ΓΔ: 2107.74 0.14% Τζίρος: 65.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:16:41
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
Φώτο: Shutterstock

Κρίσιμη συνάντηση για το ουκρανικό με Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες

Ο Ζελένσκι συναντά Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς στο Λονδίνο, ενώ οι ΗΠΑ προωθούν πρόταση ειρήνης που προκαλεί αντιδράσεις. Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες και οι πιέσεις προς Μόσχα και Κίεβο.

Στο Λονδίνο μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους του: τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς

Η συνάντηση πραγματοποιείται ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικρίνει τον Ζελένσκι ότι «δεν έχει διαβάσει» την πρότασή του για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, η οποία αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστών διαβουλεύσεων με Μόσχα και Κίεβο.

Ο Κιρ Στάρμερ θα υποδεχθεί τον Ουκρανό πρόεδρο, με τη συμμετοχή του Μακρόν και του Μερτς. 

Σύμφωνα με ανάρτηση του Εμανουέλ Μακρόν στο X, στόχος της συνάντησης είναι ο απολογισμός των «διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο της αμερικανικής μεσολάβησης», με τον Μακρόν να δεσμεύεται ότι θα συνεχιστεί η πίεση προς τη Ρωσία, ώστε να προχωρήσει σε ειρήνη.

Παράλληλα, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ προγραμματίζει επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό της Μάρκο Ρούμπιο. Η συνάντηση εντάσσεται στις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι Βρετανία και ΗΠΑ αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία. Επιπλέον, το Λονδίνο στηρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του προέδρου Τραμπ για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.

Οι εξελίξεις αυτές ακολουθούν τις πρόσφατες συνομιλίες στο Μαϊάμι μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, με αντικείμενο το σχέδιο που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ τρεις εβδομάδες πριν και στοχεύει σε διευθέτηση του πολέμου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι είχε «ουσιαστική και εποικοδομητική» τηλεφωνική επικοινωνία με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ. Συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που θα μπορούσαν να εγγυηθούν τον τερματισμό της αιματοχυσίας, αλλά και ο κίνδυνος η Ρωσία να μην τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Η αμερικανική διπλωματία επισημαίνει ότι κάθε ουσιαστική πρόοδος προς συμφωνία εξαρτάται από τη βούληση της Ρωσίας να δεσμευτεί σοβαρά υπέρ μιας διαρκούς ειρήνης. Μετά την παρουσίαση του αμερικανικού σχεδίου, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειές τους να ακουστεί η φωνή τους. 

Στη σύνοδο της Γενεύης στα τέλη Νοεμβρίου, επιχείρησαν να τροποποιήσουν κείμενο που θεωρήθηκε πολύ ευνοϊκό για τη Ρωσία, καθώς προήλθε από τον Γουίτκοφ, ο οποίος διατηρεί σχέσεις τόσο με τον Τραμπ όσο και με τη Μόσχα.

Ο Στιβ Γουίτκοφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ έγιναν δεκτοί την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για κάποιες προόδους, ωστόσο υπογράμμισε ότι απομένει «πολλή δουλειά».

Σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι ο Ζελένσκι «δεν έχει διαβάσει» το σχέδιό του για την Ουκρανία, εκφράζοντας απογοήτευση για το γεγονός αυτό. Ο Τραμπ τόνισε ότι η πρόταση ενδέχεται να εξυπηρετεί τη Ρωσία, ενώ αμφισβήτησε αν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του Ουκρανού προέδρου.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις «προσαρμογές» που περιλαμβάνει η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, ως «σύμφωνες εν γένει με το όραμά» του. 

Την ίδια στιγμή, στην Ουκρανία, εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν από επιθέσεις που αποδίδονται στη Ρωσία τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, με επτά τραυματίες στην περιφέρεια του Σούμι και δύο στο Τσερνίχιβ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν συναντά Ζελένσκι, Στάρμερ και Μερτς τη Δευτέρα στο Λονδίνο

Ο πρόεδρος Μακρόν θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Λονδίνο για συνομιλίες με Ζελένσκι, Σούνακ και Σολτς σχετικά με την Ουκρανία. Τόνισε πως η στήριξη προς την Ουκρανία και η ευρωπαϊκή ασφάλεια παραμένουν προτεραιότητα.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι ηγέτες διστακτικοί στις πιέσεις ΗΠΑ για λήξη του πολέμου

Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Μερτς και ο Μακρόν, εκφράζουν δυσπιστία στις αμερικανικές διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θεωρώντας πως ευνοούν τη Ρωσία και ενδέχεται να θίξουν τα ουκρανικά συμφέροντα.
Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο βήμα
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν - Ζελένσκι στο Παρίσι για «δίκαιη ειρήνη» εν μέσω πιέσεων

Ο Ζελένσκι συναντά τον Μακρόν στο Παρίσι για συνομιλίες ειρήνης, ενώ η Ουκρανία αντιμετωπίζει στρατιωτικές πιέσεις και σκάνδαλο διαφθοράς. «Παραγωγικές» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ τις συνομιλίες στη Φλόριντα.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς προτείνει βήματα για την διαπραγμάτευση του αμερικανικού σχεδίου

Ο καγκελάριος Μερτς κατέθεσε τροποποιημένη πρόταση στο αμερικανικό σχέδιο για την Ουκρανία, ζητώντας να γίνει πρώτο βήμα στις διαπραγματεύσεις. Θεωρεί το χρονοδιάγραμμα Τραμπ μη ρεαλιστικό και επιδιώκει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας