ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Νικολάς Μαδούρο
Ο Νικολάς Μαδούρο σε εξωτερικό χώρο δείχνει προς το πλήθος στη Βενεζουέλα.

Ο Μαδούρο αποχώρησε, αλλά η διακυβέρνηση της Βενεζουέλας παραμένει αβέβαιη

Η σύλληψη του Μαδούρο από τις ΗΠΑ προκαλεί αβεβαιότητα στη Βενεζουέλα. Η Ροντρίγκες ανέλαβε προσωρινά, ενώ δηλώνει ότι ο Μαδούρο παραμένει πρόεδρος.

Η πρόσφατη σύλληψη του ηγέτη της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, από τις αμερικανικές αρχές προκαλεί έντονη αβεβαιότητα για το ποιος διατηρεί πλέον τον έλεγχο στη χώρα, η οποία διαθέτει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα προέδρου, μετά από σχετική εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας. Ωστόσο, σε δημόσια τοποθέτησή της στην κρατική τηλεόραση, η Ροντρίγκες υπογράμμισε πως ο Μαδούρο παραμένει ο μοναδικός πρόεδρος της χώρας, επισημαίνοντας τη συνοχή της κυβερνητικής ομάδας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, βασική αντίπαλο του Μαδούρο, επικαλούμενος την έλλειψη εσωτερικής υποστήριξης. Μετά τον αποκλεισμό της Ματσάδο από τις εκλογές του 2024, διεθνείς παρατηρητές σημειώνουν ότι ο αντικαταστάτης της κατέγραψε ευρεία νίκη, παρά τις αντίθετες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, η εξουσία στη Βενεζουέλα βρίσκεται στα χέρια ενός στενού κύκλου ανώτερων αξιωματούχων. Το καθεστώς στηρίζεται σε ισχυρό δίκτυο πιστών και υπηρεσιών ασφαλείας, που διασφαλίζουν τη διατήρηση της πολιτικοστρατιωτικής ισορροπίας.

Η Ντέλσι Ροντρίγκες και ο αδελφός της εκπροσωπούν την πολιτική πτέρυγα του καθεστώτος, ενώ οι υπουργοί Άμυνας, Βλαντίμιρ Παντρίνο Λόπες, και Εσωτερικών, Ντιοσντάντο Καμπέγιο, είναι οι βασικοί εκφραστές των στρατιωτικών συμφερόντων.

Εσωτερική ισορροπία και επιρροή των στρατιωτικών

Ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, διατηρώντας επιρροή τόσο στις στρατιωτικές όσο και στις πολιτικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας. Υπηρεσίες όπως η SEBIN και η DGCIM έχουν δεχθεί κατηγορίες από τα Ηνωμένα Έθνη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στρατιωτικοί και πρώην αξιωματούχοι ελέγχουν κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως τη διανομή τροφίμων, τις πρώτες ύλες και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι επωφελούνται και από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με συμβούλους ασφαλείας και αμερικανούς ερευνητές.

Ένα σημαντικό μέρος των ενόπλων δυνάμεων παραμένει πιστό στο υπάρχον καθεστώς. Διοικητές που πρόσκεινται στους Καμπέγιο και Παντρίνο έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία, διασφαλίζοντας τον έλεγχο των συνόρων και των βιομηχανικών κόμβων.

Παρά τις τρέχουσες εξελίξεις, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, ζητώντας ασυλία με αντάλλαγμα πληροφορίες. Ωστόσο, στελέχη του στενού κύκλου του Καμπέγιο εμφανίζονται απρόθυμα να αποχωρήσουν από το καθεστώς αυτή τη χρονική περί

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ροδρίγκες της Βενεζουέλας δεσμεύεται για εκλογές και επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ

Η πρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και ανακοίνωσε εκλογές, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ συζήτησε με Ροδρίγκες την αναδιάρθρωση χρέους Βενεζουέλας

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Ντέλσι Ροδρίγκες συζήτησαν για την αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με τον Μάρκο Ρούμπιο να δηλώνει πως αυτό αποτελεί το «κλειδί» για την επιτυχία της χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Τραμπ με τη Ροδρίγκες της Βενεζουέλας στη Νέα Υόρκη

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Ντέλσι Ροδρίγκες συναντήθηκαν άτυπα στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ, συζητώντας για ενίσχυση διμερών σχέσεων και συνεργασία σε ενέργεια, μεταλλεία και ασφάλεια.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Τραμπ με την πρόεδρο Ροδρίγκες της Βενεζουέλας στη Νέα Υόρκη

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε άτυπη συνάντηση με την Ντέλσι Ροδρίγκες στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Περιορισμένες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής.
Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Νέα Υόρκη η αντιπροσωπεία Βενεζουέλας, αύριο συνάντηση με Τραμπ

Η Βενεζουέλα συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με επικεφαλής τη Ντέλσι Ροδρίγκες για να συζητήσει ενέργεια, χρέος και επενδύσεις. Ενδέχεται να υπογραφούν συμφωνίες για την ανάκαμψη βασικών βιομηχανιών της χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Ροδρίγκες θα συναντηθούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα

Ο Τραμπ θα συναντηθεί με την υπηρεσιακή πρόεδρο της Βενεζουέλας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αναμένονται επαφές για το πετρέλαιο και συναντήσεις με τους ηγέτες Ηνωμένου Βασιλείου, Ιαπωνίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.