ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία της Συρίας ερείπια

Οριστική άρση των κυρώσεων στη Συρία ενέκρινε το Κογκρέσο ΗΠΑ

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε την άρση των κυρώσεων στη Συρία, αίροντας τον νόμο Caesar που είχαν επιβάλει επί Τραμπ. Έτσι, επιτρέπονται ξανά αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μετά από χρόνια εμπόλεμης κατάστασης.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την οριστική άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Συρία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια εμφυλίου πολέμου που έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στη Συρία.

Η ακύρωση του νόμου Caesar, που είχε τεθεί σε ισχύ το 2019 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, περιλήφθηκε στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την άμυνα (NDAA) και εγκρίθηκε από τη Γερουσία με 77 ψήφους υπέρ και 20 κατά. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ήδη εγκρίνει το σχετικό κείμενο, το οποίο πλέον αναμένεται να επικυρωθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε δηλώσει πως υποστηρίζει την ακύρωση του συγκεκριμένου νόμου. Η εφαρμογή του είχε ήδη ανασταλεί δύο φορές για έξι μήνες, μετά από ανακοινώσεις περί άρσης των κυρώσεων προς τη Δαμασκό, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

Ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας, Άσαντ ας Σιμπάνι, χαρακτήρισε μέσω X τη σχετική ψηφοφορία στη Γερουσία ως «άνοιγμα νέων οριζόντων για τη συνεργασία και την εταιρική σχέση ανάμεσα στη χώρα μας και στον υπόλοιπο κόσμο».

Ο νόμος Caesar είχε επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην κυβέρνηση Άσαντ, αποκλείοντας τη Δαμασκό από το διεθνές τραπεζικό σύστημα και αποτρέποντας συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ. Παρότι η εφαρμογή του είχε ανασταλεί, αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι, χωρίς την πλήρη ακύρωση, θα μπορούσε να πληγεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η συνάντηση του de facto ηγέτη της Συρίας, Άχμαντ ας Σάρα, με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 10 Νοεμβρίου. Ήταν η πρώτη επίσκεψη αρχηγού του συριακού κράτους στην αμερικανική προεδρία από το 1946, σηματοδοτώντας το τέλος της διεθνούς απομόνωσης της Δαμασκού.

Μετά από 13 χρόνια εμφυλίου, το νέο καθεστώς στη Δαμασκό αναζητά κεφάλαια για την ανοικοδόμηση, με το κόστος να εκτιμάται από την Παγκόσμια Τράπεζα ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 216 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η δημοκρατική γερουσιάστρια Τζιν Σαχίν χαρακτήρισε την ακύρωση του νόμου ως «αποφασιστικό βήμα για να δοθεί στον συριακό λαό αληθινή ευκαιρία να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση έπειτα από δεκαετίες αδιανόητων δεινών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ισραηλιν τανκ στρατού
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Σύλληψη δύο υπόπτων από τον στρατό στη νότια Συρία

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε δύο άνδρες που προσέγγισαν σε μοτοσικλέτα θέση του IDF στη ζώνη ασφαλείας στη νότια Συρία. Οι «ζώνες ασφαλείας» έχουν δημιουργηθεί στη Συρία και στον Λίβανο για την προστασία των συνόρων του Ισραήλ.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Κατάσχεση 250 κιλών εκρηκτικών στα σύνορα με Συρία από τον στρατό

Ο λιβανέζικος στρατός κατάσχεσε 245 κιλά εκρηκτικών, τέσσερις μηχανισμούς, οκτώ πυροκροτητές και καλώδια που εισάγονταν λαθραία από τη Συρία, ωστόσο οι λαθρέμποροι διέφυγαν πίσω στη Συρία μόλις εντοπίστηκαν.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Μυστική συνάντηση Συρίας και Χεζμπολάχ στην Τουρκία τον περασμένο μήνα

Στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν μυστικές απευθείας συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της Χεζμπολάχ, με στόχο τη μείωση της έντασης μετά την ανατροπή Άσαντ, όπως αποκαλύπτουν έξι ενημερωμένες πηγές.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θα προστατεύσει η κυβέρνηση τους Ελληνορθόδοξους στη Συρία;

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Σ, με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, ρωτούν την κυβέρνηση αν υπάρχει στρατηγική προστασίας των Ελληνορθόδοξων της Συρίας, ενώ ζητούν πρωτοβουλίες για την ασφάλεια μειονοτήτων εν μέσω νέου καθεστώτος στη χώρα.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ενόπλων σε λεωφορείο στη Χομς: Επτά νεκροί, τέσσερις τραυματίες

Επτά νεκροί και τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης ενόπλων κατά λεωφορείου στη Χομς της Συρίας. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται εργαζόμενοι εταιρείας και ένας υπάλληλος ηλεκτρισμού. Οι δράστες διαφεύγουν.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα – Δαμασκός: Επαναπροσέγγιση της Συρίας με το βλέμμα στραμμένο στην Άγκυρα

Τι σηματοδοτεί η συνάντηση του Χάρη Θεοχάρη με τη νέα επιτετραμμένη της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας στην Ελλάδα. Ο στόχος της Αθήνας για είσοδο στην ανοικοδόμηση της Συρίας και η προσεχής επαναλειτουργία της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης των δύο χωρών. Οι ελληνικές ανησυχίες και η Άγκυρα.