ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Στρατιώτης ΗΠΑ και Βενεζουέλας
Σκιά στρατιώτη μπροστά από σημαιες ΗΠΑ και Βενεζουέλας, σκιαγραφώντας ένταση ή σύγκρουση.

Βενεζουέλα: Η Ροδρίγκες μιλά για επιδείνωση με ΗΠΑ μετά τη σύλληψη Μαδούρο

Η προσωρινή πρόεδρος Ντ. Ροδρίγκες καταγγέλλει την αμερικανική επιχείρηση της 3ης Ιανουαρίου και μιλά για επιδείνωση σχέσεων με ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται οι εμπορικές συναλλαγές και οι διαπραγματεύσεις PdVSA για πωλήσεις πετρελαίου.

Η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, επισήμανε σε επίσημη εκδήλωση ότι οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί, χαρακτηρίζοντας την πρόσφατη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση της 3ης Ιανουαρίου ως «κηλίδα» στην ιστορία των δύο χωρών. 

Κατά την ίδια επιχείρηση, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αιχμαλωτίστηκε και μεταφέρθηκε εκτός Βενεζουέλας.

Η κ. Ροδρίγκες, η οποία ανέλαβε προσωρινά την προεδρία τη Δευτέρα, τόνισε πως πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη στις σχέσεις Βενεζουέλας – ΗΠΑ. 

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι οι εμπορικές συναλλαγές με την Ουάσιγκτον συνεχίζονται κανονικά, καθώς η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PdVSA διαπραγματεύεται πώληση αργού προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η προσωρινή κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει δεσμευθεί να παραδώσει μεταξύ 30 και 50 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στις ΗΠΑ, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου δύο μήνες παραγωγής για τη χώρα.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε ένα «ιστορικό πλαίσιο» συνεργασίας με το Καράκας, υπογραμμίζοντας πως οι εμπορικές συναλλαγές δεν θα περιοριστούν στην αρχική ποσότητα πετρελαίου.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε επίσης ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αγορά αμερικανικών προϊόντων, με έμφαση στα αγροτικά είδη και τα φάρμακα.

Η κ. Ροδρίγκες, στην ομιλία της, εξέφρασε την πρόθεση της Βενεζουέλας να ενισχύσει τις σχέσεις, την οικονομική και ενεργειακή συνεργασία με όλες τις χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη θητεία του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβάλλει κυρώσεις στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας, προκαλώντας εμπορικό αποκλεισμό που αντιμετωπίστηκε με τη χρήση στόλων «φαντασμάτων» από τους αγοραστές.

Πλέον, η Ουάσιγκτον δηλώνει έτοιμη να εξετάσει επιλεκτική άρση των κυρώσεων, διευκολύνοντας τη διάθεση του βενεζουελάνικου πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βενεζουέλα στρατιώτης πλήθος
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Αστυνομικά δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στο Καράκας

Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν διαδηλωτές έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, όπου πλήθος ζητούσε αυξήσεις μισθών. Η προσωρινή πρόεδρος υποσχέθηκε συνετή αύξηση μισθών μετά από χρόνια κρίσης.
Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Άρση κυρώσεων κατά της μεταβατικής προέδρου της Βενεζουέλας

Οι ΗΠΑ ήραν σήμερα τις κυρώσεις κατά της προσωρινής προέδρου της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Σεργκέι Λαβρόφ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Τα σχέδια αλλαγής καθεστώτος σε Ιράν-Βενεζουέλα λόγω πετρελαίου

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος σε Ιράν και Βενεζουέλα για έλεγχο ενεργειακών αποθεμάτων, ενώ τόνισε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ αποτρέπουν την εξομάλυνση σχέσεων του Ιράν με τους γείτονές του.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Επαναλειτουργεί η αμερικανική πρεσβεία Καράκας μετά από 7 χρόνια

Οι ΗΠΑ ξανάνοιξαν την πρεσβεία τους στο Καράκας μετά από επτά χρόνια, τρεις μήνες μετά τη σύλληψη Μαδούρο. Η Ντέλσι Ροντρίγκεζ ασκεί προσωρινή προεδρία, ενώ οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τα πετρελαϊκά αποθέματα της Βενεζουέλας.
Όχημα της αστυνομίας Νέας Υόρκης
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν αποσύρεται η δίωξη κατά Μαδούρο από τον δικαστή της υπόθεσης

Ο Νικολάς Μαδούρο εμφανίστηκε χαμογελαστός στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, χωρίς δηλώσεις. Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του για παύση δίωξης λόγω διαδικαστικού θέματος με τις πληρωμές τους.