ΓΔ: 2299.87 3.17% Τζίρος: 441.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σφύρα δικαστηρίου
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Περισσότερες εκτελέσεις, λιγότερη στήριξη στη θανατική ποινή

Οι εκτελέσεις στις ΗΠΑ φέτος διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 46, τον υψηλότερο αριθμό από το 2010. Ωστόσο, η στήριξη των πολιτών στη θανατική ποινή συνεχίζει να μειώνεται και οι νέες ποινές παραμένουν σε ιστορικό χαμηλό.

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε φέτος στον αριθμό των εκτελέσεων στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με το «Κέντρο Πληροφόρησης Θανατικής Ποινής» (DPIC), καταγράφηκαν 46 περιπτώσεις, υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Το νούμερο αυτό αποτελεί το υψηλότερο από το 2010, ενώ μέχρι το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί ακόμη δύο εκτελέσεις.

Παρά την αύξηση των εκτελέσεων, ο αριθμός των θανατικών ποινών που επιβλήθηκαν από σώματα ενόρκων παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με μόλις 22 νέες καταδίκες, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση του DPIC.

Η διευθύντρια του DPIC, Ρόμπιν Μάχερ, επισημαίνει πως η Πολιτεία της Φλόριντας αποτελεί βασικό παράγοντα για την αύξηση αυτή, καθώς το 40% των εκτελέσεων πραγματοποιήθηκε εκεί. Αν αφαιρεθούν τα στοιχεία της Φλόριντας, η φετινή εικόνα δεν διαφέρει σημαντικά από προηγούμενα έτη.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας, Ρον ΝτεΣάντις, δεν έχει σχολιάσει την απότομη αύξηση των εκτελέσεων, αν και πολιτικοί αναλυτές συνδέουν την στάση του με τις φιλοδοξίες του για τις προεδρικές εκλογές του 2028. Παράλληλα, η υποστήριξη του πρώην προέδρου Τραμπ στη θανατική ποινή εκτιμάται ότι επηρέασε σχετικές αποφάσεις σε ορισμένες Πολιτείες.

Παρατηρείται ωστόσο απόκλιση μεταξύ των αποφάσεων των αιρετών αρχών και της κοινής γνώμης. Η στήριξη των Αμερικανών στη θανατική ποινή συνεχίζει να μειώνεται, φτάνοντας το 52%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων πενήντα ετών. Η δυσκολία των ενόρκων να καταλήξουν σε ομοφωνία και η μείωση των καταδικαστικών αποφάσεων αντανακλούν τη μεταβαλλόμενη στάση της κοινωνίας.

Η εφαρμογή της θανατικής ποινής παρουσιάζει γεωγραφικές διαφοροποιήσεις, καθώς μόνο 12 Πολιτείες –κυρίως στις νότιες ΗΠΑ– προχώρησαν φέτος σε εκτελέσεις, ενώ νέες θανατικές καταδίκες εκδόθηκαν σε οκτώ από αυτές. Οι περισσότερες εκτελέσεις (38) πραγματοποιήθηκαν με ενέσιμο διάλυμα, ενώ εφαρμόστηκαν και μέθοδοι όπως η εισπνοή αζώτου και το εκτελεστικό απόσπασμα.

Σε 23 από τις 50 Πολιτείες η θανατική ποινή έχει καταργηθεί, ενώ τρεις Πολιτείες –Καλιφόρνια, Όρεγκον και Πενσιλβάνια– εφαρμόζουν μορατόριουμ στις εκτελέσεις κατόπιν απόφασης των κυβερνητών τους.

Το 2023 σημαδεύτηκε από δύο σημαντικές δικαστικές εξελίξεις. Τον Οκτώβριο, δικαστήριο του Τέξας ακύρωσε την προγραμματισμένη εκτέλεση του Ρόμπερτ Ρόμπερσον, λόγω αμφισβήτησης της αρχικής διάγνωσης. Τον Φεβρουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη του Ρίτσαρντ Γκόσιπ στην Οκλαχόμα, διατάσσοντας νέα δίκη εξαιτίας παραβίασης της δίκαιης διαδικασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Συνεδρίαση κοινοβουλίου Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετική γνωμοδότηση για τον διορισμό του Ν. Μιχαλόπουλου στην Αρχή

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον διορισμό του δρ. Μιχαλόπουλου ως μέλους της Αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων. Υπέρ ψήφισε η ΝΔ, κατά τα περισσότερα κόμματα, ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Νίκη»: Ζητά ανεξαρτησία στη διαδικασία διορισμού δικαστικής ηγεσίας

Η «Νίκη» ζητά να αποσυνδεθεί η επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση, τονίζοντας τη διαχρονική ανάγκη για θεσμικές αλλαγές και ανεξαρτησία, με αφορμή και τις επικρίσεις κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Η οικογένεια του 21χρονου ζούσε υπό φόβο και απειλές από τον δράστη

Η οικογένεια του 21χρονου ζούσε υπό συνεχή απειλή και φόβο από τον 54χρονο δράστη, σύμφωνα με τη δικηγόρο της Αλεξάνδρα Σπανάκη. Τώρα επικεντρώνονται στη διαχείριση της απώλειας, ενώ θα ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ο κ. Μαρινάκης επιχειρεί να θολώσει τα νερά με σοφίσματα

Ο Κώστας Τσουκαλάς του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για σύγχυση σχετικά με την εμπλοκή της κυβέρνησης σε έρευνες κατά υπουργών και ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις για τις διαφορετικές κυβερνητικές πρακτικές.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρόδος: Δύο ανήλικοι 12 και 14 ετών πίσω από 4 διακεκριμένες κλοπές

Δύο ανήλικοι, 12 και 14 ετών, ταυτοποιήθηκαν και κατηγορούνται για τέσσερις διακεκριμένες κλοπές σε επιχειρήσεις στη Ρόδο. Δικογραφία σχηματίστηκε και στους γονείς τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.