ΓΔ: 2074.42 -5.75% Τζίρος: 680.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μαρία Κορίνα Ματσάδο συγκέντρωση
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο και υποστηρικτές κρατούν σημαία σε συγκέντρωση.

Να αποχωρήσει ο Μαδούρο, ζητά η βραβευμένη με Νόμπελ Ματσάδο

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στηρίζει την εντεινόμενη πίεση στον πρόεδρο Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία, δηλώνοντας ότι θα επιστρέψει σύντομα στη Βενεζουέλα και ότι η αλλαγή καθεστώτος προκύπτει από τις εκλογές.

Η ηγέτιδα της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η οποία τιμήθηκε φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε ότι στηρίζει την αυξανόμενη διεθνή πίεση προς τον Νικολάς Μαδούρο, με στόχο να οδηγηθεί στην αποχώρηση από την εξουσία.

Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο CBS, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα, η Ματσάδο τόνισε ότι θα επιστρέψει στη Βενεζουέλα «το συντομότερο δυνατό» και χαρακτήρισε σημαντική την ενίσχυση της πίεσης προς τον πρόεδρο της χώρας, ώστε «να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει, ότι ήρθε η ώρα του».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης από το Όσλο της Νορβηγίας, όπου βρέθηκε για την τελετή απονομής του βραβείου, η Ματσάδο ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, δεδομένων των απειλών του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για χερσαίες επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα. Η ίδια δήλωσε πως δεν γνωρίζει τα σχέδια της Ουάσινγκτον και υπογράμμισε ότι η κατάσταση δεν αφορά «συμβατική αλλαγή καθεστώτος», καθώς είχαν προηγηθεί εκλογές στη χώρα.

Ο Νικολάς Μαδούρο, ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος, ξεκίνησε πρόσφατα την τρίτη εξαετή θητεία του στην προεδρία, έπειτα από εκλογές που, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, κέρδισε εκείνη.

Η 58χρονη Ματσάδο, η οποία ζούσε κρυμμένη στη Βενεζουέλα από τον Αύγουστο του 2024, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της υπό άκρα μυστικότητα. Έφτασε καθυστερημένα στη Νορβηγία και δεν κατάφερε να παραστεί στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης.

Η ίδια ανέφερε στο CBS ότι δεν πρόκειται να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι της, επισημαίνοντας τη σημασία της βράβευσης «για τον λαό της Βενεζουέλας».

Όπως δήλωσε, η απονομή του Νόμπελ αποτελεί «αναγνώριση για ένα έθνος που έχει αγωνιστεί ακούραστα και θαρραλέα εναντίον μιας εγκληματικής και ναρκοτρομοκρατικής δομής». Η Ματσάδο τόνισε ότι παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του βενεζουελάνικου λαού, με την πρόθεση να το επιστρέψει στη Βενεζουέλα το συντομότερο δυνατό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Τα έσοδα πετρελαίου Βενεζουέλας σε λογαριασμούς ΗΠΑ, λέει υπουργός

Τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας θα κατατίθενται πλέον απευθείας σε λογαριασμούς του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και όχι μέσω ταμείου στο Κατάρ, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας.
Νικολάς Μαδούρο και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ροδρίγκες ζητά από τον Τραμπ άρση αποκλεισμού και κυρώσεων

Η υπηρεσιακή πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να άρει κυρώσεις και αποκλεισμό στη χώρα της, δύο μήνες μετά τη σύλληψη Μαδούρο. Έχει στραφεί σε αναθέρμανση σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση υπεράσπισης του Μαδούρο, λέει ο Πόλακ

Ο δικηγόρος του Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε ότι οι αμερικανικές αρχές μπλοκάρουν την πληρωμή της υπεράσπισης του Μαδούρο από το Καράκας, λόγω κυρώσεων, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στη Νέα Υόρκη.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Παραιτήθηκαν Γενικός Εισαγγελέας και Συνήγορος Πολίτη

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Συνήγορος του Πολίτη στη Βενεζουέλα. Η Εθνοσυνέλευση θα ορίσει προσωρινούς μέχρι την εκλογή νέων. Επανεξετάζεται το δικαστικό σύστημα, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οδηγίες για μεταπώληση βενεζουελάνικου πετρελαίου προς Κούβα

Οι ΗΠΑ θα διευκολύνουν τη χορήγηση αδειών για μεταπώληση πετρελαίου Βενεζουέλας προς την Κούβα, εφόσον οι συναλλαγές ευνοούν τον κουβανικό λαό ή τον ιδιωτικό τομέα, αλλά όχι τον στρατό ή κρατικούς θεσμούς της χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ παρέλαβαν πάνω από 80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από Βενεζουέλα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ έλαβαν πάνω από 80 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, η οποία πλέον θεωρείται νέα φίλη και εταίρος μετά την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία.