ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μήνυμα της Γαλλίας για «σκληρό» Brexit

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, έσφιξε περισσότερο τον κλοιό γύρω από την Βρετανία καθώς σημείωσε πως ένα σκληρό Brexit δείχνει πλέον το πιο πιθανό σενάριο.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου είναι «το πιο ευλογοφανές» σενάριο δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Γνωρίζετε τη θέση της Γαλλίας, που θεωρεί ότι μια συμφωνία αποχώρησης είναι η καλύτερη λύση, αλλά σήμερα το σενάριο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία είναι το πιο ευλογοφανές», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας σε μια συνεδρίαση του γαλλικού Κοινοβουλίου.

«Οι προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν επιτρέπουν την προσαρμογή στο πλαίσιο της της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για το ιρλανδικό ζήτημα και την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς», συνέχισε ο Λε Ντριάν

Οι συμφωνίες ειρήνης της Μεγάλης Παρασκευής (1998), έθεσαν τέρμα σε τρεις δεκαετίες εμφυλίου πολέμου ανάμεσα σε καθολικούς και προτεστάντες. Η Ιρλανδία φοβάται μια αναζωπύρωση της βίας σε περίπτωση που υπάρξουν χερσαία σύνορα και έλεγχοι μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διαθέσιμη για άλλες προτάσεις, για προτάσεις που μπορεί να είναι συμβατές με τη συμφωνία αποχώρησης, αλλά προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί σχετική πρόταση», πρόσθεσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Χθες Δευτέρα, το ιρλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTÉ μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον πρότεινε σε non-paper να δημιουργηθούν «κέντρα εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων μετά το Brexit ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα. Το Δουβλίνο απέρριψε την ιδέα.

Παράλληλα σήμερα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan αύξησε την πιθανότητα μιας αναβολής του Brexit σε 85% από 60% και μείωσε την πιθανότητα ενός no-deal Brexit σε 10% από 25%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Λιγότερο σοβαρές οι επιπτώσεις ενός σκληρού Brexit απ' ότι υπολόγιζαν

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μαρκ Κάρνεϊ εκτιμά, σε επιστολή του που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της Βουλής των Κοινοτήτων, ότι οι επιπτώσεις από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι "λιγότερο σοβαρές" απ' όσο είχε προβλέψει πέρσι.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι βρετανικές βιομηχανίες αυτοκινήτων λένε «Όχι» σε Brexit χωρίς συμφωνία

Παράγοντες και στελέχη του κλάδου των αυτοκινήτων, του μεγαλύτερου εξαγωγέα προϊόντων της χώρας, έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η παραγωγή θα πληγεί από δασμούς και καθυστερήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Προετοιμασμένες οι βρετανικές τράπεζες για το Brexit

Η Τράπεζα της Αγγλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ήδη προετοιμάσει τις ιδιωτικές τράπεζες ώστε να αντεπεξέλθουν σε οποιοδήποτε σοκ προκαλέσει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Αποκαταστάθηκε σήμερα το μεσημέρι η οδική κυκλοφορία στο Ντόβερ

Ο περιφερειάρχης της περιοχής Ο-ντε-Φρανς στην Γαλλία, δέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση μίας ώρας μέχρι το ενισχυμένο προσωπικό να λάβει θέσεις, εκφράζοντας αμφιβολίες αν αυτή η καθυστέρηση ευθύνεται πραγματικά για το χάος που δημιουργήθηκε.
alieutiko
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Εντείνει τους ελέγχους σε ευρωπαϊκά αλιευτικά εντός των υδάτων της

Η Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία εκδίδει ελάχιστες άδειες, απείλησε ότι από την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου, θα λάβει αντίμετρα, ενισχύοντας τους ελέγχους και απαγορεύοντας στα βρετανικά σκάφη να δένουν σε γαλλικά λιμάνια.