ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βασιλιάς Ιορδανίας Αμπντάλα Β'
Φωτο: Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας. Credit: Shutterstock

Ιορδανία: Συμμετοχή του στρατού στα αμερικανικά πλήγματα κατά ΙΚ στη Συρία

Η Ιορδανία ανακοίνωσε πως συμμετείχε σε αεροπορικά πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μαζί με τις ΗΠΑ, ως απάντηση στην επίθεση τζιχαντιστών τον Δεκέμβριο που προκάλεσε τον θάνατο τριών Αμερικανών.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στα νέα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, το Σάββατο. Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στην επίθεση της τζιχαντιστικής οργάνωσης τον Δεκέμβριο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις Αμερικανοί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιορδανικού στρατού, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού, πραγματοποίησαν «αεροπορικά πλήγματα εναντίον πολλών στόχων της τρομοκρατικής οργάνωσης Νταές σε διάφορες περιοχές της συριακής επικράτειας».

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι προχώρησαν σε πλήγματα «μεγάλης κλίμακας» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, επισημαίνοντας πως επρόκειτο για απάντηση στην επίθεση που είχε προκαλέσει τον θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτικών και ενός διερμηνέα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε σχετική ανάρτηση στη πλατφόρμα Χ, η αμερικανική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom) τόνισε ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν «σε συνεργασία με δυνάμεις εταίρων, πλήγματα μεγάλη κλίμακας εναντίον πολλών στόχων του ΙΚ σε όλη τη Συρία».

Οι ΗΠΑ είχαν ήδη στοχοποιήσει το Ισλαμικό Κράτος μετά τη φονική επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου στην περιοχή της Παλμύρας. Στα τέλη του ίδιου μήνα, είχαν ανακοινώσει επιχειρήσεις κατά «προπυργίων» της οργάνωσης, με τη στήριξη της Ιορδανίας.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, η επίθεση εναντίον των Αμερικανών πραγματοποιήθηκε από μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους επίθεση που έχει καταγραφεί στη Συρία μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Να μην ακυρώσει το Ισραήλ τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ο Ερντογάν τόνισε ότι χωρίς την υποστήριξη των χωρών της περιοχής, οι ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή δεν θα πετύχουν, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λιβανέζος πρόεδρος Αούν ζητά από τις ΗΠΑ στήριξη

Ο πρόεδρος του Λιβάνου κάλεσε τις ΗΠΑ να ενισχύσουν τη στήριξή τους μετά τη συμφωνία με το Ισραήλ για διαρκή ειρήνη, με στόχο τον έλεγχο του στρατού στον νότο και τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, εν μέσω αντιδράσεων της οργάνωσης.
Αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το Charles-de-Gaulle φεύγει από Μ. Ανατολή, επιστρέφει Τουλόν

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles-De-Gaulle αποχωρεί από τη Μέση Ανατολή, μετά από συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ για τερματισμό συγκρούσεων, και επιστρέφει στη βάση του στην Τουλόν, ενώ γαλλικές ναυτικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα.
Ερείπια από πόλεμο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός εκδοτικός οίκος: Χάθηκαν 800.000 βιβλία από ρωσικές επιδρομές

Ο ουκρανικός εκδοτικός οίκος BookChef ανακοίνωσε ότι σχεδόν 800.000 βιβλία του καταστράφηκαν σε πυρκαγιά αποθήκης έπειτα από ρωσικές επιδρομές, προκαλώντας απώλεια της πλειοψηφίας των τίτλων του.
Σημαία Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή εδάφους στο Ισραήλ, λέει ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν είναι προδοσία και δεν θα χαθεί έδαφος, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διαμήνυσε παραμονή του στρατού σε ζώνες ασφαλείας στη Μέση Ανατολή.