ΓΔ: 2097.72 -0.31% Τζίρος: 58.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:19:40
Ευρώ χαρτονόμισμα ανάλυση
Ευρώ χαρτονομίσματα με διαγράμματα δείκτη αγοράς, ανάλυση οικονομίας και αγορών.

Η Airbnb τιμωρείται με πρόστιμο 64 εκατ. ευρώ στην Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμο 64 εκατ. ευρώ στην Airbnb για δημοσίευση παράνομων αγγελιών, ζητώντας να αφαιρέσει τα απαγορευμένα ακίνητα. Μέτρο λόγω της στεγαστικής κρίσης και της αύξησης ενοικίων σε τουριστικές πόλεις.

Η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή προστίμου ύψους 64 εκατ. ευρώ στην πλατφόρμα Airbnb, λόγω ανάρτησης αγγελιών για κατοικίες που δεν επιτρέπεται να διατίθενται προς ενοικίαση. Το υπουργείο Κατανάλωσης χαρακτήρισε την παράβαση ως «σοβαρή», σε μια περίοδο όπου η Ισπανία αντιμετωπίζει οξυμένη στεγαστική κρίση.

Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως η Airbnb, βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη χώρα. Σε μεγάλες τουριστικές πόλεις, πολλοί κάτοικοι αποδίδουν σε αυτές ευθύνη για την άνοδο των ενοικίων και τη δυσκολία εύρεσης κατοικίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κατανάλωσης, το πρόστιμο των 64.055.311 ευρώ είναι οριστικό. Παράλληλα, η αμερικανική πλατφόρμα καλείται να αφαιρέσει τα παράνομα περιεχόμενα και να διορθώσει τις παραλείψεις που διαπιστώθηκαν.

Ο υπουργός Κατανάλωσης, Πάβλο Μπουστιντούι, τόνισε ότι «χιλιάδες οικογένειες ζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας εξαιτίας της στεγαστικής κρίσης, ενώ ορισμένοι πλουτίζουν χάρη σε οικονομικά μοντέλα που εκδιώκουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους». Υπογράμμισε επίσης πως «στην Ισπανία, καμία εταιρεία, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν βρίσκεται υπεράνω των νόμων».

Το 2024, η Ισπανία υποδέχθηκε 94 εκατ. επισκέπτες, καταγράφοντας ρεκόρ και κατακτώντας τη δεύτερη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο ως τουριστικός προορισμός μετά τη Γαλλία. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025.

Παρότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό μοχλό για την οικονομία, αρκετοί Ισπανοί εκφράζουν ανησυχία για την ανεπαρκή υποδομή, την εξαφάνιση παραδοσιακών επιχειρήσεων και την εκτίναξη των ενοικίων. Πολλοί ιδιοκτήτες στρέφονται πλέον στις τουριστικές μισθώσεις, κυρίως μέσω της Airbnb, εξαιτίας της υψηλότερης απόδοσης.

Ως απάντηση στις αυξανόμενες αντιδράσεις, πολλές τοπικές αρχές έχουν εφαρμόσει μέτρα περιορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Βαρκελώνης, όπου η δημοτική αρχή ανακοίνωσε πως δεν θα ανανεώσει τις άδειες για περίπου 10.000 τουριστικά καταλύματα όταν αυτές λήξουν τον Νοέμβριο του 2028.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο Airbnb σε χέρι
ΔΙΕΘΝΗ

Ο δήμος της Βαρκελώνης αγοράζει πολυκατοικία για να μην γίνει Airbnb

Η υπόθεσή του είναι η επιτομή της στεγαστικής κρίσης που μαστίζει τη Βαρκελώνη και όλη την Ισπανία, ένα ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα για την υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία θα αυξήσει τη φορολογία των βραχυχρόνιων μισθώσεων

«Δεν είναι δίκαιο εκείνοι που έχουν τρία, τέσσερα ή πέντε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να πληρώνουν λιγότερους φόρους από τα ξενοδοχεία ή τους εργαζόμενους», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας.
Λογότυπο Airbnb σε κινητό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Airbnb καλεί τη Βαρκελώνη να επανεξετάσει τα μέτρα εις βάρος της

«Ο μόνος κερδισμένος από τον πόλεμο της Βαρκελώνης στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις είναι ο ξενοδοχειακός κλάδος», ανέφερε η επικεφαλής πολιτικής της Airbnb για την Ισπανία και την Πορτογαλία, η Σάρα Ροντρίγκες.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης θα περιορίσει την αύξηση των τουριστών

Τον περασμένο μήνα, η Βαρκελώνη δεσμεύτηκε ότι θα βάλει τέλος σε όλες τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις διαμερισμάτων έως το 2028, με στόχο να περιορίσει τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές των ενοικίων για τους κατοίκους της πόλης.