ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λογότυπο Deutsche Welle
Το λογότυπο της Deutsche Welle στην είσοδο του κτιρίου της, dw.com.

Ρωσία: «Ανεπιθύμητος οργανισμός» η Deutsche Welle

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε τη Deutsche Welle «ανεπιθύμητο οργανισμό», μετά από απόφαση της εισαγγελίας, με τη διοίκηση του μέσου να δηλώνει ότι δεν θα αποθαρρυνθεί.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας προχώρησε στην ταξινόμηση του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Deutsche Welle ως «ανεπιθύμητου οργανισμού», σε συνέχεια σχετικής απόφασης της ρωσικής εισαγγελίας.

Η εισαγγελία είχε προβεί στον χαρακτηρισμό αυτό την Κυριακή, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της κάτω βουλής, η οποία είχε ζητήσει τη λήψη του μέτρου ήδη από τον Αύγουστο του 2024.

Σε δήλωσή της, η γενική διευθύντρια της Deutsche Welle, Μπάρμπαρα Μάσινγκ, τόνισε ότι «η ρωσική στάση δεν θα μας αποθαρρύνει».

Η Μόσχα συχνά χαρακτηρίζει ως «ανεπιθύμητες» οντότητες που θεωρεί ότι υπονομεύουν την εθνική της ασφάλεια. Ο χαρακτηρισμός αυτός συνεπάγεται ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών για Ρώσους πολίτες που συνεργάζονται ή χρηματοδοτούν τέτοιες οργανώσεις.

Η DW είχε ήδη λάβει από το 2022 τον χαρακτηρισμό «ξένος πράκτορας» στη Ρωσία, κατηγορία που αφορά ΜΜΕ και οργανισμούς με ξένη χρηματοδότηση. 

Στο παρελθόν, είχε απαγορευτεί στη Deutsche Welle να μεταδίδει ειδήσεις, το στούντιό της στη Μόσχα είχε εκκενωθεί, ενώ αποκλείστηκε και η πρόσβαση στην ιστοσελίδα dw.com από τη ρωσική επικράτεια. 

Μεταξύ των ΜΜΕ που έχουν χαρακτηριστεί «ανεπιθύμητοι οργανισμοί» περιλαμβάνονται τα Radio Free Europe/Radio Liberty, Bellingcat, CORRECTIV, Reporters Without Borders και TV Rain.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν ρωσικό διυλιστήριο NORSI τη νύχτα

Ουκρανικά drones χτύπησαν το διυλιστήριο NORSI στη Νίζνι Νόβγκοροντ και το λιμάνι Πριμόρσκ στη Βαλτική, που χρησιμοποιείται από τη ρωσική Transneft για εξαγωγή πετρελαίου, σύμφωνα με τον διοικητή ουκρανικών δυνάμεων UAV.
Στρατιωτικό drone εδάφους
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Επίθεση με drones προκάλεσε πυρκαγιά στο διυλιστήριο NORSI

Πυρκαγιά προκλήθηκε στο διυλιστήριο NORSI στη Ρωσία μετά από επίθεση με drones, προκαλώντας ζημιές σε ενεργειακό σταθμό και σπίτια, χωρίς να αναφέρονται τραυματισμοί, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νίζνι Νόβγκοροντ.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πιθανή επίσκεψη Γουίτκοφ και Κούσνερ σύντομα στο Κίεβο

Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, αναμένεται να επισκεφθούν το Κίεβο τον Απρίλιο, όπως δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία.
Πυρηνικός σταθμός ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Rosatom: Αποχώρηση 198 εργαζομένων από τον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ

Η Rosatom απομάκρυνε ακόμη 198 άτομα από το πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ, στο πλαίσιο εκκένωσης που άρχισε μετά τον πόλεμο στο Ιράν. Η διαδικασία ήταν προγραμματισμένη πριν το θάνατο μέλους ασφαλείας από χτύπημα βλήματος.
Φωτιά μετά από βομβαρδισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επίθεση της Ρωσίας σε υποδομές της Naftogaz στην Πολτάβα

Η Naftogaz ανακοίνωσε ότι ρωσική επίθεση σε υποδομές της στην Πολτάβα προκάλεσε πυρκαγιά. Σύμφωνα με την εταιρεία, από την αρχή του έτους έχουν γίνει πάνω από 40 επιθέσεις κατά ενεργειακών της εγκαταστάσεων.