ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Νικολάς Μαδούρο
Ο Νικολάς Μαδούρο σε εξωτερικό χώρο δείχνει προς το πλήθος στη Βενεζουέλα.

Νικολάς Μαδούρο: «Είμαι αιχμάλωτος πολέμου» στη Νέα Υόρκη

Ο Νικολάς Μαδούρο βρέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης μετά τη σύλληψή του από τον αμερικανικό στρατό, δηλώνοντας «αιχμάλωτος πολέμου» και αθώος στις κατηγορίες ναρκωτρομοκρατίας.

Για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή του από τον αμερικανικό στρατό, ο ανατραπείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, παρουσιάστηκε ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης, δηλώνοντας πως είναι «αιχμάλωτος πολέμου» και αθώος στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για διακίνηση ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ο Μαδούρο αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και αυτή της «ναρκωτρομοκρατίας». Χρησιμοποιώντας διερμηνέα, τόνισε πως είναι αθώος. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε έπειτα από συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα, drones αγνώστου προέλευσης εντοπίστηκαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο του Καράκας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ για αποτροπή, χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Ο Μαδούρο, 63 ετών, εμφανίστηκε στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης μαζί με τη σύζυγό του, Σίλια Φλόρες, η οποία επίσης δήλωσε αθώα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι συνελήφθη στο σπίτι του στο Καράκας, χαρακτηρίζοντας τη μεταφορά του στις ΗΠΑ ως απαγωγή, πριν διακοπεί από τον δικαστή Άλβιν Χέλερσταϊν.

Ο δικαστής ενημέρωσε τον Μαδούρο για τις κατηγορίες και διέταξε την παραμονή του σε προφυλάκιση στη Νέα Υόρκη, ορίζοντας νέα δικάσιμο για τις 17 Μαρτίου. Μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης του Μπρούκλιν, γνωστό για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Στο Καράκας, χιλιάδες υποστηρικτές διαδήλωσαν υπέρ του Μαδούρο, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της κυβέρνησης. Παράλληλα, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης και νομπελίστρια ειρήνης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στη Βενεζουέλα και να την μετατρέψει σε «ενεργειακό κέντρο» της αμερικανικής ηπείρου, σύμφωνα με δηλώσεις της στο Fox News.

Η Ματσάδο, γνωστή για τη στήριξή της προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την επιχείρηση στο Καράκας, ωστόσο ο ίδιος επισήμανε πως η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης δεν διαθέτει την απαιτούμενη υποστήριξη ή σεβασμό για να κυβερνήσει.

Οι κατηγορίες κατά του Μαδούρο και της Φλόρες ανακοινώθηκαν το Σάββατο, μαζί με άλλους τέσσερις αξιωματούχους που παραμένουν ασύλληπτοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών Ντιοσντάντο Καμπέγιο και ο γιος του πρώην προέδρου.

Στο κατηγορητήριο χαρακτηρίζεται ως «επικεφαλής διεφθαρμένης και παράνομης κυβέρνησης» που αξιοποίησε την κρατική εξουσία για να προστατεύει και να προωθεί παράνομες δραστηριότητες, κυρίως τη διακίνηση ναρκωτικών. Επιπλέον, του καταλογίζεται συνεργασία με «τρομοκρατικές» οργανώσεις και καρτέλ για τη διακίνηση κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ.

Διεθνείς αντιδράσεις και πολιτικές εξελίξεις

Η Ντέλσι Ροδρίγκες, που ανέλαβε προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, δήλωσε πρόθυμη να επιδιώξει «συνεργασία» με τις ΗΠΑ, στη βάση του σεβασμού και της κυρίαρχης ισότητας. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι αν δεν ακολουθήσει τη σωστή πορεία, θα αντιμετωπίσει χειρότερη μοίρα από τον Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στη Βενεζουέλα το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών εντός τριάντα ημερών, υποστηρίζοντας ότι προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση της χώρας.

Πολλές χώρες αμφισβητούν τη νομιμότητα της επέμβασης των ΗΠΑ, η οποία παρουσιάστηκε ως «αστυνομική επιχείρηση» από την Ουάσιγκτον. Παρά τις δηλώσεις περί μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, ο Τραμπ έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα της Βενεζουέλας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κατηγορίες για βασανιστήρια κατά αντιφρονούντων σε Μαδούρο και σύζυγο

Οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν νέα κατηγορία για «διάπραξη βασανιστηρίων» στον Νικολάς Μαδούρο και τη σύζυγό του, που κρατούνται στη Νέα Υόρκη, επιπλέον των ήδη υπαρχουσών για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή.
αναμμένο κερί πένθους
ΔΙΕΘΝΗ

Εκδήλωση στη Βενεζουέλα για τα θύματα των σεισμών της 24ης Ιουνίου

Περίπου 400 άτομα τίμησαν με λευκά κεριά τα θύματα των δύο σεισμών στη Βενεζουέλα, 100 μέρες μετά την τραγωδία, στον χώρο όπου κατέρρευσε συγκρότημα κατοικιών στην Καραμπαγιέδα, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη των αδικοχαμένων.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Νεκρός σε σύγκρουση ανταρτών Κολομβίας με αστυνομία

Σύγκρουση μεταξύ ανταρτών ELN και της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς στη δυτική Βενεζουέλα τη Δευτέρα άφησε έναν νεκρό και πέντε τραυματίες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ FundaRedes. Είναι το πρώτο παρόμοιο επεισόδιο μετά την ανάληψη εξουσίας από τον νέο πρόεδρο της Κολομβίας.
Σήμα αστυνομικού ICE
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μετανάστης που τραυματίστηκε από ICE εμφανίζεται στο δικαστήριο

Ο 28χρονος μετανάστης Γουίλμπερ Γκαρσές Πέρες από τη Βενεζουέλα, που τραυματίστηκε από σφαίρα αστυνομικού ICE στο Τέξας, κατηγορείται για αντίσταση κατά ομοσπονδιακού. Παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή νέας ακρόασης την Παρασκευή.
Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ροδρίγκες της Βενεζουέλας δεσμεύεται για εκλογές και επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ

Η πρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και ανακοίνωσε εκλογές, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση μητέρας τραυματισμένου μετανάστη για χειρουργείο στις ΗΠΑ

Η οικογένεια του μετανάστη Γουίλμπερ Γκαρσές Πέρες ζητά επείγουσα ιατρική επέμβαση μετά τον τραυματισμό του από αστυνομικό της ICE στο Τέξας, γεγονός που αναζωπύρωσε την αγανάκτηση για τις μεθόδους της υπηρεσίας.