Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επισκέπτεται σήμερα την Πενσιλβάνια προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα της κρίσης κόστους ζωής. Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, η δημοτικότητά του εμφανίζει άνοδο μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι φαίνεται να εγκρίνουν τον τρόπο διαχείρισης του θέματος.
Παρά τα οικονομικά δεδομένα, ο Τραμπ επιμένει ότι κατάφερε να μειώσει τον πληθωρισμό. Έχει χαρακτηρίσει ως "απάτη" την επιμονή των Δημοκρατικών να επικεντρώνονται στην κρίση του κόστους ζωής.
Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι το ποσοστό αποδοχής του Αμερικανού προέδρου ανήλθε στο 41% από 38% στα τέλη Νοεμβρίου. Το 85% των Ρεπουμπλικάνων εγκρίνει τη γενική του απόδοση, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με το 82% του προηγούμενου μήνα.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ στην Πενσιλβάνια «θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος και η κυβέρνησή του συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην υλοποίηση του θέματος που αποτέλεσε πρώτη προτεραιότητά του από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του: να τερματίσει την κρίση πληθωρισμού του Τζο Μπάιντεν».
Ο 79χρονος Ρεπουμπλικάνος αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Mount Airy Casino στο Πόκονο της Πενσιλβάνια, όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι οι τιμές σε βασικά προϊόντα, όπως το βοδινό κρέας, τα αυγά και ο καφές, παρουσιάζουν πτωτική τάση και ότι διορθώνει το «χάος» που, όπως ισχυρίζεται, άφησε ο Δημοκρατικός προκάτοχός του.
Κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τραμπ επανέλαβε τη θέση του πως οι Δημοκρατικοί έχουν κατασκευάσει το ζήτημα της κρίσης κόστους ζωής. Δήλωσε ότι «κληρονόμησε τον χειρότερο πληθωρισμό στην ιστορία» και ότι «σταμάτησε τον πληθωρισμό από τον Ιανουάριο» φτάνοντας «σχεδόν στο ιδανικό επίπεδο».
Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών συνεχίζεται, με τον πληθωρισμό να αγγίζει το 2,8% τον Σεπτέμβριο.
Εν τω μεταξύ, η βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια για επανεκλογή στις ενδιάμεσες εκλογές του 2026, έπειτα από διαφωνία με τον Τραμπ σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης κόστους ζωής. Όπως δήλωσε στο CBS News, «Για έναν πρόεδρο σύνθημα του οποίου ήταν ‘Η Αμερική πρώτα’, η νούμερο ένα προτεραιότητά του θα έπρεπε να είναι η εσωτερική πολιτική και αυτό δεν συνέβη».
Η Πενσιλβάνια αποτελεί πολιτεία-κλειδί για τις προεδρικές εκλογές, καθώς ο Τραμπ είχε επικρατήσει με μικρή διαφορά το 2016 και το 2024, ενώ έχασε το 2020. Η πολιτεία αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στις ενδιάμεσες εκλογές του 2026, όταν θα ανανεωθούν οι έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και ορισμένες της Γερουσίας.
Η προσωπάρχης του Τραμπ, Σούζι Γουάιλς, ανέφερε ότι ο πρόεδρος θα έχει ενεργή συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία του επόμενου έτους, με στόχο την κινητοποίηση της εκλογικής βάσης.
Επιπλέον, ο Τραμπ ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη των Αμερικανών αγροτών, οι οποίοι έχουν πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον. Όπως ανέφερε, «Αγαπάμε τους αγρότες μας και, όπως ξέρετε, οι αγρότες με αγαπούν».