Φώτο: Shutterstock

Βρετανία: Εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, αλλά με συμβιβασμό από τις Βρυξέλλες

Ο Γκόουβ σημείωσε ότι θέματα όπως ο τομέας της αλιείας και οι λεγόμενοι κανόνες "ανταγωνισμού επί ίσοις όροις" για τη διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού παραμένουν σημεία τριβής.

Ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να συναφθεί μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, αλλά σημείωσε ότι αυτό θα απαιτούσε κάποιον συμβιβασμό από τις Βρυξέλλες.

Οι δύο πλευρές κάλεσαν η μια την άλλη την Παρασκευή να προσφέρουν έδαφος στις διαπραγματεύσεις για τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μετά το Brexit, αφού δήλωσαν ότι ο πιο πρόσφατος κύκλος διαπραγματεύσεων είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει πολύ μικρή πρόοδος. 

Ο Γκόουβ σημείωσε ότι θέματα όπως ο τομέας της αλιείας και οι λεγόμενοι κανόνες "ανταγωνισμού επί ίσοις όροις" για τη διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού παραμένουν σημεία τριβής.

"Καθιστούμε σαφές στην ΕΕ ότι δεν μπορούμε να συνάψουμε μια συμφωνία με αυτούς τους όρους", δήλωσε ο Γκόουβ στο Sky News. "Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να συναφθεί μια συμφωνία. Απλώς χρειάζεται έναν βαθμό ευελιξίας από την πλευρά της ΕΕ, την οποία είμαι βέβαιος ότι θα εκτιμήσουν ότι πρέπει να δείξουν", κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στην τελική ευθεία το σχέδιο της ΕΕ για εμπορική συμφωνία με την Βρετανία

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter πως αποστέλλει στα κράτη μέλη ένα «φιλόδοξο» σχέδιο που θεωρεί ότι μπορεί να είναι η νέα εμπορική συμφωνία των Ευρωπαίων με το Ηνωμένο Βασίλειο.
ΔΙΕΘΝΗ

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα στη μέση των διαπραγματεύσεων του Brexit

Μετά από αίτημα της Ελλάδας και την υποστηρίξη της Κύπρου και της Ιταλίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές η ΕΕ ενδέχεται να συμπεριλάβει το ζήτημα κλοπής πολιτιστικών αγαθών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Βρετανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκή ιθαγένεια για τους Βρετανούς ζητάει ο δήμαρχος του Λονδίνου

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν τάχθηκε υπέρ της διατήρησης για τους Βρετανούς, για όσους το επιθυμούν, της ευρωπαϊκής τους ιθαγένειας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν παρά το Brexit.