ΓΔ: 2582.1 -0.83% Τζίρος: 343.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Ομάδα αστυνομικών Εκουαδόρ
Φώτο: Shutterstock

Σε δίκη για διαφθορά ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Μορένο

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο θα δικαστεί ερήμην για φερόμενη δωροληψία από κινεζικό όμιλο, σχετικά με ανάθεση κρατικής σύμβασης. Μαζί του παραπέμπονται και τρεις Κινέζοι υπήκοοι, ανάμεσά τους πρώην πρεσβευτής και στελέχη εταιρείας.

Σε δίκη για υπόθεση φερόμενης δωροληψίας παραπέμπεται ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού, Λενίν Μορένο, με βάση ανακοίνωση της εισαγγελίας της χώρας. Ο Μορένο κατηγορείται ότι έλαβε χρήματα από κινεζικό όμιλο, ως αντάλλαγμα για την ανάθεση κρατικής σύμβασης κατασκευής υδροηλεκτρικού σταθμού.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος από το 2021 διαμένει στην Παραγουάη όπου δραστηριοποιείται ως επίτροπος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για τα άτομα με αναπηρία, αναμένεται να δικαστεί ερήμην.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, η υπόθεση αφορά και τρεις υπηκόους της Κίνας, μεταξύ των οποίων πρώην πρεσβευτής στο Κίτο και δύο πρώην στελέχη της κινεζικής εταιρείας Sinohydro, οι οποίοι επίσης παραπέμπονται σε δίκη. Συνολικά, περίπου είκοσι άτομα διώκονται για την υπόθεση, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και η κόρη του Μορένο.

Η εισαγγελία αναφέρει ότι το φερόμενο κύκλωμα διαφθοράς λειτούργησε από το 2009 έως το 2018, με αντικείμενο την ανάθεση του έργου κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού Coca-Codo Sinclair στις επαρχίες Νάπο και Σουκούμπιος του Αμαζονίου. Υπάρχουν υποψίες πως η Sinohydro διέθεσε δωροδοκίες ύψους 76 εκατ. δολαρίων για την εξασφάλιση της σύμβασης, η οποία υπεγράφη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ραφαέλ Κορέα.

Ο Λενίν Μορένο απορρίπτει τις κατηγορίες και κάνει λόγο για "πολιτικό διωγμό" με ενορχηστρωτή τον πρώην πρόεδρο Κορέα. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα, ο Μορένο υποστήριξε: «Έχω παρουσιάσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα και δεν έχουν μπορέσει να αποδείξει πως έλαβα ούτε ένα σεντ». Επίσης χαρακτήρισε "ανυπόστατες" τις κατηγορίες κατά της συζύγου και της κόρης του, τονίζοντας ότι τη σύμβαση υπέγραψε ο Κορέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ραφαέλ Κορέα έχει καταδικαστεί ερήμην σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για άλλη υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκεται και η βραζιλιάνικη Odebrecht. Ο ίδιος χαρακτηρίζει πολιτική την απόφαση, ενώ έχει λάβει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο όπου διαμένει πλέον μόνιμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας από Ρέθυμνο: Η Κρήτη δεν συνδέεται με διαφθορά

Ο Αλέξης Τσίπρας, από το Σπήλι Ρεθύμνου, εξήρε την εντιμότητα και αξιοπρέπεια των Κρητικών, σημειώνοντας τις δυσκολίες των παραγωγών και τονίζοντας πως η Κρήτη δεν σχετίζεται με διαφθορά, αλλά με σκληρή και τίμια εργασία.
Άγαλμα Θέμιδος Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απάτη στον ΕΦΚΑ: Σήμερα απολογούνται οι κατηγορούμενοι για εγκληματική δράση

Ξεκίνησε η κύρια Ανάκριση για την υπόθεση απάτης σε βάρος του ΕΦΚΑ με 11 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους ο Φίλιππος Καμπούρης και η σύζυγός του, ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία της υπόθεσης.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμμορία που έκλεβε οχήματα στην Αττική διαλύθηκε - 8 συλλήψεις

Συνελήφθησαν οκτώ άτομα, μέλη συμμορίας που έκλεβε αυτοκίνητα και δίκυκλα σε Αττική, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της. Η επιχείρηση της Αστυνομίας έγινε σε Καματερό, Περιστέρι και Αχαρνές το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη πρώην υπουργού Πολιτισμού στην Ουγγαρία για υπεξαίρεση

Συνελήφθη ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Όρμπαν, Μπάλας Χάνκο, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση πόρων του Εθνικού Ταμείου Πολιτισμού. Η σύλληψη έγινε μετά την άρση της ασυλίας του. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.
Λατινική Αμερική υδρόγειος
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ακυρώνουν βίζες αξιωματούχων σε 4 χώρες της Νότιας Αμερικής

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε αξιωματούχους τεσσάρων λατινοαμερικανικών χωρών, κυρίως της Βολιβίας, λόγω κατηγοριών για διαφθορά και εμπλοκή σε ναρκωτικά, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές.
Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Μαύρα σύννεφα στη διαφθορά και την κρίση εμπιστοσύνης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή τόνισε πως τα "μαύρα σύννεφα" αφορούν διαφθορά, ατιμωρησία και κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς, ενώ επέκρινε τη ΝΔ επειδή δεν καταδικάζει επιθέσεις σε δημοσιογράφους από κορυφαία στελέχη της.