ΓΔ: 2615.07 0.25% Τζίρος: 239.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Στοίβα βιβλίων

Ακυρώθηκε το Φεστιβάλ Βιβλίου Αδελαΐδας μετά από διαμαρτυρίες

Το Φεστιβάλ Βιβλίου της Αδελαΐδας ακυρώθηκε, μετά το μποϊκοτάζ 180 συγγραφέων λόγω αποκλεισμού Παλαιστίνιας συγγραφέα. Η διευθύντρια Λουίζ Άντλερ παραιτήθηκε, καταδικάζοντας τη φίμωση και τον ρατσισμό προς την Ράντα Άμπντελ-Φάταχ.

Ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ βιβλίου της Αυστραλίας ακυρώθηκε, καθώς 180 συγγραφείς ανακοίνωσαν ότι θα το μποϊκοτάρουν. Η διευθύντρια του φεστιβάλ, Λουίζ Άντλερ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στη φίμωση μιας Παλαιστίνιας συγγραφέα, μετά την επίθεση στην παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϊ που στοίχισε τη ζωή σε 15 άτομα κατά τη διάρκεια της εβραϊκής γιορτής Χάνουκα τον Δεκέμβριο.

Η Λουίζ Άντλερ, εβραία και κόρη επιζώντων του Ολοκαυτώματος, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη θέση της στην Εβδομάδα Συγγραφέων της Αδελαΐδας. Η απόφαση ήρθε μετά την ανάκληση της πρόσκλησης προς την Αυστραλοπαλαιστίνια συγγραφέα Ράντα Άμπντελ-Φάταχ.

Η συγγραφέας και ακαδημαϊκός Άμπντελ Φάταχ χαρακτήρισε την ανάκληση «κατάφωρη και επονείδιστη πράξη αντιπαλαιστινιακού ρατσισμού και λογοκρισίας».

Η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ είχε αιτιολογήσει την απόφαση ως αποτέλεσμα πολιτιστικής ευαισθησίας, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν κατάλληλο να εμφανιστεί η συγγραφέας «τόσο σύντομα μετά το Μπόνταϊ».

Στη συνέχεια, η επιτροπή εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη «από σεβασμό προς μια κοινότητα που νιώθει πόνο λόγω ενός συγκλονιστικού συμβάντος», αναγνωρίζοντας όμως ότι «προκάλεσε μεγαλύτερο διχασμό» και ζήτησε συγγνώμη.

Το φεστιβάλ δεν θα πραγματοποιηθεί, ενώ τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής αναμένεται να παραιτηθούν.

Στους συγγραφείς και προσωπικότητες που είχαν δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν, περιλαμβάνονται η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, η Βρετανίδα συγγραφέας Ζέιντι Σμιθ, η Αυστραλή Κάθι Λέτε και ο Αμερικανός βραβευμένος με Πούλιτζερ Πέρσιβαλ Έβερετ.

Η οργανωτική επιτροπή ζήτησε επίσης συγγνώμη από την Άμπντελ Φάταχ «για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε η απόφαση», διευκρινίζοντας πως δεν σχετίζεται με την ταυτότητα ή τη διαφωνία, αλλά με τη «γρήγορη αλλαγή στην εθνική συζήτηση» για την ελευθερία της έκφρασης στην Αυστραλία μετά την επίθεση στη Μπόνταϊ.

Η Άντλερ σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι η ανάκληση της πρόσκλησης «αποδυναμώνει την ελευθερία του λόγου και αποτελεί τον προάγγελο ενός λιγότερο ελεύθερου έθνους, όπου το λόμπινγκ και η πολιτική πίεση καθορίζουν ποιος μπορεί να μιλά και ποιος όχι».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι ανακοίνωσε ότι η 22α Ιανουαρίου θα είναι ημέρα εθνικού πένθους στη μνήμη των 15 θυμάτων της επίθεσης στη Μπόνταϊ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρωθυπουργός Αλμπάνεζε απολογείται για σχόλιο προς την Κάιλι Μινόγκ

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπάνεζε απολογήθηκε μετά από ένα ατυχές σχόλιο για την Κάιλι Μινόγκ σε κωμικό podcast, που προκάλεσε αντιδράσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και αντιπολίτευσης.
Εκκλησιαστική εικόνα τέχνης
ΔΙΕΘΝΗ

Μακάριος: Η αδιαφορία για την ιστορία κόβει τις ρίζες μας

Ένα χρόνο λειτουργίας γιόρτασε το διαδικτυακό Μουσείο «Our People, Their Stories» με εκδήλωση στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο Αυστραλίας, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Μακάριου και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Νίκου Καλογερόπουλου

Ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ και η Νάγια Γρηγοράκου αποχαιρετούν τον Νίκο Καλογερόπουλο, επισημαίνοντας τη σημαντική του διαδρομή σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση, καθώς και το πολυσχιδές έργο του.
Ο Νίκος Καλογερόπουλος αποθανών ηθοποιός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεβίωσε ο ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος

Ο Νίκος Καλογερόπουλος, η πολυσχιδής μορφή της ελληνικής τέχνης, έφυγε από τη ζωή στα 74. Διακρίθηκε στον κινηματογράφο και το θέατρο, σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες και βραβεύσεις, αφήνοντας το δικό του στίγμα στην καλλιτεχνική σκηνή.
Επιβατικό αεροσκάφος διάδρομος
ΔΙΕΘΝΗ

Σύγκρουση αποφεύχθηκε για δύο αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ

Οι αυστραλιανές αρχές ερευνούν σοβαρό περιστατικό στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ όπου δύο επιβατηγά αεροσκάφη παραλίγο να συγκρουστούν στον διάδρομο. Ένας τραυματίστηκε, αφού το ένα αεροπλάνο φρέναρε απότομα για αποφυγή σύγκρουσης.
Χωριό Πηλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταξοχώρι Αγιάς: Αρχοντικά, ιστορία και πολιτισμός στον Κίσσαβο

Το Μεταξοχώρι, στις πλαγιές του Κισσάβου, ξεχωρίζει ως παραδοσιακός οικισμός με ιστορία στο μετάξι και ζωντανή πολιτιστική δραστηριότητα. Η αρχιτεκτονική του και οι δράσεις των κατοίκων το καθιστούν ιδιαίτερο πολιτιστικό προορισμό.