο τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδότησης για τις ουκρανικές ανάγκες το επόμενο διάστημα. Εξέφρασε εμπιστοσύνη στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και εξελίσσεται η σχετική συζήτηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για υβριδικές απειλές κατά της Πολωνίας, ο Γενικός Γραμματέας ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ανατινάξουμε σιδηροδρομικές γραμμές στη Ρωσία», αλλά υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για κάθε τέτοια ενέργεια, καθώς θεωρούνται εξαιρετικά απερίσκεπτες και απαράδεκτες.

Τέλος, ο κ. Ρούτε αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, Βόρειας Κορέας και Ιράν, επισημαίνοντας ότι η Κίνα ενισχύει τις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα αναπτύσσει ραγδαία τις ένοπλες δυνάμεις της χωρίς διαφάνεια. Το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει επίθεση κατά του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ τόνισε ξανά πως ο Πούτιν δεν σχεδιάζει επίθεση στο ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας το περιστατικό με το drone στη Γερμανία. Παράλληλα, δήλωσε ότι δύο απεσταλμένοι του θα προτείνουν λύση για τον πόλεμο σε Ρωσία και Ουκρανία.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος

Ο Τραμπ δήλωσε πως ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, μετά από συνομιλίες με δημοσιογράφους. Το Κρεμλίνο απέρριψε ως ψευδείς τις φήμες περί επίθεσης και χαρακτήρισε "ιστορίες τρόμου" τα σχετικά δημοσιεύματα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, ενώ το Κρεμλίνο διέψευσε ως «ιστορίες τρόμου» δημοσιεύματα για προσπάθεια αποτροπής ρωσικής επίθεσης, μέσω επίσκεψης της CIA στη Μόσχα.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Καναδά: Το ΝΑΤΟ είναι σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ

Η Καναδή ΥΠΕΞ Ανίτα Άναντ δήλωσε ότι παρά τις επικρίσεις Τραμπ, το ΝΑΤΟ παραμένει ζωτικής σημασίας για τη συλλογική ασφάλεια της Δύσης έναντι της Ρωσίας και ενισχύει τις σχέσεις του με την ΕΕ σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον.
Αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle
ΔΙΕΘΝΗ

Το "Σαρλ ντε Γκωλ" αναπτύσσεται με συνοδεία στον Βόρειο Ατλαντικό

Το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» και η συνοδεία του αναπτύσσονται σε Βόρειο Ατλαντικό και Βαλτική, εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία, ενώ στις 25/2 θα καταπλεύσει στο Μάλμε, για πρώτη φορά, σύμφωνα με το σουηδικό υπουργείο Άμυνας.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πλήρης πρόσβαση» ΗΠΑ στη Γροιλανδία με συμφωνία ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πλήρη πρόσβαση των ΗΠΑ στη Γροιλανδία μέσω NATO, αποκλείοντας βία ή νέους δασμούς στην Ευρώπη. Δανία τονίζει πως διατηρεί την κυριαρχία της, ενώ η Κάλας δηλώνει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ έχουν πληγεί πρόσφατα.