ΓΔ: 2078.9 -0.52% Τζίρος: 58.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:24:39
Σημαία Ισραήλ
Η σημαία του Ισραήλ κυματίζει πάνω από τοπίο με καθαρό ουρανό.

Ισραήλ: Νέες 800 κατοικίες σε οικισμούς της Δυτικής Όχθης

Το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή 764 νέων κατοικιών σε οικισμούς της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών Σμότριτς, αυξάνοντας τις εγκρίσεις σε περίπου 51.370 από το 2022. Εντάσσεται σε στρατηγική ενίσχυσης των οικισμών.

Το Ισραήλ προχώρησε στην τελική έγκριση για την κατασκευή 764 νέων οικιστικών μονάδων σε τρεις οικισμούς στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ.

Ο κ. Σμότριχ, ο οποίος αντιτίθεται στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, ανέφερε ότι από την έναρξη της θητείας του στα τέλη του 2022, έχουν εγκριθεί συνολικά περίπου 51.370 οικιστικές μονάδες από το Ανώτατο Συμβούλιο Σχεδιασμού της κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη. Η περιοχή αυτή αποτελεί έδαφος που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για τη δημιουργία μελλοντικού κράτους.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η νέα έγκριση εντάσσεται σε μια ξεκάθαρη στρατηγική διαδικασία ενίσχυσης των οικισμών και διασφάλισης της συνέχισης της ζωής, της ασφάλειας, της ανάπτυξης ... και πραγματικής ανησυχίας για το μέλλον του Κράτους του Ισραήλ.

Οι συγκεκριμένες μονάδες θα κατανεμηθούν στους οικισμούς Χασμονάιμ, πλησίον της Πράσινης Γραμμής στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς και στους Γκιβάτ Ζεέβ και Μπεϊτάρ Ιλίτ, κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Η διεθνής κοινότητα, κατά πλειοψηφία, θεωρεί τους ισραηλινούς οικισμούς σε εδάφη που καταλήφθηκαν στον πόλεμο του 1967 ως παράνομους, ενώ πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν από το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό.

Από την πλευρά των Παλαιστινίων, ο Γουασέλ Αμπού Γιούσεφ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε στο Reuters ότι όλοι οι οικισμοί είναι παράνομοι … και βαίνουν αντίθετα προς όλα τα ψηφίσματα διεθνούς νομιμότητας.

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως οι οικισμοί έχουν κρίσιμη σημασία για την ασφάλεια της χώρας, επικαλούμενο βιβλικούς, ιστορικούς και πολιτικούς δεσμούς με την περιοχή.

Την ίδια στιγμή, οι επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων κατά Παλαιστινίων παρουσιάζουν αύξηση. Τον Οκτώβριο καταγράφηκαν τουλάχιστον 264 επιθέσεις στη Δυτική Όχθη, αριθμός που αποτελεί το υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από το 2006, όταν ο ΟΗΕ ξεκίνησε την καταγραφή τέτοιων περιστατικών, σύμφωνα με σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά χτυπήματα σε υποδομές Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως έπληξε υποδομές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων χώρων εκτόξευσης, στρατιωτικών εγκαταστάσεων και εκπαιδευτικών συγκροτημάτων της επίλεκτης ομάδας αλ Ραντουάν.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης παραμένει στο τραπέζι

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης παραμένει υπό συζήτηση, με το τρέχον καθεστώς να διατηρείται προς το παρόν, σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.