Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε έντονα την παραπομπή σε δίκη ορισμένων από τους δεκάδες υπαλλήλους του ΟΗΕ που συνελήφθησαν από τους Χούθι στην Υεμένη.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ, οι αντάρτες Χούθι έχουν προχωρήσει σε αυθαίρετες συλλήψεις συνολικά 59 μελών του προσωπικού του ΟΗΕ στη χώρα. Οι συλληφθέντες κρατούνται σε απομόνωση, με ορισμένους να βρίσκονται υπό κράτηση για χρόνια, γεγονός που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Οι Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, ελέγχουν από το 2014 σημαντικά τμήματα της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς των Χούθι περί εμπλοκής του προσωπικού τους σε υποθέσεις κατασκοπείας.
Ο Ντουζαρίκ κάλεσε τις de facto αρχές να ανακαλέσουν την παραπομπή των υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη και να συνεργαστούν με καλή πίστη για την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων. Τόνισε, επίσης, ότι ο ΟΗΕ παραμένει αφοσιωμένος στην υποστήριξη του λαού της Υεμένης και στη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας.