ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο

Σίδνεϊ: Ιδεολογία ISIS το πιθανό κίνητρο της επίθεσης, λέει ο Αλμπανέζι

Ο πρωθυπουργός Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, ανέφερε πως η επίθεση σε εορτασμούς του Χάνουκα στη Μπόνταϊ είχε χαρακτηριστικά τζιχαντιστικής ιδεολογίας, με 15 νεκρούς και 40 τραυματίες, ενώ οι αρχές τη θεωρούν αντισημιτική.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον πλήθους που γιόρταζε το Χάνουκα στην παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϊ φαίνεται να είχε ως κίνητρο την ιδεολογία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τις αρχές, πατέρας και γιος άνοιξαν πυρ τουλάχιστον 40 φορές μέσα σε περίπου δέκα λεπτά, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερους από 40. Η επίθεση, που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, χαρακτηρίστηκε αντισημιτική, αν και τα ακριβή κίνητρα των δραστών δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Ο κ. Αλμπανέζι αναφέρθηκε σε πρώτες ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης των δραστών πριν από το περιστατικό, κάνοντας λόγο για "μαζική δολοφονία". Όπως σημείωσε, "φαίνεται πως είχε κίνητρο την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους".

Το Ισλαμικό Κράτος είχε καταλάβει μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας από το 2014, ενώ το αυτοαποκαλούμενο "χαλιφάτο" κατέρρευσε το 2019. Ωστόσο, η οργάνωση διατηρεί εν υπνώσει πυρήνες σε διάφορες περιοχές.

Ο Ναβίντ Ακράμ, 24 ετών, είχε απασχολήσει την υπηρεσία πληροφοριών της Αυστραλίας το 2019 λόγω σχέσεών του με άτομα που φυλακίστηκαν, χωρίς όμως να θεωρηθεί τότε ύποπτος. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον Ναβίντ Ακράμ, ο οποίος νοσηλεύεται σε κώμα υπό φρούρηση, ενώ ο πατέρας του, Σατζίντ Ακράμ, 50 ετών, σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αλμπανέζι: «Δεν θεωρώ δεδομένη την ασφάλειά μου» μετά την απειλή για βόμβα

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, απομακρύνθηκε προσωρινά από την κατοικία του στην Καμπέρα λόγω απειλής για βόμβα, ωστόσο επέστρεψε αφού δεν εντοπίστηκε κάτι ύποπτο. Η αστυνομία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Πιο αυστηρά μέτρα κατά της υποκίνησης μίσους ζητά ο Αλμπανέζι

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, δεσμεύτηκε για αυστηρότερα μέτρα κατά του μίσους και της ριζοσπαστικοποίησης, μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Μπόνταϊ, όπως η ακύρωση βίζας για όσους υποκινούν μίσος.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Έρευνα για πιθανές διασυνδέσεις του συγκυβερνήτη της flydubai

Οι αυστραλιανές αρχές ερευνούν αν ο συγκυβερνήτης της flydubai, που φέρεται να επιτέθηκε με τσεκούρι στον κυβερνήτη σε πτήση προς Τελ Αβίβ, έχει δεσμούς με την Αυστραλία. Ο δράστης ταυτοποιήθηκε ως Χαμάμ αλ Χαμαμί από το Ομάν.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Συνεχίζεται η έρευνα για τον συγκυβερνήτη της flydubai

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ ερευνά αν ο συγκυβερνήτης που μαχαίρωσε τον πιλότο της flydubai είχε συνεργούς. Τόνισε ότι αποτράπηκε καταστροφή τύπου 11ης Σεπτεμβρίου και πως ο δράστης είχε ριζοσπαστικοποιηθεί.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αλληλεγγύη στη Γερμανία – Οι δημοκρατίες δεν εκφοβίζονται

Τη στήριξη της Ελλάδας στη Γερμανία για τη ρωσική επίθεση στη Λειψία εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως οι προσπάθειες εκφοβισμού απέναντι στις δημοκρατίες δεν θα πετύχουν και η προστασία των πολιτών παραμένει προτεραιότητα.
Ιρανικό στρατιωτικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν καταδικάζει την επίθεση drone στο γραφείο του πρωθυπουργού Κουρδιστάν

Η ιρανική διπλωματία καταδίκασε ως «ύποπτη» την επίθεση με drones στο γραφείο του πρωθυπουργού του Ιρακινού Κουρδιστάν, τονίζοντας τη σημασία διαφύλαξης των σχέσεων Ιράν-Ιράκ και της αποτροπής εχθρικών σχεδίων.