ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Νικολάς Μαδούρο
Ο Νικολάς Μαδούρο σε εξωτερικό χώρο δείχνει προς το πλήθος στη Βενεζουέλα.

Νικολάς Μαδούρο: «Είμαι αιχμάλωτος πολέμου» στη Νέα Υόρκη

Ο Νικολάς Μαδούρο βρέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης μετά τη σύλληψή του από τον αμερικανικό στρατό, δηλώνοντας «αιχμάλωτος πολέμου» και αθώος στις κατηγορίες ναρκωτρομοκρατίας.

Για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή του από τον αμερικανικό στρατό, ο ανατραπείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, παρουσιάστηκε ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης, δηλώνοντας πως είναι «αιχμάλωτος πολέμου» και αθώος στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για διακίνηση ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ο Μαδούρο αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και αυτή της «ναρκωτρομοκρατίας». Χρησιμοποιώντας διερμηνέα, τόνισε πως είναι αθώος. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε έπειτα από συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα, drones αγνώστου προέλευσης εντοπίστηκαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο του Καράκας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ για αποτροπή, χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Ο Μαδούρο, 63 ετών, εμφανίστηκε στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης μαζί με τη σύζυγό του, Σίλια Φλόρες, η οποία επίσης δήλωσε αθώα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι συνελήφθη στο σπίτι του στο Καράκας, χαρακτηρίζοντας τη μεταφορά του στις ΗΠΑ ως απαγωγή, πριν διακοπεί από τον δικαστή Άλβιν Χέλερσταϊν.

Ο δικαστής ενημέρωσε τον Μαδούρο για τις κατηγορίες και διέταξε την παραμονή του σε προφυλάκιση στη Νέα Υόρκη, ορίζοντας νέα δικάσιμο για τις 17 Μαρτίου. Μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης του Μπρούκλιν, γνωστό για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Στο Καράκας, χιλιάδες υποστηρικτές διαδήλωσαν υπέρ του Μαδούρο, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της κυβέρνησης. Παράλληλα, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης και νομπελίστρια ειρήνης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στη Βενεζουέλα και να την μετατρέψει σε «ενεργειακό κέντρο» της αμερικανικής ηπείρου, σύμφωνα με δηλώσεις της στο Fox News.

Η Ματσάδο, γνωστή για τη στήριξή της προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την επιχείρηση στο Καράκας, ωστόσο ο ίδιος επισήμανε πως η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης δεν διαθέτει την απαιτούμενη υποστήριξη ή σεβασμό για να κυβερνήσει.

Οι κατηγορίες κατά του Μαδούρο και της Φλόρες ανακοινώθηκαν το Σάββατο, μαζί με άλλους τέσσερις αξιωματούχους που παραμένουν ασύλληπτοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών Ντιοσντάντο Καμπέγιο και ο γιος του πρώην προέδρου.

Στο κατηγορητήριο χαρακτηρίζεται ως «επικεφαλής διεφθαρμένης και παράνομης κυβέρνησης» που αξιοποίησε την κρατική εξουσία για να προστατεύει και να προωθεί παράνομες δραστηριότητες, κυρίως τη διακίνηση ναρκωτικών. Επιπλέον, του καταλογίζεται συνεργασία με «τρομοκρατικές» οργανώσεις και καρτέλ για τη διακίνηση κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ.

Διεθνείς αντιδράσεις και πολιτικές εξελίξεις

Η Ντέλσι Ροδρίγκες, που ανέλαβε προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, δήλωσε πρόθυμη να επιδιώξει «συνεργασία» με τις ΗΠΑ, στη βάση του σεβασμού και της κυρίαρχης ισότητας. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι αν δεν ακολουθήσει τη σωστή πορεία, θα αντιμετωπίσει χειρότερη μοίρα από τον Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στη Βενεζουέλα το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών εντός τριάντα ημερών, υποστηρίζοντας ότι προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση της χώρας.

Πολλές χώρες αμφισβητούν τη νομιμότητα της επέμβασης των ΗΠΑ, η οποία παρουσιάστηκε ως «αστυνομική επιχείρηση» από την Ουάσιγκτον. Παρά τις δηλώσεις περί μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, ο Τραμπ έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα της Βενεζουέλας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 4.300 νεκροί από τους διπλούς σεισμούς στη Βενεζουέλα

Στους 4.333 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον διπλό σεισμό της 24ης Ιουνίου στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής. Οι άστεγοι φτάνουν τους 17.000, ενώ διανομή κατοικιών θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Κατεστραμμένο κτίριο σεισμού Μαρόκο
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Πάνω από 4.100 νεκροί από τον σεισμό, αναφέρει νέος απολογισμός

Οι νεκροί από τους δύο ισχυρούς σεισμούς στη Βενεζουέλα ξεπέρασαν τους 4.000, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 16.740, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής. Υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω αύξηση των θυμάτων.
Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βοήθεια από τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας προς τη Βενεζουέλα

Ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους της Βενεζουέλας, με είδη ένδυσης και υγειονομικού ενδιαφέροντος από κοινωνικές δομές και δωρεές, μέσω της HelpHellas.
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για κίνδυνο επιδημιών μετά τους σεισμούς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο επιδημιών, λόγω έλλειψης καθαρού νερού, συνωστισμού στα καταφύγια και προβλημάτων στο σύστημα υγείας μετά τους σεισμούς στη Βενεζουέλα.
Καταγραφή σεισμού όργανο
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: 3.811 οι νεκροί από τους δύο ισχυρούς σεισμούς

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων του διπλού σεισμού της 24ης Ιουνίου αυξήθηκε στους 3.811 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Χόρχε Ροδρίγκες. Προηγουμένως οι νεκροί ανέρχονταν σε 3.685.
Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βενεζουέλα ζητά από τη Βρετανία την αποδέσμευση χρυσού για ανοικοδόμηση

Η πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, ζήτησε από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ να αποδεσμεύσει 30 τόνους χρυσού που ανήκουν στη χώρα και παραμένουν δεσμευμένοι στη Βρετανία, για την ανοικοδόμηση μετά τον φονικό σεισμό.