Τουλάχιστον 13 καλλιεργητές απήχθησαν στη βορειοανατολική Νιγηρία, περιοχή που τα τελευταία 16 χρόνια αντιμετωπίζει συνεχή κύματα βίας λόγω της δράσης τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τον Άμπα Αμπάρι, επικεφαλής των τοπικών αρχών στην Κοντούγκα της πολιτείας Μπόρνο, η απαγωγή σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, όταν ένοπλοι εισέβαλαν στο χωριό Μαλάρι.
Όπως δήλωσε ο Τιτζάνι Άχμεντ, επικεφαλής της πολιτοφυλακής Civilian Joint Task Force, οι απαγωγείς επικοινώνησαν και ζήτησαν καταβολή λύτρων. Ένα από τα θύματα κατάφερε να διαφύγει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Οι αγρότες βρίσκονταν στα χωράφια τους τη νύχτα, ποτίζοντας καλλιέργειες και φυλάσσοντας ζώα, όταν σημειώθηκε η επίθεση. Η περιοχή της Κοντούγκα βρίσκεται περίπου 35 χιλιόμετρα από τη Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, που αποτελεί επίκεντρο της βίας των τζιχαντιστών από το 2009, όταν ξεκίνησε η εξέγερση της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.
Το τελευταίο διάστημα, η Νιγηρία αντιμετωπίζει νέο κύμα απαγωγών, με εκατοντάδες θύματα σε διάφορες πολιτείες. Η πιο σοβαρή υπόθεση καταγράφηκε στις 21 Νοεμβρίου, με την απαγωγή περισσότερων από 300 μαθητών και εκπαιδευτικών σε οικοτροφείο στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Η έξαρση των απαγωγών οδήγησε τον πρόεδρο της Νιγηρίας, Μπόλα Τινούμπου, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο και να διατάξει τη στρατολόγηση δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών και στρατιωτικών για την αντιμετώπιση της κατάστασης.