ΓΔ: 2594.52 1.38% Τζίρος: 366.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:37
Γενική Συνέλευση ΟΗΕ
Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

ΟΗΕ: Νέος χρόνος θητείας για την ειρηνευτική δύναμη στη ΛΔ Κονγκό

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την παράταση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης MONUSCO στη ΛΔ Κονγκό έως τις 20 Δεκεμβρίου 2026, καθώς η ένταση στη χώρα παραμένει παρά τη συμφωνία ειρήνης της Ουάσιγκτον.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα την παράταση για έναν χρόνο της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με ψηφοφορία που διεξήχθη την Παρασκευή. Η απόφαση 2808 παρατείνει την αποστολή της MONUSCO έως τις 20 Δεκεμβρίου 2026, διατηρώντας περίπου 11.500 κυανόκρανους στην περιοχή.

Η αποστολή της MONUSCO αποτελεί μία από τις λίγες ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ που στηρίζονται από τις ΗΠΑ υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης που υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον.

Παρά τη συμφωνία, οι εντάσεις στην ανατολική ΛΔ Κονγκό παραμένουν υψηλές. Το ένοπλο κίνημα M23, με την υποστήριξη της Ρουάντα, κατέλαβε στις αρχές του έτους τις πόλεις Γκόμα και Μπουκάβου, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα.

Τον Δεκέμβριο, το M23 ξεκίνησε νέα επίθεση στην επαρχία Νότιο Κίβου, κατά μήκος των συνόρων με το Μπουρούντι, ενώ την ίδια περίοδο υπογραφόταν στην Ουάσιγκτον η συμφωνία ειρήνης μεταξύ Κιγκάλι και Κινσάσα. Στις 10 Δεκεμβρίου, το ένοπλο κίνημα κατέλαβε την Ουβίρα, σημαντική πόλη στα σύνορα με το Μπουρούντι, στρατιωτικό σύμμαχο της ΛΔ Κονγκό.

Υπό αμερικανική πίεση, το M23 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Ουβίρα. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου και τις κονγκολέζικες δυνάμεις ασφαλείας, μέλη της "αστυνομίας" και της "υπηρεσίας πληροφοριών" του κινήματος παρέμεναν στην πόλη.

Οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της εντολής της MONUSCO στη Νέα Υόρκη "διαταράχθηκαν" από τις ενέργειες της Ρουάντα και του M23, όπως σχολίασε η αμερικανίδα διπλωμάτισσα Τζένιφερ Λοσέτα, τονίζοντας ότι οι ενέργειές τους υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν απευθύνει έκκληση για άμεση συγκέντρωση κεφαλαίων, προκειμένου να μπορέσουν να υποδεχθούν αξιοπρεπώς περισσότερους από 80.000 πρόσφυγες που κατέφυγαν στο Μπουρούντι λόγω της νέας προέλασης του M23 στην ανατολική ΛΔ Κονγκό.

Η εντολή της ειρηνευτικής δύναμης είχε παραταθεί και τον Δεκέμβριο του 2024, με μειωμένο αριθμό στρατιωτικών στις τάξεις της MONUSCO.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Σαφής δήλωση των "κόκκινων γραμμών" προς τη Ρωσία ζητούν οι σύμμαχοι

Ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη τόνισε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να στείλει στη Ρωσία σαφές μήνυμα για τις κόκκινες γραμμές, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση σε νατοϊκό έδαφος θα έχει άμεσες συνέπειες.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.600 συνδεδεμένους με τη ρωσική πολεμική βιομηχανία

Η ΕΕ ενέκρινε το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στοχεύοντας περίπου 1.600 οντότητες και πρόσωπα που συνδέονται με τη ρωσική πολεμική βιομηχανία, ειδικά εταιρείες που προμηθεύουν κρίσιμα εξαρτήματα για οπλικά συστήματα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Η Ουκρανία να στοχεύει περισσότερα ρωσικά data centers, λέει ο Σινκεβίτσιους

Ο Λιθουανός πρωθυπουργός Μιντάουγκας Σινκεβίτσιους πρότεινε στο Φόρουμ Ασφαλείας της Βαρσοβίας οι σύμμαχοι της Ουκρανίας να ενισχύσουν τα χτυπήματα σε κέντρα δεδομένων στη Ρωσία και να επενδύσουν περισσότερο κατά της παραπληροφόρησης.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Καμιά επίθεση σε σύμμαχο δεν θα έχει αποτέλεσμα, δηλώνει SACEUR

Ο διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ θα καταστρέψει κάθε δύναμη που θα επιτεθεί σε σύμμαχο. Τόνισε πως αν η Ρωσία επιτεθεί, η επίθεση θα αποδειχθεί εντελώς μάταιη για τους επιτιθέμενους.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πολωνός πρωθυπουργός ζητά από τη Δύση σθεναρή στάση κατά της Ρωσίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τη Δύση να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι στη Ρωσία, τονίζοντας την ανάγκη πιο αυστηρών μέτρων και κυρώσεων για να ανακοπεί η ρωσική επιθετικότητα.